Tuesday, February 16, 2010

Chopped

Ett av mina favoritprogram numer går på Food Channel och heter Chopped.Detta är ett tv program som jag verkligen gillar eftersom jag är matlagningsinteresserad. Här i USA finns det en hel kanal som heter Food som bara visar olika program som har med mat och matlagning att göra. Chopped är ett av mina favoritprogram. Det går ut på att fyra proffessionella kockar bjuds in för att tävla mot varandra. Det är tre delsteg, förrätt, huvudrätt och efterrätt och för varje rätt så har man en panel med tre dommare som är otroligt duktiga och kunniga. De utser vem av kockarna som kommer att hamna på skärbrädan ” the chopping board” och alltså bli chopped out. För varje rätt är det en som åker ut. Det som gör programmet spännande är att de till varje rätt får en hemlig korg med tre till fyra ingredisenser som måste finnas med i rätten de lagar. Kockarna som tävlar har ingen aning om vad som kommer att ligga i korgen. De öppnar alla sina korgar samtidigt och har sedan en viss mängd tid på sig att komma på vad de ska göra med dessa ingredienser. Till förrätten har de 20 minuter, huvudrätten 30 minuter och efterrätten

De får självklart kompletera med vanliga stapelvaror från både kyl, skafferi och grönt. De har tillgång till alla hushållsmaskiner de kan önska sig. Men när tiden är ute måste de ha komponerat färdigt sin rätt, lagt upp den snyggt på tre tallrikar (en till varje dommare) och sedan presentera sin rätt. De bedöms både för utseende, smak och kreativitet. I de olika korgarna kan det ligga helt crazy kombinationer. Bland sötsakerna till efterätten kan det tex finnas med bacon. Då gäller det att inkorporera dett på ett bra och passande sätt. Den som vinner får 10,000 dollar.

Jag är dock glad att jag inte deltar eller iallfall inte deltog i söndagskväll till efterrättsronden. Tänk om de hade bett mig presentera min efterrätt för the dessert round. Jag skulle ju göra kardemumma fondanter. Detta är alltså en slags minichokladkaka som ska vara lös i mitten men ha en utsida som är gjuten som håller ihop kakan fint. Jag hade tänkt att de skulle både vara väldigt smarriga och dessutom hade jag också tänkt exakt hur de skulle se ut. Så där proffsigt snyggt skulle jag lägga upp en till mig och en till C, dekorera med jordgubbar och pudra med lite florsocker. Det blev dock inte alls som jag tänkt som ni kan se nedan. När jag tog ut dem ur ugnen visste jag inte om de skulle vara perfekt med kladdigt inre och fin utsida. När jag skulle ha ut den första ur sin form sa det poff och så kom den här chokladbruna koblaffan och hamnade på tallriken. Åh vad lack jag blev då. Den andra fick jag stoppa in i ugnen lite till så den blev ok men den första var rätt misslyckad.


So for the judges I present tonight koblaffa, ha ha. Jag har iallfall lärt mig att en del saker faktiskt kräver att man provar ut dem först. Det gäller att veta exakt hur lång tid det tar i en viss ugn med en viss form och ett visst recept. Tur att vi inte hade gäster och man skulle glänsa lite. De blev iallfall väldans goda även om den ena såg helt överkörd ut. :-)

Här kommer även receptet på mina rosmarin/valnötsbaguetter med oliver som jag gjorde i helgen. Dessa blev som sagt väldigt fina och saftiga.

Till fyra pers.
0.5 dl valnötter hackade
0.5 dl svarta kalamata oliver hackade
25 g jäst
1 tsk salt
1 tsk honung
3 dl vatten 37 grader
3 msk olivolja
7 dl vetemjöl eller 6 dl vetemjöl och 1 dl grahamsmjöl
1 tsk flingsalt
1 tsk färsk rosmarin

Värm vatten och olja till 37 grader. Lös upp jästen i en del av degvätskan och häll sedan på resten av degvätskan. Rör tills jästen är helt upplöst. Ha ner salt, honung, mjöl, nötter och oliver. Arbeta degen väl eller kör i maskin 5 minuter. Låt degen jäsa minst en timme (kan gärna få jäsa länge om du tycker att det behövs). Sätt ugnen på 250 grader celcius. När degen jäst klart ta upp degen och dela den i fyra delar. Forma varje del till en avlång baguette och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Pensla bröden med lite vatten eller uppvispat ägg. Strö på lite flingsalt och hackad färsk rosmarin. Ställ in plåten mitt i ugnen 5 minuter. Efter fem minuter stäng av värmen och låt bröden grädda färdigt inne i ugnen 10-15 minuter till.

7 comments:

Miss Marie said...

