Monday, January 26, 2009

Sugen på våren


Vad säger ni, är det inte dax för våren att göra sitt inträde snart? Jag känner mig riktigt vårsugen nu. I lördags köpte jag denna vackra tulpanbukett för att pigga upp och få lite vårtecken inomhus. Jag älskar tulpaner. Det är verkligen en av mina stora favoriter. Jag kikade efter påskliljor också men tyvärr fanns inga sådana ännu. Jag tycker dock att man sakta men säkert kan ana lite vårtecken här i Alabama. Solen går upp lite tidigare på horizonten på morgonen. Jag tycker att jag hör småfåglarna kvitta lite mer intesivt också.

Vädret forstätter att pendla hejvillt här. Idag känns det ganska vårlikt och varmt. En ganska lagom temperatur på ca 10 plusgrader. Imorgon ska det bli riktigt varmt med en temperatur uppåt 20 grader! Mot slutet av veckan ska det återigen bli kallt. Man måste verkligen kolla väderleksrapporten dagligen här under denna säsong eftersom det kan vara så stor skiftningar i temperatur med allt mellan minusgrader upp till plus 20 grader. Söndagen bjöd på relativt gråtrist väder. Jag piggade dock upp mig med den vackra tulpanbuketten och några smarriga amerikanska blåbärspankakor till brunch.
De amerikanska blåbärspankakorna blev iallafall väldigt smarriga.Jag provade även ett experiment hemma med att göra min egen youghurt. Jag hade fått tag på torkad youghurtkultur. Enligt anvsiningarna på paketet ska man låta mjölken få ett uppkok och sedan låta den svalna till ca 45 grader och sedan tillsätter man 5 gram av denna yoghurtkultur i en mindre mängd av den avsvalnade mjölken tills det löst sig och sedan häller man på resternade mängd mjölk och låter det hela stå i ca 4 timmar tills dess att man fått rätt konsistens på yoghurten. Tyvärr misslyckade hela experimentet kapitalt. Jag följde instruktionerna på paketet och lät sedan mixen stå i rumstemperatur i fyra timmar men inget hade hänt. Jag lät det stå hela dagen men fortfarande hände inget. Är det någon kanske som andvänt sig av ett sådnat här starterkit och kan hjälpa mig med eventuella felsökningar?
Igår var en riktig grådag med sådant där väder då man inte var sugen på att göra något. Vi passade därför på att pyssla lite på var sitt håll. C tog och slipade och oljade våra utemöbler så att de iallfall är fina och färdiga att ställas ut på altanen då så fort våren visar sig. Nu luktar det linolja i hela garaget (i huset också för den delen). Jag såg till att bunkra upp för veckan med en rejäl lax lassange. Skönt att få fixa iordning lite iallfall.

13 comments:

Fundersam Cecilia said...

Ja nog längtar man efter våren och särskilt då jag fick syn på tulpanerna.Tycker om tulpaner fast jag har det sällan hemma.igår kväll märkte jag rejäl skillnad på mörkret.Då var klockan kvart över 6 och det var ännu inte mörkt.Så skönt att det vänder nu.Löven har blivit gröna på ett av våra träd.Längtar efter svensk vår!

Saltistjejen said...

Jag älskar också tulpaner! tror det är för att de är de första riktiga vårblommorna och detta gör mig alltid så glad! jag gillar även att de finns i så många sprakande färger och faktiskt även själva "texturen" på dem. Sådär lite tjocka och hårda, och det låter på ett så speciellt sätt när man hålle en tulpanbukett för skaften och bladen har ett eget ljud när de gnids mot varandra. DET gillar jag! :-)
Men jag är fortfarane lite vintersugen. Särskilt på att åka skidor! Det ska ordnas en skiddag med jobbet här i februari som jag är supersugen på att hänga med på.... Vi får se hur det blir men det vore skoj.
Men sedan i amrs eller så får våren gärna komma! Här är den ju dock minst två månader senare än hos dig.
Det där med yoghurtkultur lät svårt?? Förr kunde man ju bara ta en klick av yoghurten och lägga i mjölk så fortsatte bakteriekulturen att växa av sig själv. Men nu idag vet jag inte om det fungerar? Kanske görs ngt med yoghurten man köper så att bakterierna liksom dödas av??
jag skrev förresten i SnnySwedes blogg (i inlägget om de mögliga äpplena) om att en kompis till mig testade att lägga en viss växt som man hittar på svenska myrar i mjölk för samma bakteriekultur som finns i yoghurt finns på denna växt. Alltså kan man göra yoghurt av mjök genom att lägga bladen av växten i mjölken. Men tyvärr minns jag itne namnet på växten nu. Det är en köttätande växt dock. Mycket liten med ganska tjocka blad. Fast den lär knappast växa hos er i Alabama?? ;-)
Stor kram!

