Wednesday, May 27, 2009

Puerto Rico Dag 2Jag vaknade ändå relativt tidigt och började dagen med att återigen njuta av den fantastiska utsiken återigen från Petras lägenhet. Solen lyste och man kunde höra havets brus utanför. Underbart! Detta var en späckad dag full av aktiviteter. Det var dags att lämna San Juan och få utforska den sydvästra delen av ön. Här ligger nämligen några av PRs absolut vackraste stränder. Även om resan dit var lång och inte helt lätt att hitta även för Petra och Oscar som ändå bott här i mer än ett år, så var det väl värt både mödan och tiden det tog att ta sig dit när vi kom fram. Både jag och C uppskattde den långabilfärden iallfall för vi fick tillfälle att se mycket av de inre delarna av PR då man i stort sett behövde köra tvärs över hela ön för att komma till Cabo Rojo. Puerto Rico indelas i två större zoner. Den grönare zonen med mycket växtlighet, grönska och regnskog och sedan den delen där det råder ett betydligt torrare microklimat medtorra slätter och betydligt mindre och helt annorlunda vegetation. PR har mycket vackert natur att erbjuda. Här finns som sagt både regnskog och fantastiska stränder med turkosblått vatten. En bergskedja går genom mitten på ön och naturen när man korsar begskedjan är spektakulär på många sätt med sina höga gröna toppar där molnen och fukten ständigt vilar.


Kring Cabo Rojo ligger som sagt några av Puerto Ricos bästa och mest välbevarade stränder. Man förstod varför dessa stränder fortfarande är relativt orörda då resan från San Juan hit tog sin tid, det inte var lätt att hitta hit och vi anlände varma och hungriga. Det var därför underbart att både få uppleva den mycket vackra stranden, havsbrisen, och en mycket god picknick som vi packat med oss. Efter sol och badupplevelsen var det dax att återigen bege sin tillbaka mot San Juan för att korsa ön diagonalt och komma till den nordöstra delen, till ett ställe som heter ”Farajado”. Där skulle vi nämligen få ett av vårt livs mest spektakulära upplevelser någonsin. Oscar hade via en kollega bokat en tur med nattpaddling på kayaker ut i bukten. Här finns nämligen något så ovanligt som ett slags microorganismer som påminner om mareld men som är dinoflagellater som livnär sig på mangroven som växer här. Dessa microorgansimer bor i vattnet och använder sig av ett slags självlysande för att varna varandra för fara. Här i Biobay vid Farajado så skulle vi köra nattpaddling i kayak.


Kayakturen böjade vid åttatiden på kvällen. Vi stod sammlade vid stranden och väntade på att Oscars kollega skulle komma med kayakerna. Natten var svart och mörk som den alltid är i tropikerna. I mörkret hörs grodornas ljud och syrsornas surrande. Vi paddlar två och två genom mangroveskogen för att komma ut till bukten där dinoflagellaterna finns. På akter och fören av varje kayak sitter en självlysande diod med rött för akter och gult för fören så att vi ska kunna hållaihop och känna igen varandra. Våran guide kollar hela tiden att vi är med genom att ropa våra namn allt eftersom vi gilder ner längst med kanalen och strömmen. Det är verkligen becksvart kring oss och man hör bara ljuden från insekter och grodor i natten genom den täta vegetationen i mörkret. Man får se till att akta huvudet och ansiktet för de stora luftrötterna som dinglar ner från träden här. När vi tillslut kommer ut i bukten frågar våran guide om det finns någon frivillig som vill börja med att hoppa i vattnet. C väljer att vara den första frivillige att glida ner från kayaken i det varma vattnet. Då händer något helt spektakulärt! Hela hans kropp lyser upp som om han badar i blänkande kristaller. För varje simtag han tar så bubblar det och lyser det upp kring honom i vattnet. Hans rörelser triggar nämligen igång varningssystemet hos dessa microorgansimer. För varje paddeltag så glittrar hela årans spets till genom vattenytan och varenda vattendroppe som dropparn ner från paddeln på vatten ytan är som små diamantkristaller. Såå vackert och så otroligt häftigt! Detta är helt klart något av det häftigaste jag någonsin sett och upplevt i mitt liv! Jag blir helt mållös av förundran och beundran. Du bara måste prova på att simma säger C till mig. Jag inser att detta måste jag verkligen göra för det vi upplevde här är ett mycket ovanligt naturfenomen.


