Friday, July 13, 2007

Sverige semestern


Det var underbara tre veckor hemma i Sverige men också väldigt intensivt. Man vill så gärna träffa så många som möjligt. Man vill hinna med så mycket som möjligt. Suga i sig så mycket av Sverige som möjligt. När jag är i Alabama känns Sverige så långt bort och när jag var i Sverige kändes Alabama väldigt långt bort. Två helt skilda världar och platser. Att få återvända till Sverige efter nästan ett helt år utomlands kändes viktigt. Det var verkligen som att komma hem. Hittills känns Sverige mer som hemma än Alabama. Men det beror säkert på att vi känner Sverige utan och innan på ett helt annat sätt. Alabama är fortfarande ganska nytt och spännande. Sverige är hittills mer hem för oss men detta kanske vänder då man bott fler år utomlands. Det känns iallafall som vi gjorde rätt beslut att välja att flytta till Alabama. Det är något vi absolut inte ångrar. Det ger en så mycket att flytta till ett nytt ställe. Vardagens ekorrhjul i Sverige kan lätt bli trist och tråkigt. Att få komma till ett nytt ställe är både jobbigt men väldigt uppfriskande. I Sverige kände jag att jag kunde koppla av på ett annat sätt just för att allt är bekant och välkänt. Man kan umgås lätt utan att oroa sig för sociala koder och annat men samtidigt känns livet i Sverige så utstakat på förhand. Alabama är fortfarande mer okänt vilket också gör det mer spännande. Tryggheten känns bra men kan också lätt omvandlas till tristess. Alla mynt och platser har väl sina bak och framsidor.

Visst har vi vår vardag i Alabama men fortfarande finns så mycket nytt att lära och upptäcka. Vi vet inte heller hur länge vi kommer att stanna. Det är en fråga man ständigt undrar över men samtidigt är det just denna fråga som i sig utgör ett förtjusande spänningsmoment. Vi ser till att ta vara på tiden mer i Alabama just för att vi inte vet hur länge vi blir kvar där.

Ytterligare en positiv sak med att flytta utomlands ett tag är att man ser Sverige på ett annat sätt. Man lägger märke till saker och detaljer som man tidigare inte gjort. Man uppskattar saker man tidigare inte uppskattat.

Sommarvädret i Sverige under våra tre veckor där var inte mycket att hurra för. Det var kallt och regnigt nästan varje dag. Typisk Svensk sommar alltså, det suger ju fett. Jag har åtminstone fått åka tillbaka till solen och värmen men jag tycker synd om alla de som längtat så efter sommar och sol och sedan inte får detta. Charterresorna har dock sålt som smör efter midsommar då folk börjat bli desperata av väntan på att det ska slå om och bli fint. Även vinterns resor var nästan slutsålda sa de på nyheterna. Folk vill helt enkelt försäkra sig om att få någon period av sol under året.

När man umgicks med vänner ville man ju självklart passa på att sitta ute för det hör ju sommaren till. Folk fick låna ut fleece-jackor och filtar till oss för att man skulle kunna sitta ute. Här sitter vi och har middag med våra goda vänner C och A. Parasollet var utfällt inte för solen skull utan för regnets. Deras lilla dotter H sa att det var så mysigt. Hmm…mysigt? Men vi gillar ju Sverige ändå. Fast det svenska klimatet saknar jag faktiskt inte ett dugg. Även om det regnat en del sedan vi kommit tillbaka till Alabama så är regnet här annorlunda. Det regnar kraftigare men mer övergående. Det är skurar som kommer och varar någon timme eller två och sedan skiner solen igen och det är varmt och skönt. I Sverige är det mer grått och mulet och sådant där evigt duggregn eller stilla strilande regn som kan pågå mycket länge som verkligen kan driva en till vansinne nästan.

