Friday, May 8, 2009

Foton och fotograferande

Idag blir det inget fredagstema för min del. Jag känner att det finns så många proffs som kan ge bra buffé tips och recept på siter som Allt om Mat, Ica, Arla mm att att jag bara skulle upprepa det som står där eller bli en lista med länktips så idag får det handla om något helt annat för min del.


När jag började blogga uppstod också ett nytt intresse för mig nämligen fotande. Jag älskar min kamera och gillar verkligen att experimentera och ta mycket bilder. Man måste ju ta otorligt många kort för att få några enstaka som är riktigt bra. Roligast tycker jag nog olika närbilder är. Jag har ett närbildsobjektiv till min kamera som jag skruvar på då jag ska ta närbilder och jag skulle aldrig kunna klara mig utan ett sådant objektiv. Själv skulle jag inte heller kunna tänka mig en blogg utan bilder. Det skulle bli som en kokbok utan bilder – det funkar inte för mig.

Nästa kamera får nog bli en riktig systemkamera med lite mer avancerade funktioner och objektiv. Men den får inte heller bli allt för stor, tung eller byslig. De bästa korten får man trots allt precis när som helst och det är därför viktigt att kunna ha med sig kameran så ofta som möjligt. Jag vill inte att man ständigt ska behöva plannera att ta med kameran för att den blivit för stor och tung.

En proffsfotograf som jag gillar otroligt mycket och verkligen ser upp till är Peter Lik från australien. Oj så otroligt fina foton han tar! Det är verkligen konst på hög nivå. Han är verkligen stor och berömd. Har har några få ateljer här i USA. Hans foton kan lätt kosta flera tusen dollar. Jag beställde en av hans fotoböcker och fick hem denna igår. Vilken njutning att bläddra i denna. Det är oh, ah och wow som tänker för varje sida. Han har gjort några stycken olika böcker som faktiskt har ett överkomligt pris där han visar foton från olika regioner och ställen som USA, Australien, Hawaii, Las Vegas. Jag beställde den för USA. Förutom att beundra dessa otroligt vackra bilder så inser man också att naturen är mycket vacker här och det finns verkligen massor med platser som jag hemskt gärna skulle vilja besöka just för att jag gillar att både fota och njuta av vacker natur.

En bloggare som har en fotoblogg som jag beundrar mycket är Fotografia. Hon är inte en proffsfotograf men skulle verkligen kunna vara för henns foton är fantastiskt vackra. Här finner jag inspiration på en nivå som jag aldrig vet om jag någonsin kommer att uppnå men självklart hoppas på någon dag. Här inser man att foto verkligen är en konstform. Förutom att kunna ta bra bilder med sin kamera tekniskt och ha en bra kamera måste man verkligen ha en känsla eller ett bildöga för motiv. Den här svenska tjejen som är bosatt i Brazilien har verkligen detta. Så häftiga foton. Är ni fotointeresserade rekomenderar jag verkligen den här bloggen å det varmaste. Det är en njutning och fröjd att varje dag gå in här och kika på hennes foton.

Här är min kamera en Lumix Panasonic DMC FZ8. Ingen riktig systemkamera men det lär nästa bli. Dock en mycket bra inkörsport och nybörjar kamera för den som har lite fotointresse som jag har. Den är liten och smutt och väger inte mycket så man kan enkelt och smidigt ta med sig denna överallt.Stor fotograf som Peter Lik kommer jag kanske aldrig bli men det är kul med bilder.

Här är en mycket vacker bild publicerad i DN över vackert skymingsljus som lägger sig över Stockholm. En helt underbar bild där man verkligen utnyttjat ljuset för maximal effekt. Morgon och kvällsljus är ju en fotografs favoritljus. Jag avslutar med denna vackra bild som inspiration och önskar er allihop en riktigt trevlig och skön helg med fint väder.

13 comments:

Saltistjejen said...

Tycker dina bilder alltid ar otroligt fina! Sjalv gillar jag att fota men det blir nastan alltid mest sadan dar "vardagsbilder" dar man liksom slanger upp kameran och klickar utan sa mycket efteranke...
Jag udrnar ifall du brukar sitta och pilla mycket med dina bilder i bildprogram ocksa, som photoshop eller Lightroom eller liknande? DET ar ju valdigt poppis nu sedan digitalkamerorna verkligen ar "var mans egendom".
M gillar ju att fota och han sitter en del och leker med sina bilder i Lightroom.
Kram!!

