Tuesday, May 19, 2009

Paket till en som gillar att laga mat

Dessa kom med posten till mig igår, jippi! Två härliga och jättefina kokböcker som jag beställt från den fina köksbutiken Williams-Sonoma. En sådan där riktig gourmetbutik för den som gillar matlagning. Jag beställde dock böckerna från Amazon vilket var betydligt billigare än att köpa dem direkt från butiken eller från bokhandeln. Heeelt ljuvliga, speciellt Breakfast and Brunches som passar en sådan frukostälskare som mig helt perfekt! En riktig bibel för frukostpersoner, mums!

Den boken som ligger underst heter "Essentials of Slowcooking" en kokbok som alltså handlar om sådana där goda mumsiga grytor och långkok. Jag har gått igen i valet och kvalet över att köpa en Slowcooker som Victoria i Florida precis gjort (kolla gärna in hennes blogg för att se en bild på denna manik). Men jag vet fortfarande inte. Det verkar lite som om man tappar poängen med en slowcooker om man ändå först måste ta fram en annan gryta eller kokkärl för att först bryna kött/kyckling så att den får en fin yta och sedan lägga över den i Slowcookern som alltså är som en vanlig gryta fast den går på el och inte behöver stå på spisen. Vissa av dessa slowcookers kan man också programera så att de står på hög värme respektive låg värme på X antal timmar. Jag tror dock efter en del övervägande att jag håller mig till min fina röda Cusineart gryta som funkar minst lika bra fast den står på spisen. Det kan liksom få stå där och puttra på svag värme lika gärna.

11 comments:

Annika said...

Wiiliams-Sonoma är en UNDERBAR affär!! Där kan man gå och flanera ofta. Gillar verkligen deras kokböcker.
Köpte precis deras frittata panna, så bra!
HAR en slow cooker som jag använt ibland. Maten blir god och bra...Och man kan liksom släppa all skötsel bara man lagt allt i grytan. Vet inte om den är ett måste i hushållet, men tjaa....
Har man plats och så är det väl bra.
Jag har min i källaren i kartongen då jag inte använder den...
Tydligen ska man kunna använda en dutch oven också, men jag är inte helt säker på vad en dutch oven är. TROR att jag har exakt en likadan slow cooking kokbok som din, köpt från WS.
OCH jag har lagat goda grytor ur den!
KRAMAR!!

Victoria said...

Oooh, du får kolla i boken om slow cooking och tipsa om den är bra, så kanske jag också ska köpa en!

Anna, Fair and True said...

En slow cooker verkar i alla fall bättre än en sådan där fast cooker som jag sett reklam för på TV-shop. Kan ju inte vara bra för maten alltså...och för oss...

Petra H said...

Jag älskar fina kokböcker - men är ganska dålig på att verkligen slå upp recept och göra dem. Sitter gärna och bläddrar, tittar på bilderna. ALltför sällan tar jag mig för att verkligen skriva ner en inköpslista med ingredienser och testa recepten! Försöker att göra det oftare än förut.
Vi fick en jättefin WIlliams-SOnoma kokbok av Annika & co - hoppas att få användning för den snart!!
Jag har förstått att en Dutch oven är det samma som en gjutjärnsgryta, dvs en sådan som du har från KitchenAid. Jag skulle nog inte heller köpa en slow cooker, det blir så lätt att man köper en massa stora köksapparter som man sedan sällan använder och de tar en massa plats.
KRAM!

Desiree said...

Annika, haller verkligen med dig om att WS ar en heeelt underbar affar. Dock dyr! Man brukar hitta samma eller liknande saker pa annat hall for battre pris. Det ar just det att jag faktiskt har en Dutch Oven och den funkar utmarkt! Sa det kanns lite som tarta pa tarta med en Slow Cooker, speciellt om man anda behover ta fram sin dutch oven forst for att bryna till kottet.