Sparkling said...

jag är med sugen på våren men samtidigt har vi inte fått någon riktig vinter i gbg området så skulle tycka att det vore lite kul med en omgång rejält med snö för att få lite vinter känsla och fina bilder :) men annars får våren gärna komma i mars som den gjorde 07 :)

Annika said...

Tulpaner är underbara! Jag ska köpa en bukett nästa ggn jag åker till affären. Har inte heller sett påskliljor än.
Vädret är skumt...Vi har haft snöfall hela dagen, men det lägger sig inte. Det är liksom bara spridda flingor.
Våren ja...Jo'men jag vill ha riktig vinter en vända först. Men visst märker man skillnad framför allt framårt kvällen, tycker jag.
Kram!

Petra H said...

Åh, nu fick jag riktig lust att köpa tulpaner! Min syster berättade förresten igår att hon fått en fin liten tulpanbukett av Skånetrafiken för nga veckor sedan eftersom det visst var "Tulpanens dag"! Vi pratade om att det är synd att man inte köper snittblommor lite oftare, så imorgon ska jag gå ner i stan (som vi säger i Eslöv) och köpa nga tulpaner...
Vad tråkigt att yoghurten inte funkade! Jag kan tyvärr inte hjälpa dig med några råd, men jag ska minsann äta vaniljyoghurten som står i kylen imorgon till frukost ;-) Min spansklärare och jag diskuterade mejeriprodukter för något tag sedan, vad är skillnaden på yoghurt och fil (konsistensen?), hur gör man grädde etc... Han tyckte att jag verkade vara lite av en expert men jag tyckte inte alls att jag hade någon koll!
Kram!!

Desiree said...

Cecilia, ja visst märker man så smått att det börjar vända mot vår nu och bli lite ljusare. Svensk vår längtar jag också efter, tex vitsippor.

Saltis, håller med dig helt där när det gäller kärleken till tulpaner. Jag älskar dem dels för de fina färgerna men också för ders textur och det där ljudet som bildas när stammar och blad gnids mot varandra. Jag skulle gärna åka skidor men för oss är det så himla långt till något skidställe och vi har vare sig råd eller möjlighet att ta semester för att åka iväg och åka skidor någonstanns så tyvärr blir det ingen skidåkning i år. Hoppas du får komma iväg på den där skidresan.

Jag har provat att lägga yoghurtklick i mjölk men det funkar tyvärr inte heller. Jag har provat både med den yoghurten som finns här men även med svensk cultura yoghurt. Sorry. Den där växten tror jag inte att jag kommer kunna få tag i här. Jag får nog nöja mig med den youghurt som finns att köpa här verkar det som.

Sparkling, jag är som sagt sugen på våren. Här kommer det med all säkerhet inte komma någon snö och just nu är det bara trist då det är grått och inga blad på träden. Så för mig får våren komma redan nu.

Annika, åh så ni har till och med haft snö. Ja temperaturen åker verkligen berg och dalbana nu. Varmt ena dagen och svinkallt andra.

Petra, kul att höra av dig och veta att du kommit fram ordentligt. Javisst får du passa på att gå ner till torget och köpa en bukett med tulpaner. Det finns ju så mycket tulpaner i Sverige. Här är de lite svårare att få tag på ibland men i Sverige känns det som om det finns precis överallt i alla möjlig färger. De piggar verkligen upp. Vad fint att din syster fick en bukett av jobbet. Jag visste inte ens att det fanns en dag som var tulpanensdag. Ja du får passa på att äta mycket av den goda svenska yogurten som finns, mmmmm. Njuuuut.

