Friday, May 29, 2009

Puerto Rico - Dag 3Idag var det dax för nya äventyr i det tropiska paradiset. Denna dagen bar det av till regnskogen "El Yunque" som den heter.Dag 3, Söndag.


Redo för ännu en dag och nya äventyr. Under våran vistelse hade P och O även haft besök av sina Mexikanska vänner Joel och David. De hade anlänt redan helgen innan oss och detta var deras sista dag. Vi avslutade ders vistelse och började våran dag med en otroligt god och mycket mumsig brunch. Petra hade gjort jättegod quich och jag och C fixade amerikanska pankakor. Sedan hade även färsk och jättegod tropisk frukt så som Papaya och de super smarriga minibananerna. Ja minibananerna var ännu bättre, godare och ännu lite mindre i sin storlek här på PR.

På söndag eftermiddag åkte vi sedan till regnskogen ”El Yunque” som också ligger på den nordöstra delen av PR ca 45 minutersbilfärd utanför San Juan. Här finns över 240 olika arter av djur och växtliv. Det växer mer än 20 olika sorts orkideér här och mer än 50 olika typer av ormbunkar. Artrikedommen är helt enorm och det är också fukten och regnmägden här. Vi insåg mycket snabbt varför regnskogen just heter REGN-skog. Med jämna mellanrum kom det rejäla dushskurar. När vi lämnade regnskogen så var vi blöta från topp till tå. Det var som om vi klivit in i dushen.

Jag har nog aldrig befunnit mig i en sådan tät grönska som där. Luftfuktigheten var helt klart 100%. Naturupplevelsen var återigen så att man tappade andan. Överallt hängde det luftrötter och lianer från träden. Vattendroppar glittrade i solen på varje blad. Petra och Oscar körde oss till en av lederna som de rekomenderade. Här påbörjade jag och C våran trekking genom regnskogen. Leden som heter ”La Mina” tog oss ca 45 minuter att gå. Halvvägs passerar man ett mycket vackert vattenfall

Precis då vi skulle börja gå så öppnade sig himlen och regnet bara forsade ner så som det gör i tropikerna. Det var precis som om man ställt sig i dushen. C valde att bara gå i sina badbyxor och gympaskor. Jag hade ett paraply där jag i första hand försökte skydda våra kameror från att bli helt dyblöta. Även om vi blev rejält blöta så var upplevelsen i regnskogen så maffig att det inte gjorde ett dugg. Det är dessutom varmt i luften så man behövde verkligen inte frysa även om man var dyblöt från topp till tå. C´s kamera blev så pass blöt iallfall att den fick stanna hemma på kvällen och försöka torka i lägenheten tillsammans med våra skor. Jag kan dock meddela att den återhämtade sig över natten.


Förutom grönskan så facineras man också av alla läten bland den djupa växtligheten. Här finns de speciella grodorna som kallas för ”Ko-kee” uppkallade just efter det höga vislande lätet som de ger ifrån sig. Det är inte alls det där vanliga lite mer dova kväkandet som man förväntar sig att höra från grodor. Man kan faktiskt också höra dem på flera håll även kring San Juan. Petra frågade mig redan första kvällen om jag hörde detta ljud men jag trodde först att det kanske var från musiken på gatan eller någon fågel men hon berättade att de var just Ko-kee grodorna som gav ifrån sig detta läte.

Det är otroligt vackert och imponerande att se dimman som vilar på bergstopparna här i regnskogen. Grönskan är verkligen tät och vacker. Överallt slingar sig växter upp för trädstammarna. Träden här har speciella rotsystem som grenar sig för att kunna förankra sig bättre i marken och jorden med tanke på de stora regnmängderna som faller här varje år. Jag kan intyga att regnet vi upplevde gjorde att det verkligen på många ställen forsade kring fötterna på oss.


Det var otroligt häftigt att få uppleva denna natur. Så intesivt i sin täthet och sin grönska! Vi fick uppleva vackra vattenfall, blommor och växter vi aldrig hade sett innan. Överallt slingrade sig växter upp för trädstammarna. Vattnet forsade i floderna för det regnade så som vi aldrig upplevt regn innan. Det var verkligen precis som att stå i duschen.

Fanns en hel del vackra blommor och träd i djugeln.

