Wednesday, May 6, 2009

Valet Parking

Är något som jag inte kände till innan vi flyttade till USA. Med valet parking menas att man kör sin bil till enteén på hotellet, resturangen eller stället dit man ska och sedan finns det en person där som tar hand om din bil och åker och parkerar den åt dig. Du får en nummer bricka oftast (man lämnar liksom in sin bil i garderoben) Detta kostar några dollar. Summan brukar oftast vara antigen fast eller beror på hur länge du har din bil parkerad. Det förväntas också att man oftast ger drick till personen som kör iväg och parkerar din bil. Dessa ger man i samband med betalningen. När du sedan ska åka hem lämnar du fram din nummerbricka så springer de och hämtar din bil och kör fram den till dig igen så att det bara är att hoppa in och köra hem. Valet parking anses lyxigt och sker oftast utanför finare ställen. Ibland ingår också lite extra saker som att de håller upp dörren för föraren och ibland även att de rengör bilen åt en.

Det blir som att lämna in bilen i "garderoben" istället för jackan. Jag vet inte om detta finns på andra håll i europa för i Sverige har jag aldrig varit med om det eller hört talas om detta. Vissa ställen här har bara valet parking för att de har så begränsat med parkeringsplatser att de behöver parkera alla bilarna så effektivt om möjligt.

Det känns lite lyxigt när man lämnar in sin bil och fortfarande ovanligt att göra det. Fast det är väldigt sällan vi är med om det. Ha en bra onsdag allihop.

9 comments:

mammigranten said...

Jag vet vissa hotell i Stockholm som har så.
Men jag får erkänna att det känns ju lite skumt när de bara kör iväg med ens bil, kommer nog aldrig vänja mig vid det...

Desiree said...

Mammigranten, ah där ser man. Ja det känns lite konstigt som du säger.

Anonymous said...

Ha ha, vi AVSKYR Valet parking - men puertoricanerna älskar det, finns även på alla malls här. På en av våra lokala Marshalls kan man BARA parkera på Valet parking men det är gratis, dock måste man ju fortfarande dricksa... Vi försöker alltid att hitta parkering på gatan så vi slipper det. (vi är väl småsnåla men det bara känns så onödigt när man faktiskt kan parkera själv och gå de där extra meterna - för det är ju just därför de har valet parking - för folk som inte ORKAR gå från parkeringen!)
Kram!

Desiree said...

Petchie, otroligt att ni har så mycket valet parking på PR. Men jag kan bara hålla med dig till fullo jag skulle också tycka att det var jobbigt att ständigt dricksa och dessutom helt onödigt. Jag skulle göra precis så som ni gör hitta en egen parkering och gå. Jag har som sagt inget emot att gå lite extra. Här kan folk köra kring parkeringen flera varv bara för att komma så nära som möjligt. Själv har man valt en parkering som ligger längre bort och redan hunnit gå in innan de hittat en parkering.

Saltistjejen said...

Jag vet att några av mina fd kollegor hade ett liknande system när de parkerade på sjukhuset. Alltså p-platsen för anställda, ej besökare. Då lämnade de ifrån sig nycklarna och så parkerade någon bilen. Sedan när de skulle hämta bilen så visste de sällan var den stod utan fick gå på p-platsen och leta eter den. Alltså ignet bricksystem, utan enbart ett sätt att få in fler bilar på en och samma p-plats. Med detta system kan man ju dubbelparkera eftersom de som jobbar där då kan köra undan bilarna ifall ägaren till bilen som står längst in kommer före de som står utanför.
Detta känns väldigt amerikanskt.
Kram!

Marie said...

Det här har jag bara sett på film, aldrig varit med om i verkligheten! Men antar att det finns på lyxiga restauranger o hotell i Europa. Va roligt att läsa Petchies kommentar, att de har mkt valet parking i Puerto Rico, känns lite konstigt att ha det även på malls - de stackarna måste ju ha fullt upp!

Sporty Spice said...

Här i CT har vi inte Valet Parking. Vet inte vad det beror på. I LA har ju typ varenda liten håla Valet Parking, hotell, barer, restaurager, nattklubbar osv. Kan det bero på att parkeringsplatserna är mindre och därför enklare om ett "proffs" parkerar? För här uppe har ofta ställena stora och rymliga parkeringsplatser.

Annika said...

Valet använder vi oss av sällan och aldrig, men vissa ställen i DC har det (vissa ställen i Reston TC också). I DC kan det vara OK att använda sig av det om det är i ett mer "iffy" område som restaurangen ligger.
Men det är som sagt sällan och aldrig vi använder oss av valet.
KRAM!!

Anne said...

Visst är det lite skumt, precis som du kände jag inte till valet parking före flytten hit. Jag tror inte man nånsin vänjer sig...eller gör man?
Vi har också valet parking på andra ställen än hotell och finare restauranger. En vårdcentral t.ex. där vi gjorde alla våra immigrationsundersökningar på, de hade valet parking. Jag tycker det känns så skumt, gillar inte heller att lämna ifrån mig nyckeln och ha nån annan främling som kör bilen.