Haha, koblaffa! :D Förstår att du blir sur när du har jobbat hårt för efterätten och så blir resultatet koblaffa... den andra blev ju iaf snygg! Bra att de var goda!

Jag ska prova dina baguetter, de ser riktigt goda ut!

Annika said...

Kul program!! Låter som ngt jag skulle kunna kolla på och tycka om. Tack för tipset...
JAG kan tänka mig att det måste vara svårt att få till en fondant. den första är ju så snygg och fin.
Tur iallafall att smaken var god, eller hur? Även på blaffan!!
Mmmm...
Den som hade en fondant nu...
Kram!!

Jenny said...

Ha ha! Jag vet inte HUR mycket mat jag lagat som blivit "ful" men god. Tack och lov inte så ofta när vi har gäster, men stackars herr Dahlstrand har fått sin beskärda del av "oj... ja så här såg den ju inte ut på bilden då... Men det smakar gott" Tur att han är tålmodig :-). Jag gillar faktiskt också att titta på Chopped när jag kommer ihåg. Men så är jag ju också en riktig foodnetwork-junkie, jag gillar typ alla deras program. Nästan.
Fondanter har jag aldrig vågat mig på, men det såg otroligt smarrigt ut, även den blaffiga, så det får nog bli nästa projekt. Idag blir det semlor tror jag! Kram!

Desiree said...

Marie, ha ha jo det såg verkligen ut som något man finner i en kohage :-) Men gott. Prova baguetterna de var enkla att sno ihop och jättegoda. Jag blandade ihop degen kvällen innan och lät den sedan stå och jäsa över natten och sedan bakade jag ut dem dagen därpå och det funkade fint om man inte hinner allt med en gång.

Annika, jag tror du skulle gilla Chopped. Det bästa är nästan spänningen i vad som ligger i de mystiska korgarna och vad de sedan ska ta och göra av det hela. Det går på tisdagar på FoodChannel kl 8 eastern time och 9 central time.

Jenny, precis du förstår precis hur det är. Du verkar vara en duktig kock som älskar att laga mat själv. Jag gillar din matblogg. Du skulle säkert klara fondanten galant. Men det kan vara värt att prova lite innan man ska bjuda på den inför gäster eftersom man vill att den ska bli perfekt med en smält kärna innuti och sedan snygg utanpå. Håller med om att det finns många många bra program på food channel. Jag gillar även Alton Browns program som följer Chopped som heter Good Eats. Där får man alltid lära sig en massa interessanta fakta och bra tips. Ha ha det är bra att Herr Dahlberg inte har något emot att rätten inte alltid ser perefekt ut så länge den smakar gott. Kan meddela att C glatt mumsade i sig koblaffan och tyckte det var jättegott :-)
Kram

Marianne said...

Å vad hopplöst det är när man har tänkt sig någonting snyggt och läckert och så blir det koblaffa! Tur att det var gott i alla fall. Och tack för varningen, jag har gått och sugit på det där att göra fondant ett tag nu, men inte kommit till skott. Nu vet jag att vi INTE ska ha gäster förrän jag har fått ordning på det hela!

Det låter som ett kul program! I förra veckan fastnade vi framför något program på BBC Lifestyle som också var tävling. Det var en massa par som skulle starta och driva sin egen restaurang, och den som vann skulle få hela sin restaurang av Englands mest berömda kökschef, plus samarbete med honom. Men vid ett på natten fick vi ge oss, då var det fortfarande tre par kvar. Vi hejade på ett tvillingpar i alla fall : )

Kram!

Jenny said...

Alton Brown ROCKS! Han är min favorit på Foodnetwork och man kan liksom alltid lita på hans recept! Inte alltid världens mest innovativa kanske, men väl genomtänkta. Och så är det faktiskt riktigt lärorikt att se programmen, lite kemi och fysik på köpet liksom :-)! Till och med maken gillar Alton och då avskyr han ändå att laga mat! Kram!

Petchie75 said...

Jag har bara sett Choppen en gång och det var ganska kul men överlag gillar jag inte Food Networks kvällsprogram - det är för mycket tävlingar. Jag föredrar vanliga matlagningsprogram och helgmorgnarna är bäst - Sunny Andersons program gillar jag för att hon är så bubblig och söt. Du kanske kommer ihåg att hon faktiskt kommenterade på min blogg en gång när jag skrivit om hennes hasselbackspotatisar? Ibland när vi har riktig latmorgnar kollar vi på Food Network medan vi äter frukost på helgerna.
O gör en jättegod fondant - det är hans favoritdessert i Bryssel! Nästan varenda restaurang i Bryssel har fondant och "Dame Blanche" på menyn (Dame Blanche är vaniljglass, grädde och riktig smält choklad).
Tråkigt att den ena fondanten blev en koblaffa, tror du att du tog ut den för snabbt?