Thursday, July 26, 2007

Ett boktips


Ett boktips kommer jag med idag. För alla som är lite nyfikna på USA och amerikaner. Speciellt värdefullt boktips kanske för de som är utlandssvenskar och bor i USA. Staffan Ekendahl som var Sveriges Radios korrespondent i USA (1993-1996) har skrivet en bok om amerikanerna. Varför de är så annorlunda jämfört med oss Europeer. Han tar upp massor med interessanta frågeställningar om vad som är typiskt amerikanskt och försöker ge svar och förklaringar på varför det är så, blivit så, hur amerikanen resonerar och tänker i olika frågor. Otroligt bra bok tyckte iallfall jag. Så här står det på bokens baksida:

Varför är amerikaner så olika oss européer? Att vi européer är väl bevandrade inom amerikansk populärkultur betyder inte att vi också är bekanta med det amerikanska samhället och dess värderingar. Det finns inslag i den amerikanska vardagen som aldrig syns utanför landets gränser. Vad är egentligen anledningen till den amerikanska vapenkulturen, dödstraffet och den militära makten? Vilken är bakgrunden till rasismen, abortmotståndet, klassklyftor och religionens starka inflytande? Vilka amerikanska hjältar har amerikanerna själva? Varför hatar amerikanerna politik? Och varför spelar de fotboll med händerna?”

I denna bok finns många interessanta förklaringar och fakta att hämta. Boken är lättläst och det är mer som att läsa en roman än som en faktabok.

5 comments:

Anne-Marie said...

Det låter som ett mycket bra boktips. Kanske något att skaffa. Jag har funderat många gånger under mina år här varför det är som det är i USA.

Sporty Spice said...

Superbra tips. Den ska inhandlas på sverigesemestern.

Anne said...

Jag har sett den här boken (i Sverige innan vi flyttade) men det blev aldrig av att köpa. Men nu när du tipsar om den och säger den är läsvärd så ska den absolut inhandlas. Vad bra du tipsade om den nu, före vår resa :)
Tack!

Desiree said...

Ja jag tyckte iallfall att den verkligen var läsvärd. Att man lärde sig en hel del om hur amrisarna tänker och tycker i olika frågor.

t & t said...

Verkar vara en bra bok att lära sig något av. Tack för tipset!