Desiree said...

Saltis, tack sa mycket. Jag gillar att komponera bilder och hitta saker och ting att fota men tyvarr har jag inte hunnit med att lara mig nagot bildprogram annu. Skulle valdigt gana vilja lara mig och experimentera med sadant som photoshop men jag kanner att jag behover tiiiid. Tanka om man slapp jobba ;-)

Annika said...

Ja, Desiree, du har minsann öga för fotografering!
Du har blicken, och den är nog viktigare än kameran.
Håller med dig dock, nästa kamera blir en system. Jag gillar min kamera och den tar skitbra bilder, precis som din. Det bara bevisar att Panasonic är ett bra märke!
Ska kolla in dina länkar, vi pratade ju om fotografia när du var här, ska bli kul att kolla in hennes bilder.
Hur går det med fotoboken hos MP just nu?
Ha en jättefin helg!!
HÄR skiner solen, yippey, och jag har varit på handelsträdgården så nu har jag en del jobb framför mig.
Stor kram!!!

Anne said...

Vilka bra tips på både fotobloggar och bok. Den där fotoboken med bilder från Amerika blev jag nyfiken på.
En annan sak som är så roligt är ju de här egna fotoböckerna man kan göra. Det har ju varit på tapeten på sistone och diskuterats. Ens egna bilder blir och känns rätt proffsiga när man gör en fotobok av dem.
Jag har förresten exakt likadan kamera som du!!!
Jag gillar den jättemycket, massor.
Även jag tänker mig SLR nästa gång men samtidigt är det viktigt det inte får bli för tungt, omständigt och krävande att ta med sig kameran. Det är ju bland det viktigaste, tycker jag, att känna kameran inte är ett projekt ta med sig utan enkel, lätt och smidigt följer den med i väskan.

Millan said...

Jag tycker att du tar otroligt fina foton med din kamera! Det marks att det ar ett intresse och inte bara nagot du 'gor'. Jag haller helt med dig om att det ar viktigt med foton pa en blogg. Det ger ju ocksa inspiration om vad man vill skriva om!
Jag kikade lite pa fotografias sida och haller med dig. Vilka foton!! Dar kan man absolut hitta en massa inspiration och sakert lara sig ett och annat ocksa. Jag skulle valdigt garnra vilja ga en fotokurs och lara mig verkligen utnyttja den kamera jag har. Jag alskar den verkligen men kanner att jag inte riktigt har tid att satta mig in i alla anvandningsomraden. Just nu har jag varit inne i en fotoblipp... jag har inte alls kannt for att fota och inte tagit med mig kameran ut. Jatte konstigt och jag vet inte varfor. Men suget ar pa gang tillbaka och ditt inlagg gjorde nog susen!
Kram och trevlig helg!!!

Desiree said...

Annika, tack så mycket. Ja du har ju också verkligen öga för motiv och fotande. Ha ha vi gillar båda samma motiv och har nästan samma kamera det är lustigt :-)
Jodå det går faktiskt framåt med fotoboken. Håller på med text till alla bilderna nu.Förhoppningsvis får jag snart färdigt den. Petra delade med sig av sina så att jag fick se hur fina böcker hon gjort och det gav mig verkligen en inspirationskick. Ha en bra helg och njut nu av lite solsken.

Anne, jaaa visst är kameran underbar. Så himla smidig och lätt. Man kan enkelt packa med sig den även om man inte plannerat för att fota och det är ju ofta då som man får till de bästa bilderna eller ser de bästa motiven. Vad kul att du också har en sådan kamera. Jag ska ta och fota lite bilder ut Peter Lik boken och visa. Ha en toppen helg.

Millan, ja visst blir man både inspirerad och imponerad av Fotografias fina bilder. Helt otroliga. Många fina exotiska motiv från Brazilien också. Det där med fotandet går ju upp och ned. Ibland är man jätte inspirerad och ibland måste man få ligga lågt ett tag. Din inspiration kommer nog tillbaka ska du se. Ha en fin helg.

Anonymous said...

Jättefin ny design på bloggen!! Svart bakgrund blir väldigt snyggt när man har många bilder!
Jag tycker också att du tar jättevackra bilder. Önskar att vi också hade ett närbildsobjektiv.. Vi har köpt Photoshop på Costco men det har inte blivit av än att jag har satt mig in i programmet. Försökte för några månader sedan men det är inte helt lätt tyckte jag.
Trevlig helg!
Kram
PS Den första boken jag beställde förra fredagen kom igår - jättenöjd!