Dessa dinoflagellater finns nämligen bara på några få ställen i världen. Jag blir precis som C lika imponerad över varje simtag som jag tar där mina händer och armar liksom glöder som eld i vattnet. Wow, vilken maxad upplevelse detta var. Jag önskar att jag hade kunnat visa bilder men vi kunde inte ta med någon kamera då allt vi hade med oss inklusive oss själva var helt genomblöta efter turen. Tillbakafärden genom den täta vegetationen och kanalen var lite mer mödosam då vi var tvungna att denna gången paddla mot strömmen. Det blev därför längre avstånd mellan våran kayaker. Ett tag var det bara jag och C, våran kayak som gled genom kanalen. Runt omkring den täta vegatationen och den mörka natten. Man såg inte mycket framför sig utan fick navigera genom att blicka uppåt mot himlen genom trädkronorna för att se vart man befann sig och hur man skulle styra. Denna kväll och paddling var en otrolig upplevelse! Ett minne vi alltid kommer att bära med oss och en sådan där riktig WOW upplevelse i livet. Jag önskar så att jag hade kunnat fota och visa för detta var verkligen något helt spektakulärt att få uppleva.


Trötta men mycket nöjda och lyckliga återvände vi till San Juan för att snabbt hoppa in i dushen och sedan krya ner i våra sängar och återigen somna som stockar.
På vägen till beachen körde vi över denna speciella bro som var kantad av den amerikanska och puertorikanskaflaggor om vartannat.


Puerto Rico har ett mycket kuperat landskap med höga berg. Det finns en bergskedja som korsar hela ön på bredden och för att vi skulle komma till havet så var vi tvungna att köra över denna bergskedja.

Att det är ett tropiskt klimat ser man ständigt. Det är grönt, grönt, grönt och riktigt FUKTIGT! Det är som om det ångar ur skogen. Men PR har faktiskt två skillda microklimat märkte vi. Efter att vi passerat bergen så kom vi från den gröna sidan till den sidan av ön där det var betydligt mer torrt. Det var en ganska snabb förändring. Luften kändes dock inte speciellt mycket torrare men landskapet var helt annorlunda på den sydvästra delen gentemot den nordöstra delen av ön.Här ute på landsbyggden fick man se ett och annat. Det var jättekul att få se flera delar av Puerto Rico och lämna stan. Här kommer en kossa lätt joggande vid väggrenen.
Sista biten till stranden tog sin tid att köra då det var mest mindre vägar men även om vi fick fråga polisen om anvisningar längst med vägen för det var inte helt lätt att hitta hit även för P och O som bott här ett bra tag. Det var dock väl värt mödan och den långa vägen för havet och beachen var sååå vackert!Så härligt att få svalka sig i brisen från havet och se och uppleva det turkosblå vattnet.
Jag var bara tvungen att ta denna bilden som ett exempel på ett Puertorikanskt beachparty. Här har tydligen vänner/familj sammlats och man hänger och har det bra ute i vattnet med öl.

Vi hade det inte heller dumt. Vi slog ner våra solstolar och bredde ut picknickfilten och åt en härlig och god lunchsallad som Petra gjort.
Jag och C tog oss en liten vandring som Petra rekomenderade och här uppe var utsikten helt underbar. Längst upp fanns också en vacker fyr.

När man gick längst ut på klippan vid toppen på kullen så fick man denna bedårande utsikt. Vackert och häftigt. Jag vågade dock inte mig allra längst ut på kanten för här som ni ser stupade det rakt ner i havet och de brusande vågorna.Även om PR är en tropisk ö så finns det inte palmer på alla stränder. Palmerna växer inte vilt vid själva stranden utan är inplanterade på sina håll. Men det finns ändå gott om kokospalmer på PR att se och uppleva.

Det var kul och interessant att köra förbi de små haken med resturanger/kiosker/småbutiker som fanns då man kom ut på landet.


Här kommer C med en solstol. Medalla är en av de lokala ölsorterna som finns på ön. Det är en ljus öl som påminner om Corona. "Los Muchachos" som betyder grabbarna på spanska var ett populärt namn som jag såg på flera ställen.

Klimatet vid Cabo Rojo var som sagt helt annorlunda på denna sidan av ön. Betydligt torrare. Här fanns vackra och stora kaktusar att beskåda.


Naturen på ön är fantastiskt vacker och varierande. Här finns otroliga naturupplevelser för den som tycker om sådant som vi gör.


10 comments:

Victoria said...

Åh, wow så många fina bilder och vilken härlig semester ni har haft!! Tack för att du delar med dig! Kramar/Vic

Annika said...

