Tuesday, May 5, 2009

Helt appropå så här på en tisdag

Idag känner jag att både jag och kameran måste få lite vilodag här på bloggen efter alla våra äventyr i Washington. C är ju fortfarande kvar där tills imorgon då han befinner sig på en konferans. Det är faktiskt rätt skönt att få ro om sig själv hemma ibland vilket är precis det jag gör.

Vädret är verkligen ostabilt denna veckan. När jag kom hem i söndags kunde man se att det hade stormat rejält för det var fullt av löv, kottar och grenar överallt på vägarna i vårat bostadsområde. Det är ömsom kraftiga regnskurar och ömsom sol som tittar fram. Temperaturen håller sig kring +20 grader men det känns betydligt varmare då luftfuktigheten är så hög. Ingen bra ”hair day” för mig i denna vecka då mitt hår verkligen lockar till sig av all fukt i luften. Man får beväpna sig med sprayburken. Folk här använder sig av ett nytt uttryck som jag lärt mig när det gäller den här typen av väder. Man säger att det är ”muggy” ute. Det betyder att det är fuktigt och varmt med en hel del regn i luften.

Läste igår om andelen av befolkningen här i Alabama som inte är läs och skrivkunniga. Man förstår att detta räknas som om en av USAs fattigaste delstater när man tar del av sådan här statestik. Tydligen är det hela 15% som inte är läs-skrivkunniga här. Tittar man på de olika så kallat kommunerna som finns inom Alabama finns det kommuner med upp till 30% av befolkningen som inte kan läsa och skriva! Skillnaderna mellan just fattigdom och rikedom är så mycket djupare här än vad den är i Sverige. Det är verkligen enorma kontraster på många håll här. Fortfarande är det den afroamerikanska befolkningen som är den fattigaste och den som har lägst utbildning. Orättvisorna mellan de svarta och de vita hänger med än idagens samhälle.

4 comments:

Millan said...

Ja ni har verkligen temperatur och vadervaxlingar dar ni bor. Inte som har dar det kanns som om det haller sig ratt stabilt - vaxlande molninghet - varje dag ;-).
Visst kan det vara skont att fa ra sig sjalv i nagon eller nagra dagar emellanat. Jag langtar efter lite egentid nu kanner jag. Det blev ratt intensivt att vara sjalv med barnen i sverige och sedan hade vi en familj med tva barn pa besok i nastan en vecka... sa nu kanns det somom jag skulle vilja vara hemma helt sjalv en dag och bara lasa tidningar och dricka kaffe (eller kanske lite rodvin nar jag tanker efter ;-)).

Josses vilken hog andel som inte kan lasa och skriva! Ja det ar verkligen stor skillnad mot sverige!
kram!

Annika said...

Muggy är ett bra uttryck, det beskriver precis hur det är.
INTE muggy här dock, vilket C nog kan bekräfta. Det är kallt, lite rått...
REGN!!
Nåja...

Ja, det är verkligen klyftor här som absolut inte finnsdärhemma. Här i VA är det fattigast mot bergen till, i Appalacherna. När man läser om hur folk bor där tror man inte att man är i samma land.
I städerna är det absolut de svarta som är fattigast.

Kramar till dig!!
Ps, ibland kan det vara skönt att vara ensam ett tag, bara det inte blir för länge. Men C kommer ju hem imorrn!

Marie said...

Vad hemskt att läsa 15% som inte kan läsa eller skriva! Det som är en så stor del av ens utveckling! Verkligen hemskt. Hoppas det kommer att ändra sig! Här ser man ju verkligen skillnaden mellan Sverige och USA, och då är jag ganska så glad att jag föddes i Sverige...

Anonymous said...

Vad hemskt att det är så många som inte är skriv- och läskunniga i Alabama! Det är egentligen helt otroligt i ett land som USA - det är både tragiskt och skandalöst tycker jag! Det visar ju på de enormt stora klasskillnaderna som fortfarande finns i landet, och även skillnaderna mellan olika stater eftersom jag antar att t.ex Connecticut har en mycket högre andel läs- och skrivkunniga invånare.
Japp, det är ENORMT fuktigt i Puerto Rico också så det är bara att ni vänjer er vid det ;-) Mina glasögon immar igen direkt när jag kommer UT! Luftfuktigheten har varit speciellt hög den här veckan som har varit väldigt regnig! :-( Jag hoppas på bättre väder när ni kommer!
Kram!