Tuesday, June 16, 2009

Sommar reflektioner

Verkar som om väldigt många amerikaner har tagit ut sin semester förra veckan. Om det finns någon slags industrisemester här så är är den kort och tidig. Amrisarna tar ut 5 dagar och åker iväg någonstanns och det kändes som sagt som om förra veckan var mycket poppis semestervecka. Men semester är generellt något man inte förstår sig på här. Man är van vid ett par långhelger per år och sedan tycker man att det räcker. Jag tror jag aldrig kommer att vänja mig vid den amerikanska synen på semester.

Något som man också lägger märke till är att ALLA går runt i sina flip-flopps eller någon typ av sko utan häl numer. Fast störst är nog ändå fenoment med just flip-flopps. Visst är det enkelt att låta fötterna slinka in ett par sådana och det är ju också svalat och skönt då det är varmt men personligen tycker jag inte att de är så bekväma för fötterna. Jag går ju mycket och står upp nästan hela dagen i mitt jobb så ett par lite mer bekväma skor tycker jag är ett måste. Många anser ju att just flip-flopps är något av de mest bekväma skor man kan ha på sig men faktum är att de inte är något vidare för just fötterna då inte ger något som helst stöd eller stötdämpning åt foten.

Sommaren har annars verkligen kommit hit till Alabama. Det är numer varmt, fuktigt och hett. Dagstempaturen ligger oftast kring 30 grader eller stax över. Redan vid 06 på morgonen är det lätt 25 grader. Det blir inte direkt svalt på kvällen så ska man utföra någon som helst motion utomhus så är det verkligen morgontimmen som det gäller att ta vara på. Men ännu är det bara juni och det är faktiskt juli och augusti som är de två varmaste månaderna här nere i södern. Jag får väl ta vara på värmen här för vädret verkar vara minst sagt svalt och ostadigt hemma i Sverige. Jag hoppas att det blir lite mer sommar där. Här är det numer över 30 grader varje dag under dagen. Med jämna mellanrum får vi rejäla åskväder. Det har varit en del sådana denna veckan. Jag hoppas dock att det blir lite upphåll på lördag så att vi kan sitta ute och fira lite midsommar på våran altan.

14 comments:

Saltistjejen said...

Så det var många lediga förra veckan hos er? Hm inte här tror jag?? inte som jag mräkte iallafall.
Sedan är det ju precis som du säger så att en "vanlig" amerikan med ett "vanligt" jobb har vääääldigt få semestrdagar per år. Jag håller med dig om att man som svensk har svårt att förstå detta. För oss är ju semestern oftast helig.
Själv tog jag aldrig så mycket semester i Sverige heller. Men det blev ändå ca 3 veckor på sommaren åtminstone ett par somrar. men vissa år var det kanske bara ca 1 vecka... Jaja. Själv kan jag nu längta lite efter att NÅGON gång i livet ha en sådan där riktigt lång sommarsemester som "alla" pratar om... För det har jag faktiskt aldrig haft.
Så ni har sommarhetta nu alltså. Här har vi den kallaste och blötaste vår och försommar sedan vi flyttade hit. Visserligen är inte det länge sedan, men när man pratar med de som bot längre verkar det gälla för många av dem också. Jag längtar efter lite torrare väder. Och även om jag inte klagar på "kylan" (för tids nog kommer värmen det VET jag ju...) så känns det inte riktigt sommar och nu skulle jag gärna ha lite mer sommarkänsla faktiskt.
Kram!!

petchie said...

Var det med dig som jag diskuterade att amerikanerna alltid RESER i flip-flops? Jag förstår inte det, precis som du tycker jag att flip-flops är ganska obekväma (dessutom ganska fula) och framförallt inte särskilt säkra att gå i. Lätt att man snubblar, eller bara det att ens tår / fötter är totalt oskyddade gör att jag absolut aldrig skulle resa i sådana skodon!! En av mina franska kompisar flyttade i flip-flops, upp och nerför branta trappor och med en massa i händerna - jag var såååå orolig att hon skulle trilla och lät som värsta mamman "ska du inte ta på dig rejäla skor?"...

