Thursday, June 11, 2009

Cheerleaders och Cheerleading

Detta är stort i USA vid sportevenemang. Det har blivit en sport i sig. Cheerleding började så tidigt som på 1880 talet i både USA och i UK.

Under den gånga veckan har det på gymmet varit en hel drös med småtjejer som varit där och övat från olika lag. De är så himla söta kan jag inte låta bli att tycka i sina små outfits med matchande rosetter i håret. Ja allt de har matchar från drickaflaskan till träningsväskan så väl som stumpor, skor, skosnören. Varenda detalj är matchande och noga övertänkt.

Det första Universitetet i USA som hade cheerleders var Princeton (1884). Numer finns det cheerleders i både Highschool och Universitet här i USA. På 1960-talet blev det stort inom den amerikanska fotbollen. En av de mest berömda Cheerleading lag är Dallas Cowboys Cheerleaders. Jag såg en typ utav dockusåpa om antagningen av nya tjejer till just Dallas Cowboys Cheerleaders. Det var inga lätta antagningsprov. Det var tvungna att var otroligt vältrännade. Rytm, dans och koordination var också otroligt viktiga egenskaper. Dessutom måste man självklart vara snygg och ha en välsvarvad kropp. Vissa blev tillsagda att gå ner x antal kilon. Uttagningarna och gallringarna var otroligt tuffa och det var många många som åkte ut. Endast de som klarade sig till sluttampen fick äran att bära uniformen. Man fick höra att uniformen minnsan inte var ett dugg förlåtande om man inte hade en perfekt kropp. Så cheerleading kan ses som en proffs-sport i sig. Detta gäller ju mer för proffslagen som just Dallas Cowboys Cheerleders. De lagen med småtjejer som varit och tränat på gymmet har tack o lov fått ha alla kroppsformer från smala atletiska till rundare former. Söta är de iallfall och riktigt duktiga också för den delen.


Tydligen har det varit någonslags lagtävling här på gymet under veckan för jag har sett dem gå runt med sina priser och pokaler.
Det är roligt att se hur de övar och drillas. Vissa grejer är rätt avancerade. Det gäller att ha en hel del kordinationskänsla och dessutom vara duktig taktmässigt och atletiskt.Det ser dock kul ut och som de har kul. Hade jag varit i deras ålder hade jag nog gärna kunnat tänka mig att köra cheerleading själv eller iallfall prova på.Vissa uniformer är kjoluniformer medans andra outfits är mer sportiga med små korta shorts.

7 comments:

Saltistjejen said...

Haha, nar jag tanker pa Cheerleader nu sa associerar jag det bara till serien "Heroes" :-)
Tycker annars att det ar lite synd att sa mycket for tjejer har i USA ska ga ut pa att ha "den perfekta kroppen" oh vara vacker ooch jadijadija.... Sarskilt som det borjar redan i sa unga ar.
Det klassiska ar val att alla killar i typ high school drommer om att fa vara tillsammans med cheerleadertjejen och alla tjejer drommer om quarter back killen???? ;-)
Kram!

Annika said...

Cheerleaders ja...en av mina pet peeves...
Om dom tycker jag inte speciellt bra.
Ögongodis för männen på matcherna. Nej tack!
Jag har alltid "gnällt" över detta inför Karolina, och hon har numera samma uppfattning som jag (hjärntvätt, hehe).
Needless to say, så är det ju gulligt med småtjejerna som håller på med.
Och visst är dom väl skickliga med sina rutiner, som sport. Men när det blir kuttersmycken så är det lite...njeaaaeaaaeeaaraa...
KRAMAR!!!!

Desiree said...

Saltis, tyvärr har jag inte sett "Heros" men visst är det nog så att killarna drömmer om cheerleadertjejen och tjerna drömmer om typ quarterback-killen.

Annika, håller nog kanske inte riktigt med här att de bara skulle vara till som ögongodis för männen även om det självklart kan ses ur denna vinkel också. På matcherna går ju trots inte bara män och kollar utan jag tror att cheerleaders är något som även kvinnor kan uppskatta att se på under en match. Jag skulle snarare jämföra dem med gymnaster, balettdansöser eller tjejer som ägnar sig åt konståkning. Jag ser det nog mer som en konst och idrottsform trots allt. Även om det finns en del dubbelmoral i just cheerleaders med vissa dräkter som ska vara så himla minimala och sexiga men sedan finns det andra dräkter som faktiskt inte är det.jag gillar också tjejerna som kastar batonger i luften och som dansar med flaggorna under matcherna. Dessa är också läckra att titta på.

Sparkling said...

jag tycker att cheerleading e superkul att kolla på!

Millan said...

Det ar sa roligt det dar med cheerleading for det ar verkligen SA amerikanskt pa nagot satt. Man tanker pa alla serier som One Tree Hill och andra liknande :-). Jag tycker faktiskt att det ser himla skoj ut med cheerleading!! Det hade jag sakert velat gora om jag varit tonaring i USA! kram

Desiree said...

Sparkling, ja visst är det kul att kolla på och de är ju jätteduktiga.

Millan, det är precis som du säger väldigt typiskt amerikanskt med just cheerleading. Jag tycker det är mer underhållande att kolla på detta än själv sporten som fotboll eller vad det nu må vara som spelas. Det är roligare med cheerleaders, brassbanden, batongflickorna och de som uppträder med flaggor.

Anna, Fair and True said...

Intressant att det var just Princeton som började med cheerleaders. Det är ju ett gammalt anrikt universitet som man har för dig skulle satsa mer på teoretiska studier än på sport och liknande aktiviteter.
Finns det manliga cheerleaders förresten?
Jag såg en gång en jätterolig filk som hette "But I'm Cheerleader" eller något liknande. Lite knäpp men rolig. http://www.imdb.com/title/tt0179116/