Monday, July 23, 2007

Varför...

När man kommer till ett nytt land lägger man ibland märke till små detaljer som man aldrig undrat eller funderat på tidigare. Jag undrar över följande:


Varför har nästan alla adresser i USA så höga nummer? Vi bor ju själva på gatan XX nummer 1213. Väldigt många adresser och husnummer är på siffror över hundra eller över tusen. I Sverige är ju numrena sällan över tusen. I områden med många hus eller gator som Sveavägen som är väldigt lång förekommer nummer på över hundra. Men finns det folk här som bor på XX-Steet nr 5 eller 10? Alltså riktigt låga numer?

Varför kallar de hamburgerbröd för Sandwiches? Beställer du något annat än en hambrugare som tex en fiskburgare eller kycklingburgare så heter det inte fish-burger utan fisch-sandwich. Pålägg eller annat som är inklämt mellan två bröd är således en Sandwich. En vanlig smörgås blir nog toast istället, om man bara har en brödskiva med pålägg. Men om den inte är rostad, heter det ändå toast då? Sandwich kan nog ha en helt annan definition i England.

Varför är det så många som väljer att ha munskydd på sig då de ska klippa gräsmattan? Det är väldigt vanligt där vi bor. Jag har svårt att tänka mig att alla dessa skulle vara gräsallergiker eller? C är ju gräsallegiker men inte mot gräsmattegräs, ofta är det ju andra typer av gräs som man är allergisk mot.

Varför skaffar man sig en minivan med 6 säten även om man bara har två barn? Lastutrymmet är ju inte så stort i dessa bilar om man inte fäller två av sätena. Även om man har barn som vill ta med kompisar hem så får man ju plats i en vanlig bil eller SUV med fyra säten. Vad är fördelen med en minivan istället för en större 4-sitsig bil?

9 comments:

Anne-Marie said...

Det där med husnummer har jag också funderat över många gånger. Då vill jag också tillägga en fråga jag har - varför är det ingen logisk ordning på hus- och marknummer? Ett hus kan ha 725 och nästa hus har helt plötsligt 740. Detta är ett mysterium jag skulle vilja ha svar på.

Anne said...

Oj, Desiree vad du fick mig att skratta. Så roligt!
Det där med husnummer instämmer jag i, det är nåt jag också tänkt på. Anne-Maries fundering är också nåt jag skulle vilja veta.

Ja, det här var verkligen bra inlägg. Det där med mini vans undrar jag också över...

Munskydd vid gräsklippning, fniss fniss. Det har jag däremot aldrig sett här. Varför i hela världen har man det...

Sporty Spice said...

Här bor jag på ett tresiffrigt gatunummer. Det har jag aldrig gjort i Sverige. Mina svärfäräldrar bor på nummer 22 men de är säkert ett undantag.

Munskydd har folk inte här i CT. Låter skumt, då får väl fråga. Nu är vi ju så nyfikna här. =)

Fia said...

Nu ska vi se vart vi ska börja...

Höga husnummer - det kommer sig av att då man börjar bygga ett bostadområde så utgår man från de sk property placs (fastighetsbeskrivningarna i närmaste domstol)oftast på den gata man börjar på brukar numrena på den "placen" ligga mellan mellan 500 - 900 sedan beror numren på hur stora fastigheterna (eller Lots) är. Så det är det som kritat ihop kartorna över områdena som bestämmer detta. Så ju större hopp mellan numren, ju större fastigheter. Detta stämmer inte till 100% då man gärna ser att man har udda nummer på ena sidan på gatan och jämna på andra, men i stort sett ska det stämma.

Och hur i hela friden vet jag detta? Eh...gjorde ett arbetsbaserat grönt kort åt en kartritare för några år sedan och är ju nyfiken....så...

Minivans - läs carpooling...ja de har kanske "bara" några egna ungar, men det kan mkt väl hända att de kör ytterligare några till skolan/lekis/prekindergarten några mornar per vecka och därmed själva får "ledigt" ett par dagar i veckan.

Gräsklippning med munskydd - många läkare rekommenderar detta då en del allergier blir värre om man andas in det korta gräset då man klipper. Det verkar också som asiater gärna använder munskydd av någon anledning....

Desiree said...

Roligt att läsa att vi är fler som haft samma funderingar. Ett stort tack till Fia som lyckats svara på alla dessa frågor. Nu har jag lärt mig massor. Jättekul att få svar på dessa frågor. Du är som ett toppen lexicon Fia.

Anne said...

Fia är jeopardy-drottningen :)

Petra H said...
This comment has been removed by the author.
Petra H said...

Mycket bra frågor och bra svar från Fia. Jag har också lagt märke till de höga husnummerna i USA.
I Bryssel har vi ganska många gator/vägar som kallas för chaussée (FR) eller steenweg (NL) (låter väl som en stenväg eller hur!?) som går från Bryssel hela vägen till Leuven / Waterloo /Wavre etc (dvs samhällena runt omkring huvudstaden) och på de gatorna kommer man upp i väldigt höga nummer. Det högsta numret jag bott på är 104 i Linköping!

JaCal said...

Åh, jag skulle kunna skriva en uppsats om varför det vore så otroligt praktiskt att ha en mini-van. Att kliva rakt in med sprattlande barn som ska spännas fast i en 5-point harness...och inte ständigt slå huvudet i kanten ... att ha sätena åtskilda mellan arga barn... att kunna trycka på en knapp och dörrarna åker (när man samtidigt håller sprattliga barn som ska in i bilen...) att få in hela släkten när de kommer och inte ständigt behöva åka två bilar när man ska ta sig någonstans när vi har gäster... Synd bara att maken tycker att det är "the end of the world" att köra omkring i en minivan.

Gatunumrerna är helkonstiga... man blir ju helt förvirrad när man ska hitta till någon - på vår gata är det också konstiga nummer serier. Har klurat en stund och verkar inte finnas någon koppling mellan fastighetsstorlekarna... tror jag...

Skulle önska att maken kunde tänka sig munskydd när han klippte gräsmattan - gräspollenallergiker som han är... då skulle våra lördagfömiddagar (efter gräsklippningen) vara mycket trevligare... ;-)