Monday, May 4, 2009

Ett besök i huvudstaden - Washington D.C


Nu har vi varit i Washington och hälsat på Annika och hennes underbara familj. Stort tack familjen Bohn för ALLT! Vi har verkligen fått en toppen helg med massor av intryck och härliga upplevelser.

Från Birmingham flög vi vid 18 tiden och landade på Dulles flygplats i WA vid 21 (inräknat en timmes tidskillnad då de ligger en timme före oss). Resan gick smidigt och bra. Efter en kort taxifärd på ca 10 minuter var vi framme hemma hos Annika. Vi satt en stund och pratade om dittan och dattan med lite öl/vin innan vi alla blev så pass fredagströtta att vi gick och la oss för att vara redo inför morgondagens alla upplevelser.

Lördag morgon såg vi till att vakna hyfsast tidigt. Tog ca 20-30 minuters bilfärd från Reston, VA där Annika bor in till Washington D.C. Vi hade otroligt tur med vädret för det kom bara några få regnstänk under dagen. Det gjorde inte ett dugg att det var mulet och ca +15 grader för det var helt perfekt väder för långpromenad vilket det verkligen blev denna dagen. Vi insåg hur pass mycket tur vi faktiskt haft med vädret då vi vaknade söndag morgon till intesivt hällregn.

Washington DC är både en vacker och en imponerande stad. Här finns gott om lummiga gröna parker och grönområden. Man ser hela tiden folk som är ute och joggar, cyklar eller promenerar. Det finns generöst med både gång och cykelvägar/banor (jag är djupt avis).

Eftersom vi i princip bara hade lördagen på oss fick vi göra det bästa möjliga av det hela och inse att detta fick bli ett smakprov av Washington. Jag insåg redan innan vi kom dit att jag lätt skulle ha behövt 1-2 veckor här för att verkligen hinna med att se och göra allt jag skulle vilja. WA är staden med stort S när det gäller imponerande monument, pampiga byggnader och kulturarv. Här finns ett otroligt utbud vad gäller just kulturarv, historia och museer. Dessutom har alla museer fritt inträde vilket är en enorm lyx.


Hela lördagen promenerade vi massor. Något museeum hann vi tyvärr inte med då vi insåg att vi bara skulle få skynda igenom och stressa så valde vi bort detta och försökte istället att täcka in lite av varje så mycket som möjligt.Annikas hem vid den lummiga, vackra golfbanan. Hennes altan är verkligen in stor inbjudande grön oas och en mycket rofylld plats att sitta och njuta på.

Capitolium - där Obama hade sin ceremoni och vigdes in som president. Här sitter jag och Karolina.
Stora parker och lummiga grönområden finns det gott om i staden. Såååå härligt att verkligen kunna gå, gå och gå...underbart!I WA finns alltid gott om turister och skolklasser på besök. Här kan man bland annat välja att åka dubbeldeckare som sightseeing om man önskar.Georgetown – ett pitoreskt litet samhälle/del av WA. Gammla söta, charmiga hus från 1700-talet kantar gatorna här. Mycket butiker, resturanger och folkliv. Det finns i Washington flera prominenta universitet och det är tydligen till Georgetown som studenterna kommer för att varva ned och koppla av.Gigantiska parker och grönområden som sagt. När man kommer hit ska man ha bekväma skor på sig för det är promenerande som är en av de bästa sätten att utforska staden påNär man befinner sig i Washington inser man på ett helt nytt sätt hur krig har dominerat mycket av den amerikanska historian. Ur krig bildades nationen, av krig har amerika och amerikanerna formats och påverkats. Krig har fört nationen samman och hållit ihop folket. Synd på sätt och vis att kriget fått en så stor roll genom historien då krig oftast inte för något gott med sig alls. Men man snappar ändå upp hur kriget betytt mycket för folket, landet och historian. Här finns gott om krigsmonument som World War II memorial, statyn över vietnamsoldaterna, väggen med alla namn ingraverade över de som stupat i Vietnamkriget, samt Holocaust Museet för andra världskriget.

