Friday, January 8, 2010

Fredagstema - Frukt

Fredag och dax för fredagstema. Den här månaden är det Sparkling som står som värdinna för fredagstemat. Idag är det frukt som gäller. Frukt är sååå gott! Frukt är ett måste för mig. Skulle inte kunna tänka mig att leva utan att njuta av färsk frukt. Jag tycker inte heller att frukt ska anses som godis. Frukt är nyttigt och det ska man få äta med gott samvete.

Vi brukar veckohandla och varjegång blir det ett rejält lass med både frukt och grönsaker. Vi äter mycket mer frukt och grönt än både genomsnitts amrisen och svensken skulle jag tro. På lördag eller söndagmorgon gör vi ibland amerikanska pankakor eller våfflor och då brukar jag alltid servera dessa med en fin och god fruktsallad till och sedan lite keso vid sidan om istället för sylt. Gott, nyttigt och betydligt mer mättande.



Här i Alabama odlas en hel del persikor. Det är lite av en fejd mellan Alabama och Georgia om vem som är persikostaten fast Georgia. Persikorna mognar i början på sommaren. Körsbär är gott de också.


American pancakes med blåbär i smeten och sean serverade med färska jordgubbar och lite rivet apelsinskal och som sista touch pudrade lätt med lite vaniljsocker blir mumsigt.



Just bär äter jag en hel del av. Bäst är att köpa dem på Costco som har storpack och då är det verkligen rejäla förpackningar som ni ser på bilden. Det finns oftast både färska jordgubbar, björnbär och blåbär året runt. Igår handlade jag en stor förpackning med just färska blåbär. Det går även utmärkt att frysa in dessa bär. Frusna blåbär är riktigt gott snask när man sitter framför tv:n.


Granatäpplen är också en av mina storfavoriter. De finns ju i butikerna från november till slutet på januari oftast. De är så vackra i sin röda färg och passar bra i både fruktsallad, efterrätter och även i vanlig sallad brukar jag ha ner lite granatäppelkärnor. Jag brukar faktiskt ofta ha i lite frukt även i en grönsallad för att göra den lite mer spännande, hackar något äpple eller skivar ner en persika eller lite grapefruit. Kiwis brukar man kunna köpa här för 1 dollar för två stycken. Det finns dock bara gröna kiwis här och inte de gula som också finns i Sverige. Till frukost vare sig jag äter gröt eller mussli så brukar jag alltid hacka ner lite färsk frukt. Äpplen är en storfavorit både de gröna och de röda. Jag brukar oftast kombinera både frukt och bär i frukosten.

Jag åker också gärna till så kallat Farmers Markets och köper färsk frukt och grönt direkt från bönderna. Alltid kul att gå runt där och känns bra att handla lokalproducerat .



Finns inget härligare och vackrare än en rejäl fruktkorg. Jag tycker att det både är gott och dekorativt. Färsk frukt och färska blommor är något jag gärna unnar mig.




Då det gäller tropisk frukt är mina favoriter både mango och papaya. Utbudet av tropisk frukt här tycker jag är lite mer begränsat än det som finns i Sverige där det också finns en hel del tropiska frukter från Asien som man inte ser här. Men mango, papaya, ananas, cocos finns alltid tillgängligt här.

Ha en riktigt skön fredag och helg. Tycker det är underbart med en riktigt kort vecka. Blir en fin mjukstart. Vaknade vid femsnåret igen imorse. Tar nog ett par dagar till för att komma över jetlaggen. Ute är det som sagt rejält kallt. Här var det 8-10 minus grader imorse och det kommer att vara minusgrader under hela dagen! Nu när jag tittar ut genom fönstret så ser jag små snöflingor som virvlar runt i luften. Nu ska jag leta rätt på min mössa och vantar för det kommer att behövas idag. Alabama vann förresten gårdagens stora match och har blivit nationella champions för collagefotbollen i år. Det lär nog bli stor folkfest och glädje här hela helgen alla gånger.

17 comments:

Annika said...

Hörde att skolorna i Bama annonserade redan igårkväll att de är stängda idag...Peter hade snackar med ngn kollega i Valley som berättade detta.
Förstår att kylan och snön är ovanligt nere hos dig.

