Sunday, February 7, 2010

Grå helg och Super Bowl final

Helgen har varit rätt slow. Vädret har varit grått och råkallt. Inget man vill ut i direkt. Det var till och med lite snöflingor i luften söndag morgon. Men inget alls mot vad man fått i Washington. Kolla in hur mycket snö Annika fått och henns fantastiska vinter bilder.

Jag har varit lite småförkyld också men förhoppningsvis är jag helt frisk inom ett par dagar till. Lördagen ägnades åt handling. Vi brukar ju veckohandla en gång i veckan vilket oftast blir på lördagar. Då far jag till Publix och handlar ett rejält lass. När jag var där i lördags funderade jag på om detta med veckohandling kanske är relativt ovanligt fenomen. De flesta andra hade inte så mycket i sina kundvagnar. Jag tror att det vanligaste här verkar vara att man slinker in och handlar lite varje dag. Vi handlar ju mycket frukt och grönt och det är nästan alltid så att det höjs på ögonbrynen vid kassan över mitt stora lass. Ofta får man också hjälpa till och tala om vad de olika grönsakerna heter för att de ska kunna slå in sina koder i kassan.

Igår var ju den stora händelsen Super Bowl (finalen i amerikansk fotboll för säsongen). Matchen spelades i Miami och jag tror att hela landet i princip var bänkade framför sina tv-apparater. Det stod mellan The Colts från Indianapolis och The Saints från New Orleans. The Colts hade redan blivit tippade som vinnare och ansågs ha överläge. The Saints hade aldrig tidigare ens varit i Super Bowl final men de gjorde en superbragd och vann! Vi hade tv:n på och följde matchen ändå fast vi egentligen inte är mycket för amerikansk fotboll i vanliga fall men nu var det ju ändock stor final. Jag och C hejade båda två på The Saints. Snacka om fest det kommer att vara i New Orleans ett bra tag här framöver. De firar ju snart Mardi Gras och sedan detta som grädde på moset. Det är laddat för fler veckors firande och fest. Är du sugen på fest, firande och glädje utan dess like är det till New Orleans du ska bege dig nu :-)


Lördagkvällens efterrätt på gång. Jag stekte äppelskivor med kanel och kardemumma för att sedan göra äppelcrepes med glass och chokladsås. Perfekt att använda de överblivna pannkakorna från lördagsbrunchen på det sättet.


En hel del frukt och grönt handlar vi som sagt varje vecka. Halva jobbet är att åka iväg till affären och handla och sedan när jag kommer hem ska allt packas upp och all frukt brukar jag också tvätta innan jag lägger upp på fruktfatet .


Jag lägger ner allt i diskhon och sedan tvättar jag allt som man äter med skal med tvättsvampen och lite diskmedel. Dels vill jag försäkra mig om att det är rent skal (man vet aldrig om någon tappat tomaten man ska äta på golvet i butiken eller något sådant och sedan vill jag också få bort så mycket bekämpningsmedel som möjligt. Jag inbillar mig iallfall att jag får bort en del på det här sättet.


Rödkål är något jag ofta handlar och har ner i sallad. Det ger en väldigt fin färg och dels är det ju en sådan där toknyttig grönsak dessutom ger det lite krispigt tuggmotstånd i salladen. Den är billig och drygar ut salladen på ett bra sätt. Jag brukar köpa ett stort huvud rödkål som jag sedan skivar och strimlar fint och lägger i en plastpåse i kylen. Då är det bara att ta ut påsen och ha i några nävar i salladen så går det fort och smidigt.



Till lördag kväll gjorde jag också en rotfruktsgratäng som jag skulle ha som tillbehör till den ungsstekta fläskfiléen. Då passade det fint att ta fram lite smuggelgods från Sverige så som matlagningsgrädde. Ha ha det är sådant här jag fyller mina resväskor med och tar hit. Det är ganska lång hållbarhet på den här grädden så det är toppen. Visst finns det grädde här men bara vispgrädde. Jag vill ha något som är mitt emellan just vispgrädde eller mjölk. Det här med matlagningsgrädde har amrisarna aldrig förstått sig på. I början trodde jag att vad de kallar här för half and half var typ matlagningsgrädde men det är det inte utan det är mer kaffegrädde. Den går tyvärr inte att laga mat med.