Det äe ju bara för KUL att läs om din resa på det här sättet!
Vilken häftig kayaktur ni fick där mitt i mörkret!!
COOLT!!!
OCH sen beachen. Vi kom ju aldrig till den delen av ön när vi var där. DET fanns det ingen tid för.
Ni har verkligen hunnit med så mkt!!
Jätteroligt!!
Återigen den där nattpaddlingen tycker jag verkar totalfascinerande!! Vilken GREJ!!
OCH vilken simtur, som bland diamanter!! Jag vill också!! Måste tillbaks till PR! Tillbaks till KARIBIEN överhuvudtaget!!
Ser redan fram emot nästa berättelse!! SÅ KUL.
KRAMAR!!!!

Anonymous said...

Svårt att läsa din text, vitt på svart...Nu är jag ju anonym så du kanske inte bryr dig. Hamnade på din blogg då jag sökte recept på något.

Desiree said...

Victoria, det var en helt underbar semester/miniweekend. Vi hann med så mycket så att det kände som om vi varit borta betydligt längre än den tid vi var.

Annika, den där kayakturen var bland det häftigaste jag någosin upplevt! Det går inte riktigt beskriva i ord och jag önskar som sagt att jag hade kunnat ha några bilder men det hade inte varit lätt att fota därute även om man haft en vattentät kamera. Får du chansen att åka till baka till PR stanna då några dagar och gör detta! Dessa dinoflagellater finns även på två andra ställen på PR och det allra bästa stället ska tydligen vara på en liten ö utanför huvudön på ett ställe som heter Mosquitobay. Där ska det vara ännu mer intesivt.

Anonymous, nejdå jag bryr mig absolut fast du råkar vara anonym. Jag tar gärna emot synpunkter som denna. Jag ska ta och prova någon annan färg på texten eller kanske köra någon grå nyans för att det ska bli lättare att läsa. Tack.

Anonymous said...

Fler härliga bilder från vår helg! Ja, puertoricanerna gillar att dricka öl eller rom på stranden. Du såg väl de stora "coolers" som folk drar med sig till stranden, full med isbitar, ölburkar och romflaskor... Man dricker väl inte alkohol på stränderna i Sverige??
Mina myggbett på öronen från kajakturen har äntligen slutat klia ;-)
Kram

Saltistjejen said...

Men åååå vilken uppelvelse!!!
jag har vänner som vari Thailand och berättade om en liknande upplevelse. men jag har ingen aning om ifall det var just denna typ av dinoflaellater eller om det var någon annan art.
Shit vad häftigt! just sådant är så otroligt speciellt att få vara med om! Synd att du inte har en vattentät kamera... ;-)
Men dina andra bilder från PR är superfina och roligt att få se!
Kram!!

Desiree said...

Petchie, ha ha ja jag tycker att det blev en läcker bild där Puertorikanerna har lite strandparty ute i vattnet. Härlig stämning! Nej man brukar nog inte dricka alcohol på dag tid vid beachen i Sverige. Men här i Alabama gör man det också och folk tar gärna med sig en stor cooler med öl. Det är nog mest öl som gäller här och inte starksprit eller vin vid stranden under dagen iallfall. Bra att dina myggbett äntligen slutat klia. Jag är förvånad över att jag klarade mig undan myggen så pass bra som jag gjorde. Det brukar inte hända. Jag skrev precis ett mail till Joel och bad om receptet på den goda kycklingen. Jag tänkte förresten skicka dig bilden på mig och Calle med våra Pina Coladas för jag tycker den blev så himla bra. Den kan du ha i gästboken. Jag vet inte om det var du eller Oscar som tog den men jag gillar den väldigt mycket. :-)
Sååå mycket underbart att visa upp och berätta om från våran vistelse på PR.

Saltis, ah coolt att du har en vän som fick uppleva något liknande i Thailand. Det var som sagt bland det läckraste jag gjort och upplevt. Jag är sååå glad att jag hoppade i vattnet och fick chansen att simma. Det var verkligen fantastiskt och spektakulärt att få se just sina händer framförsig då man tog simtag och de lyste upp helt! Kul att du uppskattar alla bilder. Finns så mycket fint och härligt att få visa upp från våra dagar där. En riktig toppen semster blev det.

Annika said...

Vilka härliga bilder och vilket kul sätt att skriva om sin resa på!

Marianne said...

Vilken fantastiskt reseberättelse du har gjort! TACK för alla fina bilder och din medryckande berättelse!

Vilken upplevelse det måste ha varit att simma bland de där ... microflagellaterna, var det så? Synd att ni inte kunde fotografera, men länken gav en bra bild av hur det var.

Ser fram emot sista delen!
Kram!

Anna, Fair and True said...

Vilken härlig semester ni verkar ha haft! Det ser så vackert ut i PR! Jag gillar deras sätt att ha beachparty ute i vattnet också! :)