Monday, January 12, 2009

Tillbaka i Alabama

Hej nu är jag tillbaka i Alabama. Jag har verkligen haft det underbart och bra i Sverige på alla sätt. Har varit otroligt skönt och välbehövligt med ett riktigt jullov på nästan 3 veckor. Jo det är nog så att man behöver mer än bara två veckor för att verkligen varva ned och komma till ro. Jag har fått njuta av vänner och familj, god svensk mat, härliga vackra vinterdagar och så mycket mer. Här i Alabama är det idag klart, soligt och kyligt. När jag vaknade imorse var det bara någon plusgrad. Är fortfarande jetlaggad. Kroppen vet inte riktigt vilken tidszon jag befinner mig i. Men det är lättare att åka åt detta hållet än andra hållet atlanten. Känner mig lite kluven för tillfället också och vet inte riktigt vart jag hör hemma. Befinner mig i det där gränslandet och ingemanslandet mellan USA och Sverige. Det liksom jetlag tar några dagar för att det ska gå över.

Sverige
Mycket är mindre allt från hushållsrullarna till kundvagnarna
Toapappret är grövre
Brödet är gott och grovt
Mejeridisken är ett paradis i sig
Finns massor med olika sorters sill och rökt fisk att välja på
Gång och cyklebanor finns överallt
Man kan bara gå ut och gå – i princip hur långt som helst, vart som helst
Allemansrätten är fantastisk och något jag verkligen uppskattar på ett helt nytt sätt
Naturen är mycket vacker
Det är tyst ute när man är ute och går, hör lite fågelkvitter
Stockholm har en mycket levande stadskärna
Man kan ta sig överallt utan bil
Mycket fik och caféer – Svenskarna är ett fikande folk
Folk promenerar mycket både med och utan gångstavar
Man kan åka långfärdsskridskor
Man kan ha picknick utomhus med varm choklad och mackor i vintersolen
Inga hundar flyger på en. Folk har koll och pli på sina hundar
Kaffet är svart som vinternatten, starkt och gott
Maten är ungefär lika dyr
Kanelbullarna är supergoda
Soliga vinterdagar är minst lika vackra som soliga sommardagar
Morgon tv-programet på ettan och fyran är något jag njutit av
Underbart med svenska serier och filmer på tv.
Fantastisk känsla att på morgon kunna sitta med en riktigt god kopp kaffe och bläddra i en äkta pappers DN som doftar papper och trycksvärta.
Solen går upp ca 8:39 och ned 15:10 den dagen jag lämnade Stockholm
Att gå i snömodden känns lite som att gå i sand
Efter en löprunda i minusgrader så ryker det härligt om kroppen, håret är svettigt under mössan och kinderna är kalla och rosiga och man känner sig riktigt glad
Det är förbaskat kallt att fota då det är -9 grader celcius och man måste ta av sig vanten. Man får skynda, skynda.

Jag har njutit av många härliga långpromenader i vackert vinterlandskap.
Även om jag inte kunde åka långfärdskridskor själv då jag inte hade mina med mig så gick jag ut på isen och såg till att grilla korv och njuta av varm choklad utomhus.
Här åker jag snowracer med T. Jag hade glömt hur kul det är men tjong så jag flög i backen och fick snö i hela ansiktet. Det var kallt kan jag tala om. Har inte åkt snowracer sedan jag var barn och det riktigt illade till i maggropen då jag åkte denna gången.


Äpplen är vackra även om vintern.Vinterlandskap.


14 comments:

Saltistjejen said...

VÄLKOMMEN tillbaks Desiree!!!! Vilken underbar semester du haft! :-)
Såååå vackra och fina bilder!
Jag är avis för det hann inte komma ngn snö när jag var i Sverige så det var rätt grått.
Nu får kroppen och själen ta och vila lite medan du återanpassar dig till denna del av världen. jag vet att det kan ta lite tid. Att landa här efter en Sverigesemester. Själv tyckte jag faktiskt det gick helt smärtfritt denna gången. Kanske för att jag faktiskt längtat tillbaks hit när jag var i Sverige. Just nu känns detta mer hemma än vad Sverige gör. En lite skum känsla...
Iallafall är det väldigt skoj at du är tillbaks "på riktigt" i bloggvärlden igen!
Varma kramar!!

Annika said...

Välkommen tillbaka!!! Jag har saknat dig!! men njutit av dina bilder och dina sverigebloggar!
Visst är det ju så att man befinner sig i det där berömda ingenmanslandet då man kommer tillbaka hit.
Märkligt ställe.
Men snart har du nog vant dig tillbaks igen.
Gillar din lista på sverige plus!
FÖRSTÅR ATT DU HAR NJUTIT!!!!
KRAM!!!!

Desiree said...

Saltis, tack så mycket. Ja det känns kul att blogga igen. Det blev en hel del fina bilder från Sverige för det var riktigt fint vinterväder för det mesta. Interessant att du faktiskt känner dig mer hemma här nu på denna sida Atlanten. Ännu har jag inte kommit så långt. Kram på dig.

Annika, åh känns fint att ha varit lite saknad. Ja jag vet att du brukar ha samma känslor när du återvänder. Att man just liksom befinner sig i något ingemansland med ena foten på ena sidan atlanten och den andra på andra sidan. Ja jag har verkligen haft det sååå himla bra i Sverige.