FRUKT!!
Jag vet att jag har en like i dig, Desiree!
Frukt är underbart gott!

Precios som du brkar jag äta pannkisar och våfflor med frukt istället för sylt. Det är gudomligt gott. Speciellt när blåbären är som godast här i US, på försommaren. Mmmmm....

Persikor är bland det godaste som finns här i fruktväg. Glömde skriva om det...
Speciellt de vita...

Du har superfina bilder att visa upp precis som vanligt.

Jobbar du idag förresten? Eller har du också snölov?

jetlagen är inget KUL. Jag vaknar fem varje morgon och är ruggigt trött på kvällarna...NOT fun...

Kramar och trevlig helg!!!

Desiree said...

Annika, jepp det stämmer att skolorna stängde här nere. Igår var det inga skolor som hade öppet alls och idag har de flesta skolor kört med sovmorgon för eleverna. Min kollega kom just till jobbet här vid 10:30 efter att ha lämnat sin dotter i skolan idag. Jepp idag jobbar jag men det verkar vara ganska lungt och det känns som en riktig mjukstart att börja med en fredag.

Oj vaknar du fem fortfarande! Man får se hur länge det håller i sig. Det är ju verkligen becksvart ute vid den tiden på morgonen. Jag tassade upp själv imorse och satte mig och kollade lite bloggar imorse som sagt. Hann även fixa fredagstemat och hitta bilder till detta som sagt. Jo nog blir man helt klart kvällstrött då man vaknar vid fem.

Du har så rätt vad gäller frukt. Det är verkligen supergott. Pankisar och våfflor kan jag knappt tänka mig att äta utan frukt numer. Ha det bra och njut av kylan. Här virvlar ännu små snöflingor i luften. Nu är man ju van vid sådan kyla efter Sverige så mig går det ingen nöd på.

Kram

Inger said...

Vilket härligt inlägg och så fina bilder, som vanligt.
Gillar också frukt och grönsaker väldigt mycket. Det blir lätt minst fyra frukter varje dag, ibland mer. Är lika förtjust i grönsaker.
Händer ofta att jag dekorerar med frukter vid en bjudning, lime, citroner äpplen eller vad som passar just då, dekorativt.
I morgon äter vi amerikanska pannkakor med fruktsallad till vår långfrukost.Ser fram emot det.
Trevlig helg och tack för din varma blogg!

Desiree said...

Inger, då är vi verkligen likasinnande du och jag. Ah vilket bra tips att faktiskt dekorera och duka fint med just frukt. Det ska jag ta tillvara på och göra nästa gång vi har middagsbjudning. Dina pankakor till långfrukost låter gott tror bestämt att jag också ska fixa till sådana på lördag. Ha en bra helg.

Fritt ur hjärtat said...

Vilka fantastisk bilder. För att haka på kommentaren så anväder jag också frukt till dukning. Lime mot vita elegansnejlikor är otroligt läckert.

Ebba Christina said...

Vilka härliga bilder.Jag blir riktigt sugen fastän jag inte är någon fruktmänniska.

Inger said...

Har just avslutat den långa pannkaksfrukosten, den var superb!
Glömde bara att tala om att receptet vi använder kommer från dig och din blogg, trevligt.
Alltid när vi har pannkaksfrukost så går tankarna till Alabama.
Trevlig dag!

Christel said...

Sitter här och dreglar lite, både över dina underbara bilder och motiven... lite avundsjuk på utbudet du har tillgång till. här är inte färska jordgubbar ett alternativ på vintern, inte heller bär. De tropiska frukterna smakar ofta som om de skördats omogna och transporterats i veckor, vilket de ju också har... Men det är gott med frusna blåbär, hallon och jordgubbar också. Persikor och nektariner är väl de enda frukterna som verkligen inte finns här på vintern, så de såg extra goda ut. Ha en härlig helg, lika vintrigt som hemma i Sverige ser jag... kram

Desiree said...

Fritt ur hjärtat, tack. Det lät verkligen snyggt med tipset om lime mot vita nejlikor. Det ska jag ta och prova.