Söndag brunch blev det scones. Denna gång med Petchies goda recept. Det blev väldigt goda scones. Både jag och C hälsar och tackar Petchie för receptet.



Det är något speciellt med gott varmt och nybakat.


Jag började dock morgonen med en stor kopp te och morgontidningen. Här sitter jag just och läser om snöstormen uppe i Washington.

Nu är det måndag och det är faktiskt klart ochvackert väder. Jag sitter här och försöker snyta ut allt som hela mitt huvud verkar fullt av. Gillar INTE att vara förkyld eller sjuk. Det är jag riktigt dålig på. Gillar inte att känna mig seg och snorig.

11 comments:

Victoria said...

Usch, trist att vara förkyld! Vi tittade också på Superbowl till och från, fixade lite god mat och myste i soffan.
Hoppas att du snart känner dig bättre! Kramar/Vic

Annika said...

Hoppas du mår bättre!
Inte kul att vara förkyld.
FAST jag inte bryr mig om SB är jag glad att The Saints vann. DET var New Orleans värda!!

har du testat half-and-half? Tror att den kanske kan jämföras? men jag vet inte...
Hihi, lite kul att du smugglar gräden...
Nu kom den väl till pass.

Jag gjorde ugnstekta rotsaker igår. Så gott!

Ja, kram från mig som är ordentligt insnöad, och imorrn kommer Rune to town!!
Snöstorm nummer 2 alltså.

Kram!!!

Petchie75 said...

Usch, vad jobbigt att vara förkyld och så snorig, speciellt om det är så mycket att man får ont i / på näsan av alla snytningar (hm, det ordet kan missförstås ;-)).
Vi kollade inte alls på SuperBowl igår utan kollade film istället. O bakade hela helgen med den nya KitchenAid:en - scones (mumsiga med lite havregryn men nästa gång ska han ta i lite mer, typ 1 dl istället för en ½ dl), ravioli (vi har en separat pastamaskin som invigdes), frukostbullar igår morse och pizza till kvällsmat! Kul att han gillar att baka eftersom jag föredrar matlagning!
Krya på dig!
Kram

Anne said...

Usch, tråkigt med förkylning. Påverkar ofta humöret också, tycker jag. Men blir lite småsur....
Vad smart förresten att tvätta alla grönsaker och frukt direkt efter inköpet, extra smart också att låta allting torka i diskstället. Det ska jag ta efter. Jag brukar också veckohandla, det kan behövas kompletteras i veckan med t.ex. mjölk men överlag så är det veckohandling som gäller även här.
Jag får inte heller half & half att funka, den bara skär sig och blir konstig. Ikea skulle gärna kunna få börja sälja svenska mejeripodukter, så man kunde bunkra där.
Förresten hos Sporty-Petra läste jag förra veckan ett tips som jag tog till mig, ekologisk grönsakstätt. Blanda saften från en citron, två msk vinäger och en kopp vatten. Spraya på frukt och grönsaker för att tvätta. Skölj sen av med vatten.
Jag tyckte det lät bra, ska testa det själv snart.
Kramis!

Saltistjejen said...

Krya på dig!!! Hoppas du känner dig bättre snart. Jobbigt med förkylningar när det känns som om hela huvudet är fullt med snor. Blä!!!
Vi kollade också Superbowl igår men bara lite sådär med ena ögat. Jag har ju noll intresse a amerikansk fotboll men vi var hs grannarna och de är intresserade. men med två småttingar så blir det ändå rätt mycket annat att ha koll på än TVn.
Jag brukar ofta själv använda just vispgrädde men spä ut den med vanlig mjölk när jag lagar mat. Då kan man spä den till exakt den konsistens och "tjockelk" man vill. Det gjorde jag faktiskt även ofta i Sverige eftersom jga tycker att just riktig grädde ofta ger en godarre smak än alla "varianter". Särksilt de som är mer fettsnåla. Dessutom läste jag att just fettsnåla produkter istället för fett innehåller en massa kemiska medel än "originalprodukterna" (allt för att man ska behålla både smak och konsistens när man tar bort det naturliga fettet). Så jag tycker det känns bättre att spä själv.
Half and Half har jag nog testat i mat ngngång, men minns inte. Kanske skar det sig när man värmde?
Dina crepes lät förresten supergoda! Mums!
Stor kram och krya på dig!!