Anne said...

Åååh, vad roligt att du är tillbaka igen Desiree, välkommen!!!
Mycket fina bilder, vackra vinterbilder. Härligt att du fick uppleva snö också. Landskapet och naturen är vacker även den här årstiden, lätt att man bli för fixerad vid sommarskönheten men vackert året om.
Jag gillar din lista du räknar upp, kan hålla med om att de sakerna uppskattar man då man åker hem.
KRAM

Desiree said...

Hej Anne, tack så jättemycket. Det värmer verkligen att man har många underbara bloggvänner som dig. Jag hade nog inte förväntat mig att sverige skulle vara så pass vackert under vintern som jag upplevde det. Jag hade kanske extra tur med vädret denna gången. Jag har iallfall haft det riktigt bra :-)

Petra H said...

Välkommen tillbaka Desiree! Har saknat dig i bloggsfären!! Helt underbara foton och betraktelser från Sverige - får mig verkligen att längta hem, och tänk om mindre än två veckor är jag på väg över Atlanten!!
Du undrade i din kommentar på min blogg om vi fått besked om framtiden - du kan läsa mer i mitt fredagsinlägg men vi stannar ett år till i Puerto Rico!!! Så, som jag redan sagt till Saltis och Annika, ni är så välkomna till vår karibiska ö under 2009! En långhelg i Karibien kanske? Vi kommer att åka hem den 23 januari för ca 6-8 veckors vänta i Europa på våra nya visum... vi klagar absolut inte på att få vara hemma sååå länge ;-) Det kommer att bli ett flackande mellan Sverige-Bryssel-Spanien...
Stora kramar!!

Millan said...

Valkommen tillbaka sager jag ocksa :-D! Vilka toppenveckor det later som om ni haft! Fina foton som alltid och du fangar Sverige valdigt bra i din lista!! Jag nickar igenkannande nar du skriver om hur kallt det ar att fota i vintersverige... och klantig som jag ar glomde jag dessutom mina fina nya vantar i Sverige igar :-(. Att aka snowracer ar underbart skoj och det var alldeles for manga ar sedan jag gjorde det. Vi fick bara sno en formiddag i Goteborg sa vi hann inte ens ut innan det borjade regna bort. Jatte trist och Nils blev ledsen eftersom han hade velat gora en snogubbe!! Kram

Marianne said...

Välkommen tillbaka Desirée! Jag sällar mig till alla andra som har saknat dig. Och jag förstår att du har haft det helt underbart i Sverige, vilka härliga bilder. Roligt att det var riktig vinter för en gångs skull, det är ju då det är roligt på vintern.

Bra lista du har gjort över sådant man saknar med Sverige. Särskilt det där med att kunna bara gå ut och gå. Vart man vill. Det är väl det som är den stora nackdelen för mig just nu och någonting jag verkligen saknar.

Hoppas du landar ordentligt snart!
Kram!

Victoria said...

Åh, vilken härlig semester ni haft i Sverige, jag blir allt riktigt avis! :o)
Jättefina bilder, mina favoriter är nog dem med Stockholmsmotiv - det värker lite i hjärtat när jag tittar på dem...
Kram och välkommen hem! /Vic

m family goes västerut said...

Det är så man längtar lie till Sverige... Men välkommen tillbaka! Det var trevligt att besöka Alabama över jul.
Kram

Desiree said...

Petra,
Åh vad kul att ni får vara kvar ytterligare ett år i PR. Låter också underbart att få vara hemma en lång sväng på 6-8 veckor. Njuuut. Tack så mycket för inbjudan jag skulle som sagt mycket gärna besöka både dig och PR. Jag hoppas att det blir möjigt att göra verklighet av detta.

Millan, tack så mycket. Hi hi jo visst blir det kallt som attan att fota då man måste ta av sig vanten eller vantarna. Synd att det inte blev någon snögubbe för Nils. Den backen jag åkte snowracer i hade dock konstgjordsnö som sprutades ut så att det skulle bli riktigt mycket för barnen.

Marianne, tack också till dig. Känns toppen att ha fina bloggvänner som dig och övriga och dessutom ha varit saknad i bloggsfären. Jo det är underbart att bara kunna kliva utanför dörren i sverige och gå och gå hur långt som helst. Inga privata vägar och förbud ute i skog i mark för det allra mesta.

Victoria, tack. Det var jättekul att fota i Sverige just som stockholm verkligen bjöd på vintervackret väder i sin allra mest praktfulla skrud.

m family goes västerut, tack. Kul att du hade det trevligt i Alabama under julen.

Sparkling said...

åh vilka fina bilder! det är så roligt att ta vinterbilder, tyvärr har det knappt varit varken minus grader eller snö/frost i gbg :(

Nina said...

Jättefina vinterfoton! Visst är det vackert, även om det är snorkallt och kylan biter i kinderna. Det är nåt speciellt med att åka skridskor på en insjö ute i tysta skogen, slår ju ishallar med hästlängder.

Anna, Fair and True said...

Vilken lista på Sverige-grejer/företeelser osv. Och vad mysigt med grillkorv mitt i vintern och kylan. Tänk om alla vnterdagar var så som på bilden. Tyvärr har den här vintern varit ganska grå och regnigt, dock bättre än förra vintern som var ett rent skämt!