Näe, jag förstår inte heller mig på den amerikanska [bristen på] semestern men jag förstår inte heller de svenskar som smäller all semester på en gång!! Jag gillar att kunna ta semester mer än EN gång om året... När jag bodde i Bryssel älskade jag att kolla in när det var helgdagar och sedan ta några dagar runt de helgerna så att jag kunde maximera antalet semestrar på ett år. En kollega klagade på att det verkade som jag hade mer semester än honom och det var ju just för att han tog alla sina semesterdagar på raken utan att ta hänsyn till helgdagar... Man får ju vara smart ;-)
KRAM!

mammigranten said...

Jag hittade ett par flipflop från Dr scholl med gelsula och de är faktiskt bland det skönaste jag haft på fötterna.
Men det där med semester är lustigt, makens anställda är så stolta över alla sina sparade semesterdagar och att de inte haft semester på flera år. Lustigt det där!
Men jag är glad att maken har svenska villkor med 5 veckors semester, vilket jag kommer tvinga honom att ta ut per år;)

Marianne said...

Håller helt med när det gäller flip-flops! De är inte vidare bekväma att gå i. Jag har det här hemma under sommaren, men som sagt, det är inte några långa promenader. När jag går ut har jag riktiga sandaler eller andra skor. Dessutom, fast jag vet inte om det är flip-floparna eller om det är sanden i luften, men jag blir förfärligt torr om fötterna i dem! Så jag är just nu på jakt efter ett par lika luftiga och enkla, men bättre, skor att springa runt i här hemma.

Jag brukade göra som Petra, fördela semestern flera gånger under året i stället för att ta allt på en gång. Bara det att någon gång ibland kunna ta en semesterdag för att ligga på sofflocket och inte göra ett smack mitt i veckan tyckte jag var bland det vilsammaste som fanns. Och försommaren ville jag alltid ta vara på, så då brukade jag ta en vecka bara för att vara hemma och njuta av staden och naturen runt omkring mig. Olika det där. Här i Egypten är de inte heller så bra på att ta ut sin semester, men lite tar de allt. Nej, förresten, en DEL tar bara lite semester, andra försöker med alla medel att få till extra ledighet till max utöver semestern. Typ att det tar en heeel dag att gå till banken etc : )

Nähä, nu ska jag sluta svamla!

KRAM!

Millan said...

Ja oj hemma ar det nog ungefar halften sa varmt som ni har det... ;-). Sa ta vara pa sommarvarmen! Men du kanske tar med den hem sedan :-)!
Jag forstar inte heller hur man funkar att leva om man inte har nagon ordentlig semester. Galet!! I england har man oftast 20 dagar men man tar dem aldrig eller sallan i ett svep utan tar en vecka pa varen, nagon a sommaren och sedan runt jul. Sa nagon 4 veckors sommarsemester ar det inte tal om!! Jag har aven markt att valdigt fa tar semester och bara ar hemma har... alla som tar semester gor det for att aka nagonstans. Ibland kan man ju faktiskt behova nagon vecka hemma for att verklien slappa!

jag har ocksa funderat over det dar med sommarskor. Jag fixar inte att ga i flipflops nagon langre stracka eftersom det kanns som om foten far jobba sa hart for att fa med sig skon. Inte bekvamt!! Daremot har jag int ehittat nagot bra alternativ. Att ga med traningsskor av nagon form ar ju for varmt mitt i sommaren, och inte speciellt snygggt. Det basta ar kanske en sandal av nagot slag som man knapper runt hela foten i alla fall...
Kram

Sanna said...

Ja 5 dagar är då inet mycket. Jag tycker 4 veckor är för lite! ;P Hur gör du? Kram

Annika said...

