Wednesday, June 10, 2009

Onsdag - Gott och blandat ur köket

I dag blir det inte något recept utan mer lite tankar om smått och gott i relation till mat och matlagning istället. I lördags bakade C en ny sats med sitt supergoda knäckebröd. Jag måste säga att denna satsen (batchen) blev den mest lyckade någonsin. Vi har faktiskt fått ta undan en del för att allt inte ska gå åt innan midsommar. Det här knäckebrödet är lika gott som godis! Det som förmodligen gjorde det ännu mer lyckat denna gång var att C gick över till våran granne Liz som typ har ALLA köksprylar och redskap man nu kan ha då hon är interesserad av matlagning. Han frågade henne om hon möjligtvis hade en baksten/pizzasten och det hade hon. Så han bakade sitt knäckebröd på denna och då fick det en alldeles speciell yta och blev super!

I lördags fick jag också ägna mig lite åt shopping som sagt.Är man interesserad av matlagning som jag är så kan man bara inte motstå att gå in en butik som Williams-Sonoma. Det blev ett och annat smått och gott där. Bland annat köpte jag denna BBQ rub som alltså är en kryddblandning som man gnider in köttet med. Självklart är det enkelt att själv blanda till sin egna ”rub” men jag köpte denna inte bara för att den doftade riktigt gott utan också för att jag verkligen gillade burken. Tänkte att när denna är slut så blandar jag till min egen och har i denna burk. Det fick också bli ett set med små minispringformar som man kan baka både kakor och pajer i. (Petra jag blev grymt inspirerad då du gjorde dina goda quicher till brunchen och kände verkligen ha begär då jag hittade detta set).

Här nere i södern pratas det mycket om ”comfort food” jag vet egentligen inte riktigt hur man ska översätta detta. Men det rör sig om mat och maträtter som är klassiska och som är omtyckta bland de flesta. Maträtter som man känner sig trygg med och tycker är gott. Vilka svenska rätter skulle man kunna utse som Swedish comfort food? Köttbullar och potatismos borde iallfall vara en. Köttfärssås och spahetti?

En annan liten detalj som jag insett här är att det typiska namnet på en amerikansk ko är Elsie. I Sverige har vi nog kanske Rosa och Maja som traditionella ko namn men här är det alltså kossan Elsie som gäller.
Nu när jag på sistone har handlat bananer har jag märkt att Chiquita börjat med en hel rad oliks små lustiga budskap på sina klistermärken. Det står inte bara Chiquita på dem utan mycket annat kul som faktiskt får iallfall mig att dra på smilbanden. Sist när jag stod i affären plockade jag på min bananklase så många olika klistermärken som möjligt för att kunna visa C och ta hem och fota. Här får ni se.Jag gillar dessa söta budskap och slogans som Chiquita har även om de kanske är lite smålöjliga.


Här bakas det smarrriga knäckebrödet på bakstenen. Oj så gott och lyckat det blev.

10 comments:

Saltistjejen said...

Blir så grymt nyfiken på C´s knäckebröd!!! :-)
och jag sak kasnke också ta en sväng förbi William-Sonoma. Det var ett tag sedan vi var där.
Ha en riktigt skön onsdag!
kram!

Desiree said...

Saltis, ha ha jag får nästan ta och skicka ett smakprov till dig. Detta knäckebrödet är grymt gott, rent beroendeframkallande. Vi har som sagt fått gömma undan en del så att vi inte ska äta upp allt med en gång :-)

Anonymous said...

Ha ha, och i Spanien är visst PETRA ett typiskt ko-namn!!?? Jag vet inte om det är sant eller bara O som driver med mig, men jag har träffat en spansk Petra som HATADE sitt namn och ville bli kallad Petri - inte för att jag tycker att det är bättre!? Jag är iaf nöjd med mig namn, oavsett om det ger ko-associationer eller inte!
Kul att du blev inspirerad av mina små pajer, det är så enkelt att slänga ihop en paj tycker jag och det är kul när man kan göra två olika på en gång.
Vi får se om det blir något blogginlägg för mig idag, jag har precis kommit hem från vår presskonferens ang evenemanget ikväll med den franska parfymören - superintressant och jag tog anteckningar som värsta journalisten för bloggen ;-)
Stor kram!

Molly said...

knäckebrödet verkar jättegott :)
hoppas att allt är bra med dig?!:)
take care! kramkram

Marie said...

Mmm, det där knäckebrödet verkar riktigt gott! Det kanske är en ny karriär på gång! :)

Annika said...

Smaskigt, Desiree!
DET brödet skulle jag gärna smaka!!
W-S är en underbar affär, bara deras kokböcker är helt inspirerande. Gillar verkligen den butiken.
Comfort Foods ja...köttbullar, kalopps, pannkakor, dillkött...köttfärslimpa, mos...
Jag gillar ordet comfort food, det är så talande...
KRAMISAR från mig som nu är ganska lättad (iallafall för tillfället)

Desiree said...

Petchie, det var lustigt att ditt namn är ett typiskt ko-namn i just Spanien. Det är rätt kul egentligen med vad som är typiska namn på olika husdjur i olika länder. Japp jag gillade verkligen dina miniformar. De verkade vara hur praktisk som helst att just kunna göra små varianter eller olika varianter då man bara är två personer och kanske inte vill göra en fullstor paj/kaka.

Molly, tack så mycket :-)

Marie, ha ha ja det kanske tål att funderas på om C ska bli knäckerbrödsbagare ;-)

Annika, jag förstår att du är både glad och lättad över att operationen gick bra. Jag hoppas nu att det fortsätter på det spåret. Snart är du hemma i Sverige och kan krama om din släkting i verkligheten det kommer att bli toppen. Vilka toppen tips på comfort foods Annika. Du har verkligen kommit på de flesta. Super! :-)

Suzesan said...

Knäcket ser sååååå gott ut.

Jag gillar knäckebröd. Gott!

Hahaha så rolig med de där etiketterna på bananerna. De är ju proppfulla.

När det sitter etiketter på äpple så gillar jag inte det.
Ha en bra kväll

Kram
/Susanne

Saltistjejen said...

haha det tycker jag är lite kul! Att ni får gömma brödet alltså! :-)

Anna, Fair and True said...

Bananer kanske är fat-free men inte energisnåla direkt!
Jag önskar att jag också hade en man som bakade knäckebröd!