Millan said...

ah jag haller med dig. Jag langtar ocksa efter varen och aven har finns en bukett tulpaner pa koksbordet. Vi har runt 10 gradert varje dag men jag tycker det ar for trist. Jag vill antingen att det ska vara jatte kallt och riktig vinter eller varmt och var! Den har mellantemperaturen ar trist! kram

em said...

Jag gör all min yoghurt själv - med kultur från Mejeribolaget, som möjligtvis heter något annat nu....
Kanske stod din yoghurt inte tillräckligt varmt - en mat-termos är bra eller en värmeplatta på svag värme.
Margaretha
p.s. kanske var det tätört Saltistjejen tänkte på.

Anne said...

Jag älskar också tulpaner, helt klart en av mina absolut favoritblommor. Det är så underbart hur uppiggad och glad man kan bli av en bukett färska blommor i en vas. Hela rummet förändras och man blir glad.
Jag har också börjat få en liten minilängtan till våren, inget akut eller stort men en liten längtan har börjat dyka upp. Men så ska det ju vara, våren är nåt man ska längta efter ganska länga och se framemot tycker jag.
Kram!

Suzesan said...

Åh så fina bilder du tar. man blir verkligen sugen på allt. Tulpaner är vackert och vår och håller med om det där med texturen. Blad stjälk. MEN har man dem i trädgprde så är de så vackra tills de vissnar. Man ska ju inte klippa av blsten för att de ska ge extra fina stora blommor året därpå. Då är de tröttsamma men bara då.
Jag längtar till våren. Jag sa högt här hemma åhh 20 grader jag vill också ha. VILL HA! Linolja och utemöbler ååhh så skönt. Jag tänkte på är inte det linolja som kan självantända om det hamnar på nåt som trasselsudd och sånt?!
Sån yoghurt vet jag inget om. Sorry!
Ha en bra dag
Kram
Susanne

chall said...

Yoghurtkulturen behöver lite värme och kanske var mjölken inte tillräckligt varm efter ett tag?!

Annars kan de ha varit för varm när du hade i kulturen... det är lite meckigt det där. Sen kan det ha att göra med om mjölken inte är tillräckligt fet - och om den är homogeniserad eller inte. Se om du kan göra om det med fet mjölk som kanske är "organisk" - så att korna inte fått antibiotika. Det är inte meningen att det ska finnas kvar ngt i mjölken men man vet aldrig....

Jag är lite sugen på vår själv men tror att det blir erfter sverigeresan då vi har 0 gradigt och isregn i Memphis just nu. Ingen vår i sikte....

Petra H: Skillnaden mellan fil och yoghurt är bland annat att filen tillverkas vid lägre temperaturer (som i Sverige) vid 37 medan yoghurt görs vid 45grader. Sen är det olika bakteriekulturer... det gör att det blir lite olika textur och konstistens. man kan läsa mer på Arla om detta samt om kefir (som är helt annorlunda med kefir"frön").

/mikrobiologen ;)

Desiree said...

Millan, ja man behöver liksom något vackert som en tulpanbukett då det är trist väder som det är just nu.

Em, tack för tipset om youghurten. Du har nog rätt i att jag ska prova att låta den stå i en termos eller på en platta med svag värme. FÖr nu hade jag den bara i vanlig rumstemperatur och det kanske var därför det inte hände något.

Anne, ja man blir som du säger verkligen glad av en fin bukett med tulpaner.

Suzean, tack så mycket. Nej jag ska se upp med linoljan. Man vill liksom skynda på våren med lite tulpaner och genom att göra iordning utemöblerna.

Chall, tack också för tipset om yoghurten. Jag tror att du och em har helt rätt i det var något med temperaturen som inte stämde. Verkar vara lite små knepigt med där med att fixa egen yoghurt. Men jag får väl ge det ett andra försök. Tack för informationen om skillnaden mellan fil och yoghurt. Alltid interessant att lära sig något nytt.

Anna, Fair and True said...

Jag säger som resten: jag älskar tulpaner! Har kommit på att det är trevligt att ta med sig en bukett till skrivbordet på kontoret också!