Monday, June 29, 2009

Ekologiskt och närodlat


Igår gjorde vi en väldigt trevlig utflykt. Vi åkte ut till Färingsö som är en av mälaröarna strax söder om Stockholm. Här fanns ett litet ställe som sålde frukt och grönt. Känns underbart att handla grönsaker på det här sättet. Kvalitéen är ju så otroligt stor skillnad på det som man normalt köper till vardags ute i butiken. Det är något visst då man vet att dessa grönsaker skördats bara några timmar eller någon dag innan högst. Smakupplevelsen är ju också helt annorlunda. Det är som om alla dessa grönsaker smakar så mycket mer på något sätt.
Här såldes framför allt blommor och olika grönsaker.
Sallad. Lite experimenterande med kameralinsen för att försöka fånga strukturen på salladsbladen.
Vi handlade en hel del. Inne i växthusen som man också kunde gå in i fanns både blommor, stora mängder basilika som oldades samt massor med olika sorters tomater. Kunde inte låta bli att plocka av en solmogen körbärstomat och smaka när jag befann mig där inne. Mmm så god, så där riktigt varm och med mycket smak. De oldade även brocoli och det tyckte jag var interessant att få se hur det växte. Något annat som jag inte heller visste hur det direkt såg ut eller växte är ingefäran här på nedre bilden till vänster. Man ser ingefärsrötterna där i boxen med plantan upptill.
Morötterna var helt ljuvliga! Så läckra att de fanns i olika färger. Den som ser lite lilaaktig ut var lite extra kul för när man skar den i bittar så är yttre delen lila medan den inre är orange. Jag gjorde en sallad med några av dessa morötter igår och färgprakten blir ju fantastisk. Jag köpt också och hade i salladen mangold med sina olikfärgade själkar blir ju en helt underbar sallad färgmässig och smakmässigt också för den delen.
Svenskt sommarlandskap. Ängar med raps och postlådor vid slutet på en enkel grusväg ute på landet. Detta är svenskt. Detta är sommarsverige eller hur?

9 comments:

Marianne said...

Färingsö! När jag var liten var jag alltid hela somrarna ute på Munsö (bron till vänster vid Ekeby i stället för höger mot Färingsö), och jag har varit mycket ute på Färingsö också. Jag ÄLSKAR hela det området där ute, det är så vackert. Det är faktiskt en liten dröm jag har, att vi ska köpa hus därutåt när vi flyttar hem igen. Nära till stan men ändå riktiga landet.

Vilka fantastiska grönsaker! De där morötterna skulle inte vara fy skam att ha. Kunde du köpa frön till dem så att du kan odla egna?

Ha en lika skön dag i dag!
Kramar!

Sporty Spice said...

Underbart! Det finns inget bättre än att köpa grönsaker, ägg eller kött från den lokala bonden eller handlaren. Närodlat är som sagt alltid så mycket godare.

Annika said...

Väldigt härliga och inspirerande bilder!

Desiree said...

Marianne, vad kul att du känner till Färingsö så väl. För mig var det första gången jag var där ute men jag tyckte mycket om det på en gång så jag förstår att du älskar det stället. Mycket vackert landskap och natur. Jag hoppas att ni får tillfälle att köpa något därute framöver. Vet inte om man kan köpa frön. Tydligen har de planterat ett gäng olika morötter, vanliga oranga, men också vita och de där som var lila på utsidan och sedan har de blandat dem när de säljer dem på knippe. Får man tag på frön till annat än de vanliga oranga så kan man ju mixa själv i sitt eget odlingsland.

Sporty, absolut och amen säger jag. Det är verkligen så. Mycket godare och fräshare.

Annika, jag följer ditt råd och låter kameran jobba här under semestern och det vackra vädret. Det finns ju så otorligt mycket vackert att fota och man finner ju massor med inspiration. Ses på onsdag kl 12. Ska bli jättekul att ses igen! :-)

Camilla said...

Vilka vackert skurna meloner! Riktiga konstverk.
Du har ju kommit hit lagom till sol o värme. Så skönt.

Ha det gott

Desiree said...

Camilla, ja melonerna var otroligt vackra. Rena konstverk som du säger. Jag njuter verkligen av det vackra vädret. Gäller ju att passa på för man vet ju aldrig hur länge det varar. Ha det bra du också.

Millan said...

Jag far sa dar lite grat i halsen nar jag ser dina sverigefoton nu. gud vad jag langtar hem!! Hoppas det har fina vadret haller i sig!
Vilka harliga foton pa gronsaker ocksa. Det ar verkligen nnagot speciellt med att kopa lokalt odlade saker. Det smakar sa mycket battre! kram

Jenny said...

Vilka roliga morötter! Jag önskar att de hade såna på min närmsta Ica-affär, det hade varit kul att servera sallad med lila-orange morötter. Vilka miner ungarna skullle göra! *skratt*

Anna, Fair and True said...

Visste du att alla morötter var lila från början? Det var holländarna som odlade fram de oranga en gång i tiden eftersom det är deras nationalfärg.