Victoria, boken ar verkligen super! Jag kan rekomendera den varmt. Recepten ar anpassade bade for slowcooker och for en vanlig gryta sa det finna alltid tva varianter for respective.

Anna, fast cooker har jag inte hort talas om annu. Ar det alltsa en tryckkokare av nagot slag eller nagot helt annat?

Petra, ja visst ar det underbart med fina kokbocker. Fast det kan latt bli att man ibland glommer bort dem och sedan "hittar" dem pa nytt. Det ar precis det jag kommit fram till att i och med att jag redan har en fin gjutjarnsgryta sa kor jag med denna speciellt som slowcookern ar elektisk och det kan alltid bli lite komplicerat om man vill ta med den hem till Sverige.

Marianne said...

Vad roligt med Williams-Sonoma! För ett par år sedan köpte jag våfflade kökshanddukar på Tisdagsmarknaden i Istanbul, och på dem står Williams-Sonoma. Så de var säkert tillverkade för den butiken, men hade "ramlat av bandet" eller någonting liknande. Jag köpte dem för kanske 2,50 SEK styck och jag älskar dem. De är ganska små, cirka 30 x 30 cm, men de är perfekta som grytlappar. Faktiskt de bästa jag har haft sedan asbest blev farligt och förbjudet.

Jag kommer nog inte heller skaffa en slow cooker, jag har en glaserad lergryta med ett litet hål i locket som är till för samma sak fast i ugnen. I med en lammstek och lite goda kryddor, in i ugnen på 110°C och glöm bort det hela. Stick ut på stan hela dagen och när man kommer hem är köttet så mört och gott att det ramlar av benen. Jag brukar ha i lite, lite olivolja också, men inte mycket för fettet i köttet räcker. Hm, länge sedan jag gjorde det där, det blir det nog till helgen.

Jättefina böcker! Hoppas vi får några smaskiga recept så småningom!

Kram!

Annika said...

TACK!
Nu vet jag vad en dutch oven är tack vare dig.
Absolut!
Kör med den!!
Det funkar ju lika bra! Slow cookern använder jag ändå bara ett par ggr om året.
OCH det är likadana böcker vi har. jag gav tom bort den i julklapp till en kompis.
Det finns verkligt goda recept i den.
Kram igen så här på onsdagmorgonen som fortfarande är KALL!!
Tänker ta en extra låååång PW om en stund!!

Anna, Fair and True said...

Vet inte om det heter fast cooker utan det är nog en sådan där tryckkokare som du sa. Verkar som man kan tillaga kött på nolltid och det skrämmer mig lite...

Fråga till Marianne: asbest i grytlapparna??

Ninni said...

Vilka härliga böcker! Inspirerande kokböcker kan man nästan inte få för många av. Slowcooker har jag aldrig hört talas om tidigare...Håller nog fast vi min fina järngryta som fungerar så bra. Här i brasilien blir det inga långkok som sköter sig själv när man har gasspis. Värmen gör också att man avstår från sån typ av matlagning. Men i Sverige används grytan flitigt.
Må så gott!

Desiree said...

Annika, japp då vet du nu vad en Dutch oven är. Det är den röda grytan som jag gjorde den indiska kycklingen i. Den funkar jättebra denna fina gjutjärnsgryta som är emlajerad. Hoppas du fick en bra PW runda.

Anna, jag har aldrig andvänt mig av en tryckkokare så jag kan inte uttala mig om det är bra eller dåligt.

Ninnie, jag förstår att man inte är sugen på någon mustig gryta då du bor i ett varmt och tropiskt klimat. Men gjutjärnsgrytan är som sagt toppen och den funkar utmärkt.

marianne, vad lustigt att du hade just handdukar från WS. Din lergryta låter toppen. Håller med dig om att man inte behöver skaffa fler prylar när man redan har sådana som gör jobbet på ett bra sätt. Det blir lätt att det blir för mycket grejer som man sällan använder.

Marianne said...

Anna: Ja, förr i tiden kunde man köpa det. Garanterat värmeisolerande ...