Många krigsveteraner från just andra världskriget hade kommit hit idag och man såg dem med sina käppar och rullstolar vid World War II memorial.
Vita huset – vi undrade just om Obama var hemma eller inte. Flaggan var hissad och betyde detta mån tro att han var hemma? Massor med folk som är här och fotar. Detta måste dock vara en av världes bäst bevakade byggnader. Vi såg krypskyttarna stå beredda på taket.
Lincon Memorial - Här är platsen där Martin Luther King höll sitt berömda tal ” I have a Dream”. Man kan verkligen känna historiens vinslag när man befinner sig här.

Den berömda "Pinnen" och Smithsionan. Tyvärr hann vi som sagt inte göra något museebesök men förhoppningsvis blir det en nästa gång då detta hinns med för här finns några riktiga pärlor då det gäller museer.

Gott om pampiga, stora, imponerande byggander med rejäla pelare.
Imponerande staty av president Lincon. Här sitter han, landets fader förevigt i sitt högsäte och blickar ut över huvudstaden. En grön och vacker stad.
Här finns tjocka böcker med långa listor över alla soldater som stupade i Vietnam. Här listas deras namn, födelsedatum, datum de dog, rang och position som de är ingraverade på den svarta marmorväggen som tycks vara oändligt lång. Namn efter namn. Det hugger verkligen tag om hjärtat då man går här och inser hur många som fick offra sina liv i detta krig. Så många, så unga... Här står Annika och Karolina och kollar i böckerna.

Var och en som stupade i Vietnamkriget har sin plats på denna väggen som nästan tycks oändligt lång.
Statyn till minne av Vietnamoffrena och de som kämpade i detta kriget.

WA är en riktigt storstad fast med förvånandsvärt få skyskrapor. Stora avenyer, bolervarder och gator. En levande stad med resturanger, fik och butiker (jag såg HM).


Pentagon – det är verkligen stoooort! Hit körde vi bara förbi i all hast. Hit gick inte att stanna till.


WA är precis som Stockholm en stad omgivet av vatten. Så underbart! Här finns gott om mysiga, trevliga hak vid vattnet där man kan få sig en bit att äta eller något att dricka.

House of Sweden eller Sverigehuset – med den finaste flaggan av dem alla som hänger och vajar i vinden i mitten. Här fanns inga gigantiska kanelbullar av amerikanska mått på Café Grön. Det var verkligen minibullar till maxipris. Tre dollar för den minsta kanelbullen jag sett på länge. En mycket vacker, ljus och påkostad byggnad. Det lukade nästan svenskt på något sätt när man klev in här.
Så härligt med en stad omringat av mycket vatten - detta är något vi verkligen saknar i Birmingham.Iwo Jima Memorial -och Arlingtons kyrkogård. I bakgrunden syns igen "Pinnen" som en skarp siluett.

Arlington kyrkogården – soldaternas vita gravstenar på prydliga rader så långt ögat når. Alla som en gång stupat i amerikanska krig får begravas här.
Alexandria – ytterliga en del av WA med många mysiga gammla hus, gator och ställen belägna alldels vid vattnet. Här stannade vi till och tog oss ett glas vin. Till och med solen tittade fram under ett kort ögonblick.

Mång fina gammla charmiga hus i denna stadsdel. Här var en man som kunde spela på vattenfyllda glas av olika storlek. Han var riktigt duktig.Trötta men mycket nöjda återväde vi hem till Annikas förort för att varva ned något och återhämta oss lite innan det var dax för middag. Vi åt en mycket god middag på ett franskt steakhouse som heter Mon ami Gabi och kvällen avslutades på Ice Berry med frozen youghurt som var en mycket bra idé från Karolina. Trötta, belåtna och mätta stöp vi alla i säng.

Söndagen bjöd som sagt på strilande ihållande regn. Eftersom vädret inte ville visa upp sig från sin allra bästa sida så fick det bli en liten biltur. Mitt flyg skulle dessutom gå på eftermiddagen och Karolina hade en föreställning vid tretiden så vi for som sagt på en kortare bilutflykt. Vi passerade ett område med otroligt stora och pampiga hus. Det var inte de fattiga som bodde här inte. Några av husen var snarare små slott än hus. Grönskan var det inget fel på och regnet fick det bara att bli ännu grönare och intensivare. Just nu var det otroligt vackert med alla blommande Dogwood träd och Azaleor som stod i full blomsterprakt. CIA´s högkvarter i Langly var också något vi åkte förbi och fick se – coolt att få se/köra förbi. Inte heller här vågar man stanna till för det är nog mycket hårt bevakat.

