Thursday, January 22, 2009

Mitt favoritrum i husetJag kan nog helt klart utse köket I vårat hus som mitt favoritrum. Detta är det bästa köket jag har haft. Det är stort och rymligt så att man får plats flera stycken utan att gå ivägen för varandra. Det finns ordentligt med arbetsytor och arbetsbänkar samtidigt som man får plats med diverse hushållsmaskiner. Jag gillar köksön som står i mitten på köket för det utgör en bra extra yta, blir en naturlig och trevlig samlingsplats då man bjuder över folk och ser alltid trevlig ut med ett stort fruktfat på. Dessutom gillar jag granitskivorna vi har där man kan ställa ned både kalla och varma saker utan att behöva tänka sig för. De är lätta att hålla rent och torka av. Sedan är gasspisen underbar. Det går snabbt att reglera värmen och att få det riktigt varmt. Ugnen är el vilket bara är bra för det är lättare att använda. Jag gillar att både ugnen och micron är placerade lite högre så att man slipper böja sig allt för mycket.

Sedan gillar jag diskhoarna som är rejäla och dessutom riktigt djupa så att man lätt får plats att diska stora grytor och pannor utan några som helst problem. Det finns gott om olika skåp till förvaring. Jag tror faktiskt att vi inte ens lyckats att fylla alla skåpen. Köket vetter direkt ut mot altanen med sitt stora trädäck och det är väldigt praktiskt att lätt kunna stiga ut genom dörren här och få med sig en bricka med det man önskar.

Sedan finns det väl några saker som jag gillar mindre med köket och det skulle i så fall vara fläkten som inte är så vidare bra. Diskmaskinen är inte super den heller för den kräver att man sköljer disken relativt noga för att den ska klara att diska rent. Jag gillar inte heller kylen och frysen. Först när vi flyttade hit tyckte jag att det var toppen med inbyggd ismaskin i frysen men numer skulle jag inte välja detta. Tycker att ismaskinen tar upp allt för stor plats av frysen. Gillar inte de smala sidebyside kyl och frys som är standard här. Det är svårt att få överblick över det som finns där och man får inte plats med speciellt mycket heller. Trådhyllorna i frysen går inte hela vägen bak vilket medför att saker och ting kan trilla ned längst bak från ett hyllplan till ett annat.
Men trots sina brister så älskar jag verkligen vårat kök. Det var nog köket jag föll för mest då vi allra första gången tittade på detta huset.

Jag inser också att jag kommer att sakna vår gigantiska tvättmaskin/torktummlare där man faktiskt lätt får plats med hur mycket tvätt som helst. Jag kommer nog att tycka att en vanlig svensk tvättmaskin känns pytteliten.Jag gillar verkligen dessa djupa och stora diskhoar. Jag gillar även att jag har ett fönster som man kan stå och kika ut från medans man står där med disken. Det ger ökad trivsel.Det är skönt att ha både ugnen och micron på lite högre höjd. Det känns praktiskt att slippa böja sig ned när man ska ta in och ut saker ur ugnen.
Gasspis är toppen. Det är enkelt och snabbt att reglera värmen. Granit skivorna är även de underbara. Enkelt att bara dra ifrån en kastrull från spisen om det behövs och kunna ställa direkt på bänken eller ta ut en plåt från ugnen och kunna ställa direkt ned på bänkytan.

12 comments:

Fundersam Cecilia said...

Å jag förstår att du har köket som ditt favoritrum,i det köket skulle jag också trivas!!

Ninnie said...

Ditt kök ser verkligen härligt ut, både rymligt, ljust och praktiskt. Och att ha altanen direkt utanför köket, så bra! Jag har köket på framsidan av huset, och altanen på den soliga baksidan, med utgång från vardagsrummet. Det är ganska opraktiskt på sommaren när man grillar mycket på altanen, jag måste gå genom hela huset med maten.
Att gasspisar är bra att laga mat på har jag förstått, själv har jag ingen större erfarenhet av det. Bara lite, när vi hyrt hus i Spaninen har vi haft gasspis, fast jag tyckte det var lite svårt innan man vande sig.
Förstår att du trivs i ditt vackra kök!

Annika said...

FINT!! STORT! GUD så skönt!! Vilka ytor du har!
Verkligen trevligt, Desiree!
Håller med om att iskmaskinen tar plats i frysen. Jag skulle också välja en annan lösning idag. Jag skulle inte välja side by side , men nu har vi det...så...
Jag är avis på ditt stora kök...Vill också ha ett sånt...
har klickat upp alla bilder och gottat mig ordentligt!
:-)
KRAM!!

Anne said...

Du har verkligen ett riktigt drömkök, ett sånt där man dräglar över när man ser. Stort, luftigt, härligt och med fina färger och materialval. Just kök är nog det som många kan gå igång på, det som kan göra man blir förälskad i ett helt hus. Det brukar väl sägas att det som ger mest pengar tillbaka vid en försäljning är just renoverade kök och badrum, det är sånt som folk uppskattar. När vi sålde köpte vår Solnalägenhet (som vi hade innan flytten hit) så hade vi inte ekonomi att göra de tilläggsvalen vi ville. Men efter råd av mäklare så valde vi att fokusera på kök och badrum. Det visade sig vara precis sanna råd. De som köpte lägenheten sen sa att det var köket de blivit förtjusta i. Det är nåt med kök, även om man inte är nån matlagningsintresserad person så tror jag många uppskattar ett härligt kök.

Vi har också stora och djupa diskohar, det är uppskattat men vad jag personligen skulle vilja ha annorlunda är att ha en hel diskho och inte uppdelat med en kant emellan. Jag kan uppleva att långa plåtar och annat långt inte får plats.