Nej, inte här heller, ledigt menar jag...
Jag tycker att många verkar klämma in sin ledighet i runt den 4 juli. Många jag känner tar två veckor, en vecka på försommaren och en i aug. Tror att aug är den månad här där jag bor då dom flesta reser bort.
OCH då ofta till beacherna.
VISST är det tufft med semester här!!
OCH det vande jag mig aldrig vid medan jag arbetade...
Vad svårt det var att varje år tigga och be om att få fem obetalda veckor.
Peter har fyra veckors semester nu, wow!!
och två av dom ska ha spendera i finland.
Ja shit vad blöt o mulet det är här idag, och vilken bedrövlig försommar det varit. Kan inte minnas att det ngnsin varit så här...
Tycker du och jag brukar ha så lika väder, men nu diffar det lite :-(.
Jag tror det ska bli ngt bättre från imorrn...HOPPAS!!!!
Men varmt är det ju ändå.
Flipp-floppare ja...don't get me started....fulare sko får man väl leta efter, och obekvämare också.
Precis som Petra är jag fascinerad att folk vill RESA i dom...ICK!!
KRAMAR!!
OCH, hoppas det blir fint på fredag och lördag!!!!

Jenny said...

Ja, semester för mig är jätteviktigt. I år får jag "bara" 3 veckor och det känns så kort!
Tänk om man bara hade 1 vecka... *ryser*

S w e F l o said...

Jag tror det är lite av ett söderfenomen det där med tidig semester. Här var det mycket ledigt förra veckan med. Många här verkar ta första veckan efter att skolan slutar ledigt, för att bara njuta av att sommaren är här. Sedan är det business as usual.

Här I Florida är det ju flip-flop väder året om. Jag har en inflamamtion i en nerv i ena foten och har oerhört svårt att ha vanliga skor som klämmer åt. Men vanliga flip-flops är inte heller speciellt stötskyddande. Men har nu hittat Crocs flip-flops, massor med stötdämpning och är verkligen skonsamma för mina knän. Kanon! Tror modellen heter Athens.

Sporty Spice said...

Jag är ju frilans så för mig har det här med lång sammanhållen semester inte inträffat på säkert fem år. Så jag märker inte av amerikanernas inställning till semester så mycket, tänker helt enkelt inte på det. I år tar Casey två veckors semester (!!!) i samband med bröllopet. Een vecka innan och en vecka eftreråt. Men utöver det blir det kanske en fredag här och där för nån långweekend. That´s it. Vår Honey Moon åker vi på i februari (kryssa med Oasis of the Seas) så då har han nya fräscha semesterdagar.

Anna, Fair and True said...

Jag tycker inte heller att flipflops är så sköna - får alltid skavsår mellan tårna! Men de är ju bra på stranden så jag har ändå letat efter ett par flipflops som inte ger mig skavsår. Förra sommaren hittade jag äntligen ett par på Tommy Hilfiger med riktigt tyg mellan tårna och de funkar! Ingen äcklig gummi eller läder!

Marie said...

Hualigen, hur klarar de sig utan semester, det är ju heligt! :)

Desiree said...

Saltis, japp här var det massor som var lediga men det kanske är precis som Sweflo säger att det är något av ett söderfenomen. Det kanske också har att göra med att skolorna här tog slut redan precis innan Memorial day helgen och folk redan hunnit har barnen hemma eller på kollo flera veckor medans andra delar av USA ännu inte haft sin skolavslutning. När det gäller semester är man ju så olika som person vad man gillar/behöver. Jag har ju den otroliga lyxen denna sommar att få ett riktigt sommarlov, känns helt ofattbart lyxigt och helt underbart. Jag uppskattar den svenska semstern så mycket mer nu efter att ha bott i USA. En längre semester är ju nästan ett måste här känner jag personligen då man har familjen på andra sidan atlanten och bara får träffas 1-2 gånger per år högst. Hi hi jag får väl skicka några varms pustar med luft till dig för här har vi så att det både räcker och blir över ;-)

Petchie, ja det kanske var du och jag som disskuterade flipflops fenomenet. Här ser jag också att det är otroligt vanligt att resa i sina flippflops. Jag tycker personligen att de hör beachen eller hemmet till men inte att ha på sig dessa i ur och skur precis överallt. Jag skulle inte heller vilja ta all min semester på sommaren utan spara en del till julhelgen också.