Det blev en helt underbar helg. Jag tycker vi verkligen han med massor på så kort tid. Många härliga minnen, intryck och upplevelser. Fast jag och Annika bara träffats en gång tidigare så kändes det som om vi minst känt varandra i 10 år. Annikas familj fick oss verkligen att känna oss varmt välkomna, hemma och totalt avslappnade. Tack familjen Bohn för er otroligt fina gästfrihet och allt annat.

9 comments:

Saltistjejen said...

Å vad roligt att läsa! Jg har just läst om ert besök på Annikas blogg!
DC är verkligen en fin stad tycker jag. Mitt första intryck när jag kom dit för 2 år sedan var att jag tyckte staden var såååå ren! Och prydlig på ngt vis! Men också "liten". JA jag vet att det låter knasigt men efter att ha bott ett tag här i NYC har mitt perspektiv förskjutits en massa. Tycker att t ex Stockholm är som en lugn liten oas nu när jag är hemmma där och hälsar på. Och DC upplevede jag som en mysig "småstad"...
Jag tyckte Vietnamn monumentet var det som var klart mest "estetiskt". Det rymde så många känslor i sin oerhört enkla "design". Vissa av memorialsen var annars väldigt "svulstiga". Men som du säger inser man hu många krig USA varit med i och bur mycket det påverkat och format nationen och folket. Jag udnrar stilla över när det blir memorials över Irakkrigets soldater också. Det är lätt att glömma att landet ju faktiskt fortfarande "är i krig"....
Superhärligt för er att fått tillbringa så mycket tid med Annika och hennes familj! Jag blir avis. och som jag skrev på Annikas blogg så är jag även avis på dem som fått träffa dig och Calle!!! :-)
Stor kram från regnigt NYC!

Suzesan said...

Så intressant att läsa om. Ni verkar ha haft det så kul. Vad snygg du var på bilden hos Annika. (ja på de bilderna här med i bloggen förstås)
:)

Extra Kul för mig att läsa. Jag har konstigt nog aldrig varit i USA. jag har varit på väg men aldrig kommit iväg. Förr om tiden( på stenåldern ungefär) var det riktigt dyrt.

Måste snart få till det och åka nån gång.

(Mina barn säger alltid så "Mamma det var på stenåldern" om det är nåt från förr när jag var yngre)

Ha en bra dag
Kram
/Susanne

Anonymous said...

Jag har hört att anledningen till att det inte finns några skyskrapor i DC är att inga byggnader får vara högre än den finaste, nämligen Capitolium.

Annika said...

Nej, inget hus får varfa högre än Washngton Monument, aka Pinnen.

Desiree!!! TACK själva!! NI var ett underbart trevligt besök!
Det är som om vi skulle ha känt varandra i en evighet! Fantastiskt!!
Det var så roligt att ha er här!! OCH, jag hoppas att ni kommer tillbaks snart igen så att vi kan göra stan och dess omgivningar mer ingående.
Nu blev det ett smakprov, som att kryssa sig fram på Costco, hahaha!!
Vi hade tur i lördags! Tack och LOV att vi hade uppehållsväder!

Du har tagit så fina, fina. fina bilder, precis som väntat!!!
Otroligt!!!

Här regnar det, och det är nog inte mer än 12 grader. På lördag ska solen komma tillbaks.

TACK för att ni kom!!!
Det var ett sant nöje att ha er här!!!

Kramar i massor!!!!

Anonymous said...

Ojoj, så mycket ni hann med!! Jag är jätteimponerad! Vi hade ju som redan sagts flera ggr på Annikas blogg urkasst väder + att vi skulle köra ner till Norfolk, VA senare på dagen så vi hann inte med några krigsmonument alls! Synd egentligen eftersom DC har en sådan stark "krigsmonumentprofil".. Nästa gång, då jag även vill se några av alla dessa museum! Vi smet in på National Archive en sväng men det var mest för att det började regna ännu kraftigare och vi var precis utanför... Vi fick iaf sett "the constitution" etc vilket var lite kul.
Både O och jag gillade DC jättemycket, det var en riktig positiv överraskelse eftersom jag faktiskt inte alls hade hört så mycket positivt om huvudstaden innan. Rent och fint med låga hus, som SAltis skrev nästan en småstad.
Kram!

