Tuesday, July 10, 2007

Amerikanskt körkort äntligen fixat!

Idag har vi äntligen fixat våra amerikanska körkort efter drygt ett år i landet. Varför vi inte gjort det tidigare har främst berott på att det hela har varit lite bökigt eftersom det här i Alabama inte går att ringa och boka en tid för uppkörning eller teoriprov. Idag utnyttjade vi jetlaggen och steg upp 04:30 för att åka ut till kökortsmyndigheten och ställa sig i kö där strax efter kl 06. Kl 07 öppnade de. Här är en bild tagen då vi står och väntar på att de ska öppna. Jag och Calle hade med oss egna stolar och kaffe i våra termosmuggar så att vi allafall skulle ha det bevämt fram tills de öppnade.

Det visade sig att man var tvungen att ha med sig någon som redan hade ett amerikanskt kökort. Vi fick därför ringa på en kollega på jobbet som kunde komma ut och sitta och vänta tillsammans med oss. Man fick sedan göra ett syntest och sedan teoriprovet som gick ut på att svara på 25-30 frågor. Man fick max ha 5 fel. Teori provet tyckte jag inte var så svårt att klara. Jag var mest nervös för uppkörningen. Calle körde upp först och klarade sig gallant med endast ett fel och fick 98% på uppkörningen. Jag gjorde mitt bästa och försökte att bibehålla lugnet. Instruktören sa att jag skulle gå hem och öva på en del grejer men att jag hade klarat jag med. Jippi! Jag är väldigt glad och lättad. Så himla skönt att vi båda klarade av det hela på första försöket. Klockan 11:30 kunde vi lämna stället båda nöjda och glada. Vi har båda under detta året haft våra internationella körkort som enligt svenska regler iallfall ska gälla ett år i USA. Vi kollade dem igår och upptäckte att de faktiskt redan gått ut i maj. Därför kändes det också extra viktigt att vi skulle klara detta idag. Nu kan vi verkligen köra omkring lagligt här, förmodligen kan vi också få ner kostnaden för bilförsäkringen något. Nu känner jag mig helt mosig av trötthet men ändock så nöjd att jag fixade det här. Vi har fått ett temporärt kökort utprintat men kommer att få det riktiga körkortet skickat till oss med posten om ca 3 veckor. Skönt är det iallfall att det hela äntligen är avklarat.

11 comments:

Anne-Marie said...

Grattis till körkorten! Jag minns hur glad jag var när jag tog mitt körkort här 98. Mitt första körkort faktiskt - hade inget i Sverige. Så mycket enklare med ett amerikanskt körkort som man kan använda som legitimation och ni får säkert en billigare bilförsäkring.

JaCal said...

Stort grattis! Skönt att få det avklarat!! Jag var otroligt nervös när jag skulle ta mitt amerikanska, trots 12 årigt svenskt körkort...

(tänk dock på om man klickar på din körkorts bild, så får man en stor bild på det (alla bilder i Blogger är ofta förstorningsbara genom att man klickar på dem) och det går att utläsa alla dina uppgifter, körkortsnummer, ditt namn och din adress...).

JaCal said...

Psst - jag har mailat dig på din adress du har på din info-sida.

Victoria said...

GRATTIS till körkortet!
Kram/Vic

Millan said...

Ah harligt att ha klarat uppkorning och teori prov. Jag kommer ihag hur nervos man var nar man tog korkortet for forsta gangen for maaaanga ar sedan. Men sedan dess har man sakert lagt sig till med en massa daliga ovanor som jag skulle vara nervos infor om man skulle kora upp igen!

nika said...

Grattis till körkortet. Här i Ohio får man göra en manöver test innan de tar ut en för att göra uppkörningen i trafik. Man ska köra mellan olika koner och backa mellan koner...vilket inte är helt lätt. Jag var rejält nervös för det där manövertestet när jag tog körkortet. Vi kunde köra ett år här på vårt svenska körkort.
ha en skön vecka och tack för att du tittade in hos mig

Desiree said...

Tack så mycket allihop. Jag är fortfarande tokglad att jag fixade det och att jag slipper gå dit och försöka igen.

Anne said...

Yes! Vad skönt ni klarat det och fått "lappen". Ett stort grattis även från mig!

Petra H said...

Grattis från Bryssel också!
Skönt att höra att det inte var så svårt, jag måste ju också skaffa nytt körkort i PR (förhoppningsvis behöver jag inte göra provet på spanska...). Jag har inte kört så mycket de senaste åren och puertoricanerna kör som galningar - arrgghh!

Desiree said...

Petra, förmodligen kan du göra det på Engelska. Det kommer nog att gå bra för dig också. Jag tyckte att det var läskigt att köra här först eftersom jag inte hade så mycket körvana från Sverige och dessutom är det så mycket mer traffik här att hålla rätt på. När flyttar ni Petra?

t & t said...

Grattis till körkortet. Jag är glad att jag fått mitt Alberta körkort också(Canada).

Kör nu försiktigt!