Mammigranten, de där flipflops som du hittat lät verkligen sköna och annorlunda. Tur att din make har svenska villkor för sin semester. Nä det där med att ha ett fullt konto med sparade semesterdagar är något man inte fattar. Inte heller de som väljer att ge bort sina semesterdagar för att de har så många. Fast många sparar väl om de skulle råka bli långtidssjukskriva eller hamna i någon kris så att de kan använda dem då. Detta med semester är helt klart en stor kulturskillnad.

Marianne, jag har inget emot att fördela semester eller sprida ut den över året men jag måste erkänna att jag gärna vill ha 5-6 veckor att spela med och inte bara 2-3 på ett helt år speciellt inte då man ska resa till en annan kontinent på andra sidan atlanten.

Sanna, jag förstår dig till fullo!

Annika, toppen att Peter faktiskt har fyra veckor så att även han kan få vara lite med er i Finland. Jag känner mig så himla lycklig att jag i år kommer att få hela sommaren i Sverige. Känns otroligt lyxigt. Det är knappt att jag fattar att det är sant. Jag har lyckats få tjänstledigt men det är ju inte ens här lätt att fixa obetald semester för det skulle jag kunna tänka mig men det funkar inte riktigt här om jag skulle be om 5 veckor varje år även om det som sagt är obetalt. Hoppas att ni får bättre väder för här det nu både riktigt hett och fuktigt.

Jenny, jag förstår att det känns kort och att du ryser inför en veckas semester. Hoppas iallfall att dina tre veckor blir riktigt bra och att du får fint väder.

Millan, ja england verkar ha en hel del kulturella likheter med just USA. Verkar som om england verkligen är det landet i europa som är mest likt USA. Det där med sommarskor är som du tar upp inte helt lätt för man vill ha en bekväm sko men även en sko som är sval och som är snygg till kjol eller klänning. Det är ju inte så snyggt med gympaskor till kjol och kan ofta bli för varmt som du säger.

Desiree said...

Sweflo, ah det är nog ett söderfenomen som du säger och har nog också med när skolorna tar slut här nere. Det hade jag inte tänkt på men så är det nog. Hoppas att din inflamation läker och att den går över snart. Den där varianten av flipflops som du hittat låter sköna precis som de som mammigranten även hittat. Jag får ta och hålla utkik efter sådana att ha hemma.

Sporty, låter klokt att faktiskt ta en vecka semester redan innan bröllopet för det brukar bli så mycket sista minuten att fixa så det behövs liksom. Låter även toppen att skjuta lite på bröllopresan. Det gjorde vi också. Vi gifte oss i juni men åkte på resa först i november. Jag tycker att det funkade minst lika bra. Jag antar att det är lite annorlunda detta med semesterfrågan för dig som är frilans. Att det både har sina positiva och negativa sidor att vara just frilans. Du har ju fördelen att kunna plannera dina dagar väldigt fritt men å andra sidan får du jobba då det finns jobb och passa på att vara mer ledig då det är mindre jobb.

Anna, ja jag har också just ofta det där skavsår problemet själv då det gäller flipflops. Det är svårt att hitta ett par riktigt sköna som funkar.

Marie, nu har jag ett helt annat perspektiv på just den svenska semestern efter att ha bott här i USA några år. Jag ser verkligen fram emot att få flytta hem och få svenska semsetervilkor igen även om vintern är lång, mörk och kall så låter det som en ljuvlig dröm med 5 veckors semster varje år.