Annika said...

Petchie, du får komma tillbaks!
Annikas Inn står öppet!
DÅ ska vi göra DC på riktigt!!
Det finns ju sååå mkt att se...
Kram till alla!!

Anne said...

Jätteroligt läsa både din egen och Annikas inlägg om helgen. Massor av fina och berättande bilder både hos dig och på Annikas sida. DC verkar vara en väldigt vacker stad, en fin huvudstad. Jag kan tänka mig att just det här landets historia blir väldigt tydlig då det finns så många monument och minnesmärken över vad som hänt i landet osv. Coolt för er att nu på riktigt ha sett alla de här platserna som man ju annars bara känner igen från tv och film.
Skulle du kunna tänka dig att bo kvar i USA om det var på nåt annat ställe än Birminghamn eller känner du överlag att Sverige känns som det mest rätta för dig?

Taina said...

Det känns som om jag har varit där så tack för ett bra inlägg! Kommer faktiskt att åka dit under Memorial helgen. Får passa på att planera lite vad vi ska titta på. Vi har ju en 5-åring med oss så det blir inte sååå långa promenader.
Ha en fin dag säger jag från ett regnigt CT.

Desiree said...

Saltis, ja visst är DC både ren och modern. Jag gillade stan mycket.Det är klart att Stockholm känns som en lugn småstad i jämförelse med NY. Det förstår jag till fullo för det är faktiskt en ganska liten stad om man jämför med några av övriga världsmetropoler som NY. Det var verkligen jättekul att få träffa Annika och henns familj så här en hel helg och dessutom på deras "hemmamark" här i USA. Att få ta del av Annikas hem, liv och vardag här var underbart. Jag hoppas självklart att det även dyker upp något tillfälle som gör att vi kan komma till NY och få träffa er där.

Suzean, åh tack så mycket för komplimangen. Inte ska du känna dig lastgammal :-)
Barn är härliga men de har ju ett helt annat perspektiv på det här med tid. Du har nog massor med tid på dig att någon gång framöver komma till USA. Det är ett stort land och det finns verkligen mycket att se och uppleva.

Anonymous, ja just det - det stämmer. Det berättade faktiskt Annika för mig men jag glömde ta upp det.

Annika, ha ha ja där myntade du ett riktigt bra nytt begrepp " som att kryssa sig fram på Costco" och smaka av stan. Det tyckte jag var toppen. Jättekul att läsa det du skrivit och få se dina bilder igår. Kul att vi ändå valt så pass många olika bilder. Här regnar det men det kommer skurar och sol och det är varmt! På detta sättet märks det att jag bor lite längre söderut för här kan man lätt gå i bara t-shirt och ingen jacka behöver man trots regnande.

Petchie, ja vi hann med en hel del på så kort tid som vi ändå hade på oss. Det fick förvisso bli ett smakprov här och där och tyvärr inga museum men man får försöka återvända någon annan gång. Jag blev också mycket positivt överraskad av DC som kändes ren, luftig, med många vackra grönområden och gång/cykelbanor. En modern och härlig stad. Underbar på så många sätt och vacket belägen med mycket vatten omkring sig. Ser nu fram emot nästa resa till er och PR! Ska bli så himla kul!

Anne, tack så mycket. Det är verkligen superskoj att få chansen att få se och uppleva så här många platser i USA. Du har helt rätt i att jag förmodligen skulle trivas mycket mycket bättre om jag kanske bodde i en annan del av USA. Jag tror att både det som du och Annika har skulle passa mig betydligt bättre. Södern är underbar men vi är inte riktigt kompatibla som sagt. Jag tror jag skulle trivas betydligt bätte på ett ställe så om Reston där Annika bor.

Taina, vad kul att ni ska dit snart! Jag tror du kommer att tycka mycket om staden. Du kommer också hinna med att se betydligt mer om du har flera dagar på dig. Det är verkligen bra att du läser på dig lite innan och plannerar så att du får ut så mycket som möjligt. Ha det underbart i Washington till memorialhelgen.