C fick passa på att bada i ett av vattenfallen här längst med leden som vi vandrade. Här har ni min alldeles egen "djungel Jim". Först hade C t-shirt på sig men det var helt meningslöst redan efter några minuter var den alldeles genomvåt så han körde med bara skor och badbyxor medans jag försökte skydda våra kameror allt jag kunde undet det stora paraplyet jag lånat av Petra.Det var en otrolig grönska och så vackert att få uppleva detta.
Vattnet forsade verkligen överallt med tanke på det intesiva regnet vi fick uppleva. Men det ska väl regna i regnskogen eller? Det får man nog förvänta sig.
Många av träden hade väldigt speciella typer av rötter just för att anpassa sig till de mycket rikliga och stora regnmängderna som faller här. För att få en bättre förankring i marken har träden utvecklat dessa stora förgrenade rotsystem.


Otroligt vackert på så många sätt! Överallt denna intesiva växtlighet och grönska. Vägen var rejält slingrig och bakom varje kurva upptäckte vi nya saker att fota och fascineras av. En hel del vacker bamu fanns det också.

8 comments:

Anna, Fair and True said...

Den där röd-oranga blomman såg ut som en kantarell först! :)

Saltistjejen said...

Vad otroligt häftigt!!! tur att kamerorna klarade sig också! Blev lite orolig där.
Oj jag är bra sååå sugen att åka till P också. Hoppas så att det vekrligen blir av i höst! :-)
Kokeegroda fick Ella av petra nä de var här. haha Inte en riktigt så såklart men en leksaks. Som ge ljud ifrån sig när man trycker den på magen. S vi kan vänja oss vid ljudet innan vi kommer dit! :-)
KRAM!

Annika said...

Visst är det häftigt i den regnskogen!!!
Var det månne samma vattenfall som Karolina badade i?
Ja, regnskogen är imponerande, och alla LJUD!!!
COOLT med regnet som kom som en dusch. det regnade inte medan vi var där, tyvärr får jag nästan säga.
Grodornas läten på PR är för coola måste jag säga...
OCH man ser dem ju inte hur noga man än tittar och letar.
Jag skulle gärna vilja åka tillbaks till PR igen!
KRAM!!!!

Desiree said...

Anna, ha ha jo nog påminner den om en kantarell på sitt sätt. :-)

Saltis, det kändes lustigt att gå där med ett gigantiskt paraply och hålla i två kameror men det gick ju även om det var lite bökigt med tanke på att det regnade så häftigt och intesvit. Jag kan verkligen rekomendera Puerto Rico som ett framtida resmål för er. Vad kul att du fick just en sådan leksaksgroda till E från Petchie. Det är ju ett välidigt unikt och speciellt läte de där grodorna har.

Annika, ja här är det väl en hel del du känner igen då ni också fick chansen att besöka El Yunke. Visst är det otroligt läckert. Jag håller med dig där att jag också gärna åker tillbaka till PR för att se ännu mer.

Marianne said...

Så häftigt att ha upplevt riktig regnskog! Badade inte du i vattenfallet? Jag vet inte om jag hade gjort det själv, det beror på om det var mycket läskiga saker i vattnet : D

Finns det inte någon sorts plastkåpor man kan skaffa till kameran? Det borde finnas, så att man verkligen kan fotografera trots att det regnar mycket. Vad gör fotografer tro? De kan väl knappast släpa runt på stora paraplyer? Skönt att kamerorna klarade sig i alla fall och att ni fick så många fina bilder!

Kram!

Millan said...

Vilken helt otrolig helg ni haft! Och vilka otroligt fina foton du tagit och i mangder dessutom. Ni har ju fatt vara med om sa mycket fran aventyr till strandliv. Harligt!! Och sa skoj att fa traffa Petra och Oscar i verkligheten ocksa! kram

Desiree said...

Marianne, nej jag badade faktiskt inte i vattenfallet. Jag nöjde mig med att fota istället. Jo det borde nog finnas någon form av regnskydd till kameror. Får försöka hitta något sådant till nästa gång.

Millan,tack ja resan till PR var verkligen en sådan där riktig toppenresa och fast vi inte var där så länge så hade ju Petra fixat ett otroligt bra program så att vi hann med mycket. Det var ju precis det vi hade hoppats på.

Anonymous said...

Jag blev ungefär lika blöt igår på min PW som ni när ni var ute och gick i El Yunque!! Hoppas att mina gympadojjor överlever...
Precis som Anna så tyckte jag också att den första bilden såg ut som en kantarell ;-)
Coquí-grodornas ljud kommer jag att sakna när vi flyttar härifrån!
KRam