Tuesday, June 9, 2009

Sommarskörd från trädgårdslandet


Nu börjar våra blåbär titta fram och se fina ut. Vi köpte ju några blåbärsbuskar i april som vi planterade och dessa skulle alltså ge skörd i juni sa de på stället vi köpte dem på och nu så börjar det nog närma sig skörde tid. Ska bli så kul och spännande att börja plocka lite. Nu börjar det som sagt titta fram ett och annat blått stort fint amerikanskt blåbär på kvistarna.Sedan har C också planterat tomater i år och det går fintfint för dessa också. Vi har ett gäng olika så det är några större och sedan några mindre coctailtomater. Den stora på den högra bilden som jag fotade i lördags såg jag imorse att den fått en fin djup röd färg så den är nog redo att njutas av redan till dagens middag tror jag.

Vi har lite örter också fast i år verkar det inte gå lika bra för dessa. Kanske har vi planterat dem på fel ställe eller de verkar som sagt helt enkelt inte trivas riktigt i sin växtbox på altanen. Vi har lite basilika, persilja och timjan där men även paprika och vi hade sallad ett tag men den har helt gett upp. Det blir alltså inte mycket örter att skörda i år tyvärr men vi har som sagt iallfall både tomater och blåbär att se fram emot att mumsa i oss. Brukar ni odla i trädgården eller i kruka? Vad har ni för odlingar i år?

6 comments:

Saltistjejen said...

Vad underbart med egenodlade tomater och blåbär!!!!!
Mmmmmm!
att örterna inte tog sig kan ju bero på olika saker. Kanske vra de inte ritkigt av bra kvalitet. Alltså var lite svaga? Eller så stod de på "fel" ställe. För soligt, för skuggigt, för torrt för vått? eller så gillade de inte varandra. Vissa växter vxer inte bra om de står mad varandra. vad var de för örter??
Basilika brukar ju annars växa väldigt lätt. Bara den får sol och vatten.
Men ni får som sagt njuta av de underbara bär och andra saker ni odlat! Härligt!
kram!

Marie said...

Wow, vilka plantor! Nu blir jag riktigt avis. Tänk om det kunde växa sådär bra i Sverige! Mmm, jag vill också ha solmogna tomater! Men vi får vänta ett tag...:)

leopardia said...

Mmmmuuuuums! Jag fick mina föräldrar att skaffa blåbärsbuskar till sin trädgård (det är ju ett gissel att bo i lägenhet ibland), för de är ju så goda... blåbären alltså, inte buskarna...

Jag vet att jag sådde örter en gång i blomjord och då trivdes de inte alls, tror att det kanske var för stark gödning i... men i år har jag såjord och även om de står på fönsterbrädan så tar de sig fint... Framförallt basilikan...

Annika said...

Blåbär...
Mums, slurp o smask vad gott!!!
Amerikanska blåbär som är så otroligt goda också!
Basilikan brukar gå bra här, dom brukar trivas i värmen o fukten. Kan dom ha blivit angripna av ngt?
Härligt med ett lite land att odla i.
Här börjar det snart åska igen, märker jag...så trist, så less...
OCH hett är det, och fuktigt som 17...
KRAMAR!!!

Jenny said...

Vi "hobby-odlar" varje år för vi har inte så mycket tid över och inte så stor trädgård, men det är kul! I år odlar vi tomater, pumpa, rädisor och paprika. Fast allt utom rädisorna står fortfarande i små krukor i köksfönstret för det är så kallt här! Brr - bara 13-14 grader på dagarna, så vi vågar inte plantera ut dem än.

Desiree said...

Saltis, japp det ska bli mumsigt med både tomater och blåbär. Jag tror att det kan vara så att örterna kanske anigen har det för soligt eller för skuggit på den platsen vi valt. Men det kan ju också vara en massa andra skäl precis som du säger. Man kan inte alltid lyckas.

Marie, sommaren verkar ha kommit av sig en smula i Sverige. Hoppas det blir fint och varmt igen. För tomter behöver ju mycket sol om man ska lyckas odla dem.

Leoparida, tack för tipset om jorden det kan det ju också vara så att vi valt fel jord att plantera dem i. Men man kanske skulle kunna odla blåbär i kruka om man väljer en större kruka. Så det borde kanske gå fast ni bor i lägenhet.

Annika, hett och fuktigt är det här också alla gånger. Muggy som sagt. Tyvärr verkar det som om det kommer att råda åskskurar här från och med torsdag och resten av veckan. Jag hoppa innerligt att det inte kommer att regna hela helgen. Ha det gott så länge.

Jenny, låter som ni odlar en hel del. Ja det är kul och rätt trivsamt att pilla med sina odlingar och sedan är det förstås något alldeles speciellt att få skörda och njuta av det man själv har odlat. Hoppas ni får lite mer värme snart igen i sverige som sagt.