Gasspis är ljuvligt, kan bara hålla med. Den var jag rädd för och skeptisk till i början men numera älskar jag den.

Granit är toppen, precis som du säger är det lätt att hålla rent och man ka ha både kallt och varmt på bänkarna.

Det där med att ha ugnen högre upp som ni har, det skulle jag gärna ha. Det är smart.

Vad jag skulle vilja ha i mitt nästa hem är också köksskåp djupa kökslådor som man drar ut. Vet du vad jag menar? Ja, alla lådor drar man ju ut förstås. Men du vet sådana där moderna lösningar där man kommer åt alla saker längs bak i skåpet. Som det är nu får man ju gräna ut alla saker längst fram på en skåphylla t.ex. för att se vad som finns längst bak.

Jag förstår att det här är ditt drömkök, det är enkelt att förstå!
Jag trivs med mitt kök och det är nog det bästa jag haft hittills. Men mitt drömkök är det inte, det är helt klart.
Jag vill ha ett stooort vitt kök med mörka granitskivor.
Ismaskin vill jag fortfarande ha, men ändå möjlighet till större frys.

Ååååh, nu kom jag ihåg här.Men det är ju så roligt med inredning. Ha en bra torsdag vännen. Kram!

Marie said...

vilket härligt kök! känns verkligen som ett typiskt kök i amerikanska södern? o då tänker jag främst på storleken, er design är ju snyggare än det brukar vara kan jag gissa! :)

Saltistjejen said...

Superhä
rligt!
Jag tycker köket är hemmets hjärta på ngt vis och skulle vilja ha ett STORT kök! Tyvärr är vårt kök här endast ett "arbetskök", men det fungerar trots allt bra. Men äter gör vi i "vardagsrummet".
i Stockholm hade vi ett hyfsat stort kök som jag gillade mycket även om jag gärna skulle renovera och göra om det ifall vi flyttar tillbaks dit igen.
Stor kram!

Petra H said...

Jaaaa, jag förstår att köket är ditt favoritrum i huset! Det är verkligen ett helt underbart kök ni har, och jag är lite avis även om vårt kök här i PR är såååå mycket bättre än de senaste köken jag haft (t.ex bodde jag 5 månader i en lägenhet utan värme och med duschen i köket, i Genève). Granitbänkskivor är verkligen toppen som du säger och att ha fönster vid diskhon. Vår gasspis i Belgien saknar jag, gas på hällen och el i ugnen är en suverän kombination.
Det är verkligen så mycket roligare att laga mat när man har UTRYMME!
Stor kram!

Desiree said...

Cecilia, ja det är ljust och härligt på många sätt.

Ninnie, precis som du säger är det otroligt skönt att kunna gå direkt ut till altanen utan att behöva passera genom hela huset eller genom andra rum. Tack för fina komplimanger.

Annika, japp detta är som sagt det bästa kök jag någonsin haft och jag tror att jag kommer att sakna de många ytorna och förvarningsplatserna en hel del. Tror nog inte att jag kommer att kunna ha ett lika stort kök i framtiden fast man vet ju aldrig, kan alltid hoppas :-)

Anne, jo just kök och badrum är nog bland de viktigaste rummen i huset som man uppskattar mest och som man lägger mest pengar på att fixa om när man väljer att göra så. Det är ju också det som är absolut dyrast att fixa iordning. Vi hade nog himla tur för förra ägarna hade fixat iordning köket bara något halvår innan vi flyttade in i huset. Jag kan hålla med dig om att jag också skulle vilja ha en stor diskho utan något som delar av. Då skulle det vara ännu lättare att diska större plåtar. Stora breda lådor skulle jag också uppskatta. Speciellt till att förvara kryddburkar i. Nu har jag kryddorna i ett skåp brevid spisen men det är väldigt svårt att få överblick över de många kryddburkarna. Att ha en stor låda som man drar ut skulle vara betydligt mer praktiskt och smidigt. Ja inredning är kul.

Saltis, det känns sant att säga att köket är just hemmets hjärta. Det är ju där man nästan tillbringar mest av sin lediga tid. Där doftar det gott och är varmt och skönt. Ett trivsamt och mysigt kök är ett måste nästan. Jag förstår dock att ni äter i vardagsrummet då ni har ganska litet. Men å andra sidan får du mitt i city med en magnifik och helt enastående utsikt som får mig att dregla av avis :-)

Petra, oj jag förstår att du inte saknar det där köket du hade i Genevé. Låter som ett ganska opraktiskt kök. Visst är det så att det är mycket roligare och mer inspirerande att tillbringa tid i köket då man trivs där och roligare att laga mat och experimentera då man har ett bra kök med bra arbetsytor.

Victoria said...

Wow, vilket jättefint kök ni har! Sådär mysigt som jag skulle vilja ha det! Men i nästa hus kanske, kanske....
Kram!/Vic

Marianne said...

Du har verkligen ett fint kök, och jag förstår att du kommer att sakna det. Jag har också granitskivor här, och håller med om att det inte finns bättre. Just att man kan ställa allt direkt på, lätt att hålla rent och dessutom snyggt. Det här är det tredje kök vi har på rad som man inte kan sitta i, det är lite trist, och det önskar jag verkligen för det finns inget hemtrevligare rum än ett kök.

Side-by-side-kyl har jag nog inte hört talas om. Vad är det? Tack för tipset om ismaskinen, ska tänka på det den dag det blir dags för oss att köpa sådana saker, då ska jag välja bort det. Lätt att bli förförd av sådana finesser.

Nu ska jag läsa om din farfar.
Kram!

Molly said...

fint du har det:)
du får ha en bra kommande vecka:)
take care!
kram, molly

Sparkling said...

gud vad fint :) kan nästan föreställa dig i det =)