Monday, July 16, 2007

Allt är större i Amerika



Det där med storleksskillnader på saker och produkter är interessant. Det mesta är nog större i USA jämfört med Sverige. Nu när vi var hemma på semester i Sverige såg vissa saker så mycket mindre ut helt plötsligt. När jag skulle köpa schampo såg flaskan plötsligt så liten ut. Jag tog upp den lilla flaskan och undrade om det var normal storlek eller om det var ”travel size” eller nåt liknande. Men sedan insåg jag att jag helt enkelt vant mig vid jätteflaskorna i USA. Även hushållsrullarna tyckte jag var smala och små liksom de Svenska tallkottarna. I Sverige är tallkottarna små och gulliga. I USA är de stora och ganska vassa. Man vill absolut inte få en amerikansk kotte i huvudet. Det enda jag kan komma på som möjligtvis är större i Sverige är myggen. Här är myggorna små och ljudlösa. Förrädiska på ett helt annat sätt.
Ett tips till alla ni som bor utomlands. Kolla in denna site: http://www.elib.se/
Via denna site kan man kan låna böcker på svenska bibliotek via Internet och sedan läsa dem på sin dator (eller andra elektroniska mojänger). Man måste ha ett svenskt lånekort, men det kan man ju ordna när man är hemma, eller få ett nummer via en släkting. Man hittar även här ljudböcker som kan lånas via datorn med svenskt lånekort . Jag har ännu inte testat själv men det verkar vara enkelt och straightforward.

4 comments:

Anne-Marie said...

Det där med storleksskillnaden är kul. Saker är definitivt större i USA. När jag kom till Sverige efter att ha varit i USA något år såg alla vägar mycket mindre ut i Sverige. Även vanliga vägar i villaområden. Har aldrig tänkt på tallkottarna. Myggorna på Hawaii är ännu mindre än på fastlandet och mycket ettrigare. Jag hade ca 60 bett en gång samtidigt och kände mig nästan sjuk.

Desiree said...

Aj de där myggen på Hawaii låter inte kul. Usch 60 bett jag förstår att du kände dig sjuk. Hoppas du slipper få så många bett igen någonsin.

Anne said...

kul bilder och jämförelser. Kottarna har jag också tänkt på, de är ju bautastora här.
Jag ser så mycket fram emot att vi också ska få sluta cirkeln och åka "hem" på semester och se vad vi reagerar på.

Desiree said...

Det ska bli spännande att läsa vilka iaktagelser och upptäckter ni gör under eran Sverige semester Anne.