När vi var i Sverige passade vi också på att besöka Gamla Filmstaden i Solna där vi bodde innan vi flyttade hit. De hade hunnit bygga en hel del nya lägenheter. Området var sig likt men kändes mer trångt på något sätt. Det var kul att återse men jag känner att vi har det bättre nu i vårt hus i Alabama.

Det var också riktigt kul att få träffa lilla I som C är morbror till. Hon har vuxit så mycket och är så himla söt och charmig. När vi lämnade Sverige sist var hon bara knappa 3 månader men nu är hon en helt egen liten person.

Jag har passat på att äta mycket sill och färskpotatis i Sverige. Svenska jordgubbar, kanelbullar och falukorv. Jag har också verkligen fått shoppa loss. Det har blivit många dagliga långpromenader och shoppingrundor. Jag kom till Sverige med endast en resväska och for med tre full-lastade till max vikt väskor. Shoppingen i Sverige passar mig nog helt enkelt bättre. Jag hittar så mycket mer som jag gillar där. Det blev en hel del handlat på taxfree som funkade utmärkt. Inga problem alls. Jag har handlat skor, kläder, smycken, damtidningar, böcker, souvenirer, gardiner, textiler mm. Det har varit rena mini-julafton att packa upp nu när man kommit tillbaka. Så härligt att få gå i mina favoritbutiker och hitta saker som jag verkligen gillar. Vet egentligen inte varför shoppingen här i Alabama är svårare för mig. Det svenska utbudet passar mig bara bättre.

Det positiva med en tidig semester i år var att vi fick midsommar i Sverige, att de flesta ännu inte hunnit påbörja sin semester och att det därför var lättare att kunna träffa många och att vi fick tillfälle att uppleva de där vackra ljusa sommarnätterna som är unika.

Midsommarafton var vi på bröllop som var väldigt trevligt och vackert. Sedan blev det några dagar nere i Blekinge där svärföräldrarna bor. Vi hann också ta en dag och åka ner till Skåne och hälsa på våra vänner S och F som nyligen blivit föräldrar till två härliga små tvillingpojkar. C stannade kvar i Blekinge längre än vad jag gjorde. Jag valde att spendera min huvudsakliga tid i Stockholm där min familj bor. Det bästa var helt klart att få träffa vänner och familj. Jag hade gärna velat orka mer eller haft lite mer tid.

Under vår sista vecka i Sverige kände jag att jag gärna hade velat ha lite mer tid. Någon vecka till i alla fall. Jag försökte under våra veckor i Sverige ta in allt och lägga det i min personliga minnesbank att ta fram i behövande stunder. Dofter, smaker, detaljer mm. Det var skönt att få komma hem. Att bekräfta att allt fanns kvar och att man kände igen sig fortfarande och att det mesta var som vanligt. Att få göra ett slags avslut på vårt första år i Amerika.

Första dagarna här i Alabama kändes lite konstiga nästan. Jag kände mig lite förvirrad nästan över vart jag egentligen hörde hemma. Men det känns bättre nu. Det känns bra att vara här igen. Önskar dock att Alabama och Sverige låg lite närmare varandra så att man hade kunnat åka till Sverige lite oftare och lite lättare. Det känns dock bra att vara hemma i sitt eget hem hos sig själv.

2 comments:

Millan said...

Vad skoj att ni hade det sa bra i Sverige men att ni samtidigt kom fram till att det var ratt beslut att flytta till Alabama. Precis sa hoppas man ju att det ska kannas nar man akt hem pa besok!! Jag kanner igen det dar med shoppingen. Jag handlar mycket mer i Sverige an har i england. Nu senast fick jag hejda mig nar jag overvagde att slapa med mig en stor utomhus kruka tillbaka eftersom jag inte kan hitta nagot liknande har :-).

Desiree said...

Ja det kan bli lite svårt att släpa med sig utomhus krukor. Jag funderade ett tag på att köpa tapeter till vårt ena badrum men insåg att det skulle blir för tungt och jobbigt att släpa tapetrullar med sig. Ca 15 kg damtidgningar släpade jag iallfall med mig.