Tuesday, July 24, 2007

Lite Sverige observationer

I Sverige verkar man hela tiden leva steget före. Mer i framtiden än i nutiden. Säsongens klädesplagg måste inhandlas månader i förväg. Sommarkläder är nästan slut efter midsommar och då har rean för sommarkläder redan pågått ett bra tag. Dagen efter midsommar visades reklam i TV för julbord! Vem fasiken bokar sitt julbord dagen efter midsommar undrade jag i mitt stilla sinne. Det är ju på gränsen till sjukt. Vad hände med att leva i nuet? Måste man leva ett halvår i framtiden?

Några andra saker jag märkte när jag var på semester i Sverige var att då man är på resturang två personer så bär man inte ut tallriken då den förste har ätit färdigt. Den tomma tallriken får stå kvar tills även den andre har ätit färdigt så att den som fortfarande äter inte ska stressas. Detta tycker jag är postivit. Här tar de alltid bort tallriken för den som har ätit klart först så snart denne är färdig.

Servicen på resturanger och butiker är inte lika bra. Förvisso får man gå runt i butiker ganska fritt utan att expediten kastar sig på dig men å andra sidan får man själv gå ut och fixa nya storlekar då man är i provhytten och har fått med sig fel storlek.

En cool grej som jag var med om när jag flög inrikes i Sverige under semestern var att man andvände sig av folks fingeravtryck för identifiering vid incheckningen. Jag hade bokat min biljett elektroniskt via nätet och matat in namn och personnummer. När jag sedan kom till flygplatsen och skulle checka in mitt bagage och sedan stiga på planet så frågade de inte om biljett, leg eller något annat som jag behövde uppvisa. Det enda jag behövde göra var att lägga mitt ena finger på en scanner som scannade av fingeravtrycket. Därmed kunde de uppge mitt namn och alla andra uppgifter som de behövde. Jag blev impad och kände att jag nästan kunde ha varit med i någon slags framtidsfilm. Har de alltså alla svenskars fingeravtyck inlagda i någon databas eller hur funkar detta system? Har staten fler uppgifter på oss och information som vi inte visste? Lite storebror ser dig känsla blev det faktiskt också.

7 comments:

Signe said...

Hej! Va skoj att du tittade in till mig och sa att du brukar va inne hos mig..så jag kunde hitta till dig! Va fina bilder du fotat när du var hemma i Sverige! Ska läsa mer hos dig sen så jag vet vad du gör i USA och hur länge du varit där! :)
designe.blogg.se

Anne-Marie said...

Det stämmer nog att vi svenskar (i Sverige) lever mycket i framtiden. Det verkar som om många vill ha så fyllda almanackor att det inte finns mycket tid kvar till spontanitet.
Det där med fingeravtryck låter litet skumt och litet skrämmande faktiskt. Hur mycket vet de? Men det är klart - de nya passen med fingeravtryck kommer ju relativt snart.

Desiree said...

anne-marie, Jag tyckte också att det var lite skumt och lite läskigt med fingeravtycken. Undrar också hur mycket de egentligen vet om en.

Signe, kul att du tog dig en titt på min blogg. Du är hjärtligt välkommen åter.

JaCal said...

Va?! Har man fingeravtryck i Sverige?? Det låter ju jätteläskigt... har inget minne alls av jag någonsin lämnat fingeravtryck i Sverige? (här har jag lämnat i samband med green card och husköp).

Bloggade om restaurang besök i höstas när jag hade en kompis här som var upprörd över det amerikanska systemet (ta bort tallrikar, lämna notan tidigt etc) och kom då på att jag nog gillar det amerikanska bättre. Jag tycker det är superskönt att bli av med gamla matrester och en tallrik så det istället går att koncentrera sig på konversationer och har lite mer plats. I Sverige sitter jag numera och hoppar och väntar på att de ska ta bort tallriken... ;-)

Har inte tänkt på det där med "nuet" faktiskt. Tycker nog att det är rätt mycket så här också - nu är det fullt med "back to school" och snart är det fullt med "Haloween" och sen är det bums Thanksgiving och dan efter Thanksgiving är det fullt med jul... (är just nu otroligt irriterad över att jag inte kan hitta ett vettigt strandparasoll - tror det är lättare att få tag på en julgran just nu...) Men en sak som jag tänk på är hur mycket man lever för "sommaren"... halva året tänker man på vad man gjorde på sommarsemestern (och ältar dåligt väder och regn eller myser av solminnen) och andra halvan om vad man ska göra... och så är det bara några få ynkliga veckor på sommaren...

Desiree said...

Jacal, du har nog rätt i att leva i framtiden sker här också. Jag kan nog se fördelen med att de plockar bort tallriken med en gång också. Precis som du undrar jag hur det fått fatt i folks fingeravtryck för jag minns inte heller att jag lämnat det direkt hmmm?

Petra H said...

Låter väldigt konstigt med fingeravtrycken, jag tror aldrig att jag har lämnat dem i Sverige - bara i USA vid immigration. Det får vi klura mer på - ska kolla med min pappa och bror som flyger inrikes ganska ofta i Sverige hur det systemet kan funka.

purple said...

Vilken trevlig blogg, kul med lite jämförelser amerikaner - svenskar. Det jag förundras mest över är att amerikanerna alltid tror att de nått längst inom alla områden. Fick en gång en förfrågan om jag kunde skicka en check när jag skulle importera. När jag nämnde att vi inte använder checkar längre, vi dataöverför alltid så fick jag svaret. Checkar kommer nog snart till er också!