Desiree said...

Petchie, tack så mycket. Jag kände plötsligt för att göra om lite på bloggen. Blev trött på att den sett likadan ut så länge och fick ett ryck. Tycker att foton faktiskt framhävs bättre med svart bakgrund. Jag skulle som sagt väldigt gärna vilja få tid till att lära mig photoshop. Det som Anne visade upp att hon testat där blev ju så himla fint och lyckat. Kanske hinner jag kolla lite mer på photoshop under sommaren. Vad kul att du blev väldigt nöjd med dina fotoböcker som du gjort. Jag sitter och försöker få klart mina. Skriver bildtexterna för tillfället. Ha det bra.

Anna, Fair and True said...

Vi har också en "riktig" kamera numera (systemkamera) och det är så kul! Men jag är inte lika duktig som du är än!
Gillar nya looken på bloggen!

Marie said...

Du har alltid så vackra bilder! Alltid kul att se.

Kan verkligen rekommendera en systemkamera, det är lätt att få bra bilder och om man har tid/ork/lust så går det att variera inställningarna i en evighet!

Jemayá said...

Här var det ny look - och intressant inlägg! Har "alltid" intresserat mig för fotografering, tyvärr hänger inte mitt tekniska kunnande alls med, speciellt nu har jag inte möjlighet att studera. Har en systemkamera som jag tyvärr inte behärskar...då skulle det nästan vara bättre med en enkel, men välfungerande, som din verkligen är. Men det är inte enbart kameran, det är ju känslan, kompositionen och tajmingen som är med det viktigaste - coh allt det har du ju. TAck för tipset till bloggen, ska kolla in då jag hinner :).

Marianne said...

Håller med om att Ninni på Fotografia tar helt fantastiska bilder! Men det gör faktiskt du också! Du tar alltid så vackra bilder trots att du inte har en systemkamera. Jag förstår dock att du vill ha en och jag tycker att du ska satsa på en så snart som möjligt. Nikon kan jag ingenting om, men de är ju bra. Själv kör jag Canon. Jag har en gammal av den största icke-proffsiga kameran, en i tiotalsserien, min heter EOS 20D. Men deras hundraserie, senaste modellen tror jag är 450D, är nog i storlek med den du har och verkligen jättebra. Den tycker jag att du ska satsa på. Kolla in den i alla fall.

Saltis pratar om Lightroom. Det programmet har jag aldrig hört talas om. Måste googla på det. Jag har inte Photoshop eller någonting, måste nog skaffa någonting snart.

Kram!

Ninni said...

Oj, vad glad och och faktiskt rörd jag blev när jag av en slump hamnade här hos dig! Så många positiva omdömen om mina bilder...det värmer oerhört ska du veta!
Jag kikade in hos Marianne och såg då att du hade recept på blåbärsmuffins som jag blev nyfiken på. Och så såg jag vad du skrivit!!Jösses!
Det är tid att testa och leka med kameran man behöver det har du alldeles rätt i. Sen tror jag inte det spelar så stor roll vilken kamera man har. Visst är det jätteroligt att kunna ta närbilder på växter och djur men ofta klarar ju enklare kameror också av det. Men ska du köpa en ny systemkamera så köp en som räcker ett tag...Så småningom kanske du upptäcker att du vill kunna förstora dina bilder och då behöver det vara ganska bra upplösning på bilderna.
Canon eller Nikon tror jag inte spelar så stor roll, båda är bra kameror. Huvudsaken är att den passar dig. Själv köpte jag en ny Nikon D90 i julas när jag var i Sverige som alltid finns i ryggsäcken. Oftast har jag ett extra objektiv med också. Här vågar jag tyvärr inte gå med kameran framme som du förstår.
Är man intresserad av bildbehandling i Photoshop eller något annat bildbehandlingsprogram behövs också tid för det. För att ha något att syssla med när vi flyttade hit så gick jag en distanskurs i Digital Bildbehandling på Högskolan i Jönköping som jag verkligen kan rekommendera för den som är intresserad.
Jag är osäker på om den fortsätter nästa vår men det kan vara värt att kolla. Kika på: http://www.moderskeppet.se/. Där finns också många tips och hjälp att hämta.
Hoppas du får mycket tid att fotografera eftersom du tycker det är roligt och är duktig på det!
Må så gott!
Kram Ninni
Oj, vad långt det här blev...