Ebba, tack så mycket. Frukt är så himla gott.

Inger, åh låter underbart. Kul att det är mitt pannkaksrecept du kör med. Jag hittade det någonstanns för länge sedan och kör med det själv relativt ofta under just helg och långfrukost. Nu ska jag faktiskt snart om någon timme börja grädda mina egna och ser verkligen fram emot att sätta tänderna i både pannkakorna och fruktsalladen som står redo. Ha en riktigt bra helg.
Kram

Christel, ja på vintern så sjunker verkligen utbudet. Nu när jag var hemma över julen så passade jag på att äta goda svenska vinteräpplen och massor med citrusfrukter. Såg att det fanns färska importerade jordgubbar men de var på tok för dyra. Däremot köpte jag en färsk ananas till nyår som fick ligga och mogna några dagar hemma och den var riktigt god. Jag åt lite kiwi och beligiska päron som var goda också. Men på sommaren i Sverige gillar jag att gå ut i skogen och plocka bär. Det blir någon alldeles speciellt då man äter sådant man plockat själv. Det smakar extra gott på något sätt. Ha en fin helg.

Marianne said...

Tänk att ni också har det så kallt! Här i Egypten håller det sig i alla fall ordentligt över +20 som tur är. Ta i trä ...

Så många härliga fruktbilder! Fast granatäpplen har jag aldrig lärt mig tycka om, det känns bara som hårda kärnor som är i vägen. Jag kanske bara är rädd att tugga sönder tänderna?

Kram!

Desiree said...

Marianne, bra att köldknäppen inte håller ett hårt grepp om hela världen. Man kan annars nästan börja undra om det är en ny istid på väg. Granatäpple tycker jag är gott och lagom knaprigt. Man vill man njuta av frukten utan att äta kärnorna så kan man faktiskt pressa saften ur just kärnorna och få granatäpplejuice.

Suzesan said...

Precis mitt favoritinlägg med vackra bilder på bär och frukt och fruktsallader och allt. Fantastiska bilder. Grantäpplen är så gott. Mycket dekorativt att ha med i andra sallader.

Persikor är som bäst tycker jag om man kan äta dem precis där de växer. Vilken tur ni har som har dem så lnära. Jag gillar de luddiga persikorna bättre än de blanka.

GodFortsättning på 2010.

Kram
/Susanne

Miss Marie said...

Mmm, gott med frukt! Dina pannkakor ser riktigt goda ut, det ska jag prova nästan gång, men blåbär it!

Frukten ser så himla god ut! Det är väl en sak med Sverige som är dålig, att frukten är bra på sommaren o jättedåligt resten av tiden. Riktigt tråkigt tycker jag!

Desiree said...

Suzesan, tack. Hoppas att du fått en bra start på 2010 och att resten av året blir riktigt bra också. Persikor är himla gott. Jag tror jag gillar både persikor och nektariner lika mycket. Vi har ännu aldrig varit iväg och kört självplock på just persikor men jag får väl göra slag i saken i år som blir sista chansen.

Marie, du får testa pankakorna med blåbär nästa gång så ska jag testa ditt recept med banan i. Ja det är synd att fruktutbudet i Sverige under vintern inte är något vidare. Citrusfrukterna var dock bra och goda och sedan tycker jag vinteräpplena var fina också men visst finns det beydligt mer att välja på under sommaren.

Anna, Fair and True said...

När jag tänker på frukt och särskilt på frukt med frukostflingorna/müslin då tänker jag på dig! Eller Anne. :)

Jag tänker alltid att jag ska göra som er; äta frukt eller bär på morgonen men det blir oftast smörgås ändå dumt nog. Men nu är det ju nytt år så ska kanske försöka göra ett ordentligt försök! Ska prova frysta blåbär som snacks också!

Christoffer said...

Det var såå svårt att läsa detta inlägget, man drogs hela tiden sin blick till bilderna ;)

Det var som att man ville gå till en fruktspecialist direkt på studs..

Nilla said...

Vilket vackert frukt-inlägg! Dina hus och inredningstankar var också kul att få ta del av. Ha det så bra.