Saturday, June 27, 2009

Frihet och trötta fötter

Något som jag uppskattar otroligt mycket varje gång jag är i Sverige efter att ha bott i södern är att man här har en helt annan frihet. Friheten att kunna gå och promenera. Det är en helt fantastik känsla att ha möjligheten att bara öppna sin dörr och sedan kunna gå och gå och gå. Det känns så lyxigt och så underbart för mig att det överallt här finns gångbanor och cykelbanor. Att man i princip kan ta sig precis överallt genom att gå eller cykla. Det är verkligen frihet. Detta är något jag aldrig tänkte på medans jag bodde här och något som jag tog för givet. Men nu tycker jag att denna friheten är helt underbar. Jag njuter till fullo av att kunna gå och cykla. Jag passar på att göra detta så mycket jag bara kan.

Idag har jag gått på stan hela dagen lång med en vän som också bott i Alabama tidigare. Hon förstod precis vad jag menade när jag uttryckte min glädje över just denna frihet. Vi hade en toppendag på stan med underbart väder. Vi fick oss som sagt en rejäl långpromenad från Centralen ända ut till Waldemarsudde. Vi stannade till på resturang Prinsen på vägen tillbaka och åt en god sen lunch. Jag fick in supergod sillbricka. Nu ska jag snart krypa till kojs fast det ännu är väldigt ljust ute. Lyckliga och glad med trötta fötter ska jag somna.

Det bidde som sagt en underbar heldag på stan. Vi korsade gammla stan och gick ut på djurgården.Stockholm är fantstiskt vackert en fin sommardag. Här kan man sitta och blicka ut över det blå vattnet, båtarna och bara sitta och titta på folk som ligger och solar och softar.

7 comments:

Sporty Spice said...

Låter underbart. Jag förstår lite av det du säger, även om jag bor mellan två "gå-städer"; New York och Boston. Och vi bor ju mitt i Madison så jag kan gå en del här med. Men inget går upp emot Sthlm!!!

Marianne said...

Jag förstår EXAKT vad du menar! Tro mig! Jag vill så gärna flytta till en stadsdel med gator och en del parker, men det ligger på andra sidan stan och skulle bli för långt för Klas att åka till jobbet varje det. DÄR skulle jag i alla fall kunna gå ut och gå en del. Här kommer jag ingenstans. Alls. Så jag förstår verkligen vad du menar med friheten i Stockholm att kunna gå överallt.

UNDERBARA Stockholmsbilder! HELT underbara!

Hoppas att fötterna har fått vila ordentligt så att du orkar gå ännu mer i dag!

Kramar!

Desiree said...

Sporty, när det gäller just vanlig vardagsmotion som att gå och cykla är jag helt utsvulten! Jag har ju inga som helst sådana möjligheter där jag bor i Alabama så detta med gångvägar överallt känns så otroligt lyxigt. Nu försöker jag passa på så mycket som möjligt att just ta mig fram genom att gå eller cykla.

Marianne, tack så mycket. Då vet du precis vad jag menar. Jag är sååååå trött på att behöva ta bilen precis överallt. Jag uppskattar verkligen denna frihet att kunna ta sig fram på egen hand. Synd att du bor på fel sida stan. Jag förstår dock att ni inte kan flytta bara för att få gångmöjligheter. Japp nu har jag fått vila upp mig och känner att jag kommit över jetlaggen och är inne i svensk tidszon. Underbart.

Marie said...

Jag håller med! Jag tyckte det var likadant i England, bara bilvägar, inga trottoarer eller cykelvägar, det var verkligen trist! Skönt att höra att du njuter av att vara hemma! :)

Saltistjejen said...

Underbara bilder!!!
Mmmm Stockholm är verkligen fantastiskt vackert! :-)
Och friheten att gå och röra sig förstår jag att du uppskattar när du är där, och saknar när du är i Alabama. Här i NYC promerenar vi ju väääldigt mycket så jag känner inte av det typiska amerikanska bilsamhället lika mycket som du.
Fortsätt nu njuta av Stockholm!
Kram!!

Desiree said...

Marie, kanske är detta mer unikt än vad man först kan tro. Ha det fortsatt bra du också.

Saltis, ja jag tror att jag skulle sakna det betydligt mindre eller inte alls på samma sätt om jag bodde i en stad som NY som har och kan ge en sådana möjligheter. Det är först när man inte längre kan eller har möjligheten som man verkligen uppskattar det hela. Alla sådana här småsaker är väl det som tillslut gjort att jag kommit underfund med att jag vill flytta hem till Sverige. Det finns för mycket jag saknar härifrån.

Anna, Fair and True said...

Man tar det för givet ibland! Men de här senaste dagarna när det varit så vackert väder och varmt har jag verkligen tänkt på att jag har sådan tur att jag bor i Stockholm där man inte har långt till en badstrand eller bara lite vattenbris vid Slussen eller nåt!