Desiree said...

Victoria, tack jag hoppas också att det här snorandet går över snart. Jag får ge det ett par dagar till.

Annika, tack vännen. Ja visst var New Orleans värda detta. Jag har testat att andvända just half and half men den skär sig om man hettar upp den och då ser det ju inte så kul ut längre. Det är bra att det inte verkar gå någon större nöd på dig och familjen iallfall fast ni är insnöade alla gånger.

Kram

Petra, det måste doftat härligt hos er hela helgen om O stod och bakade. Men jag förstår klart hans iver då man fått en ny sådan fin hjälpreda i köket som en Kitchen Aid. Havregryn blir himla gott i scones. Pizza bakade jag faktiskt i fredagskväll. Jag satte degen på torsdagkvällen och sedan då den jäst klart så stoppade jag den i kylen och fixade pizzorna på fredagkväll. Det funkade jättebra så går det liksom lite fortare den kvällen man ska äta dem. Jättekul att ni verkar nöjda med Kitchen Aiden.

Kram.

Anne, tack så mycket. Jag vill gärna bli av med den där känslan av att hela huvudet är fullt med bomull. Precis, half and half bara skär sig. Tänk om IKEA kunde ta in lite mejeriprodukter, det vore ju strålande! Den där ekologiska grönsakstvätten lät smart. Den ska jag testa. Det tar ju sin tid att tvätta allt på en gång men sedan är det i för sig gjort. Jag tror faktiskt att man spar en hel del tid och pengar på att just veckohandla för annars blir det väl lätt att man plockar på sig extra saker som man kanske inte tänkt handla om man sticker in i affären var och varannan dag.

Saltis, tack. Jag känner mig lite bättre idag faktiskt. Jag ska ta och testa att spä vispgrädde. Det kanske är det bästa alternativet.

Anna, Fair and True said...

Å vad massa gott i det inlägget! Vad duktig du är som tvättar all frukt. Med diskmedel t o m?! Jag sköljer först när jag ska äta men egentligen borde jag göra det i förväg.

Krya på dig!

Ulrika said...

WHO DAT!!!! Hehe jag har inte varit något större fotbollsfan heller kan jag säga (jag älskar basket dock) men det är ju stört omöjligt att inte dras med i det här när man bor i New Orleans. Saints har funnits i 43 år och har aldrig ens tidigare lyckats gå till superbowl och så vinner dom. Stan är mer en lovligt galen nu! :-)

Desiree said...

Anna, det där med att tvätta all frukten med en gång verkar vara något som sitter i. Det har jag lärt mig av mamma som alltid gör så också.

Ulrika, Who Dat på dig :-)
Måste verkligen vara en helt underbar stämning i New Orleans nu. Jag skulle gärna vilja vara där och uppleva. Wow vilken händelse!!! När är segerparaden du berättade om? Stan lär väl vara galen av lycka ett bra tag till. Snacka om Mardi Gras firande ni kommer att ha i år! Så coolt!

Katarina said...

Hoppas du kryat på dig!

Rödkålen ser superläcker ut! Mmm. Något som jag kanske borde att köpa hem igen, det var bra tag sedan.

Härliga tulpaner!

Miss Marie said...

Åh, vilket bra tips med rödkålen! Tycker alltid det är så svårt med salladen o så när det bara är jag som äter (Engelsmannen avskyr allt grönt) så är det ju perfekt att ha den färdigriven i en påse! Smart!

Förstår att ni kollade Super Bowl, jag fattar ingenting av sporten men skulle jag ha varit i Amerikat skulle jag ha kollat! :)