Thursday, November 15, 2007

Att elda för kråkorna


Något jag inte riktigt fattar är varför amerikanska hus är så dåligt isolerade. Visst har vi ett relativt milt klimat men det blir ändock så pass kallt på vintern att vi behöver sätta på värmen inomhus och under sommaren då det är så pass varmt är AC:n ett måste. Men det sipprar ut både värme och kyla i mängder eftersom husen inte är byggda med ordentlig isolering. Vårat hus har bara englasfönster. Golvet mellan undervåningen och garaget/källaren är inte alls isolerat. Visst kan man förbättra en del av isoleringen själv och det kommer vi troligen att göra. Men att byta ut alla fönster bli ju jättedyrt och vi vet ju inte riktigt hur länge vi kommer att bo i detta huset. Visste vi att vi skulle bo här i 10 år hade man ju sett till att byta fönsterna men som det är nu avvaktar vi och fortsätter att elda för kråkorna. De ska väl ha det varmt och gott de också :-). Jag undrar om husen är bättre isolerade för de som bor längre norrut.

Vårat hus värms upp med gas. Det är väldigt vanligt att man andvänder sig av Propangas för att värma sina hem här.
I varje rum finns det ventiler i golvet som ser ut som på bilden ovan. När man sätter på värmen eller när termostaten som man ställt inne känner av att temperaturen behöver höjas så blåser det upp varmluft direkt hur dessa ventilationsblås. Det blir därmed varmt och gott snabbt då man önskar och svalt när man har igång AC:n på sommaren. Systemet är snabbt och effektivt även om det som sagt läcker en hel del pga dålig isolering.

15 comments:

Saltistjejen said...

Japp det undrar jag med! Och jag bor ju ändå inte på så jättevarma breddgrader här.... Det BLIR verkligen KALLT på vintern!!!! Men ändå kan man inte påstå att husen är särskilt väl isolerade direkt. Och ofta om man är på vissa ställen så drar de på superhög värme men öppnar fönstren!!!! Helt ofattbart tycker jag!

Även här värmer man framförallt upp husen med gas. Det brukar alltid smälla ordentligt i rören när man först drar igång värmen för året.

Annika said...

Jag bor ju lite längre norrut än du och kan bara konstatera att det är bedrövligt dåligt här också. Visserligen har mina fönster dubbelglas, men det hjälper föga. Det drar ju in överallt...från öppna spisen, från kontakter, från balkongdörrarna, från väggen...Listan kan göras lååång. OCH fryser gör man sgs hela vintern igenom. Det hjälper att brassa värmen, men som du säger så eldar man ju för kråkorna.
Ja, jösses, nog 17 fryser det på här ett par ggr varje vinter...temp ner mot en -20...DÅ är det inte nådigt.
Jag har elvärme och värmepump hos mig...Har även baseboard heaters som vi brukar ta på när det är brutalkallt och dom värmer gott, men det blir dyyyyrt....

Lennart said...

Efter många år i södra Kalifornien, med otroligt dåligt byggda hus, är det nu helt annorlunda. Här i Ohio är vårt hus faktiskt bra isolerat, och håller både värme och kyla jättebra.

Toini said...

Ja, första gången jag var här och det var kallt ute så gjorde jag misstaget att öppna fönstret och hmm gissa det frös fast av all kondens. Vi har ganska varmt i vår lägenhet, men det är mycket is på våra fönster.

Anne said...

Jaaa, det undrar jag med!!! Snacka om att elda för kråkorna. Vi bor ju i ett nytt radhus, enligt byggbossen "den bästa isolering som finns och används i byggena". Hallå!!! Visserligen ÄR det hundra gånger bättre än lägenheten vi bodde i innan och ärligt talat så drar det inte in så mycket. Men är det här det bästa och tätaste isoleringen de kan åstadkomma så är den inte så imponerande den ändå (jag jämför ju med den svenska standarden).

Vi har likadana galler som sprutar ut värme/kyla och de går också på gas.
Stänger alltid av värmen till natten (tycker det är skönt sova svalt och har inget behov av värme då), dagtid har jag den inställd på 66F inomhus (vintertid), sommartid har jag den inställd på 77F inomhus. Alltså, inte sååå varmt inomhus vintertid och inte sååå kallt inomhus sommartid. Dessa temperaturer passar oss och våra önskemåk perfekt.

SEASIDE LIVING said...

Jag kan meddela att vårt hus här i Skåne från 1870 är ganska kallt också... Dessutom har vi ingen kamin, kakelugn eller liknande men det måste vi införskaffa. All vår värme går nämligen på el vilket gör att blir det strömavbrott har vi ingen värme... inte sååå bra!

Ha en bra helg! Kram från Jenny

Petra H said...

Jag konstaterade för tio år sedan när min bror bodde i Skottland och vi var i Australien att det är bara i Sverige som vi kan bygga hus som är varma på vintern!! Min bror hade ingen tröskel mellan lägenheten och trapphuset, tror att det var ett glapp på nästan 5 cm plus englasfönster - snacka om att vi frös! I Australien frös vi också - 2-3 plusgrader och ingen värme!!
Sedan dess har jag bott i Italien, Schweiz, Frankrike (där frös jag inte så mycket av ngn konstig anledning) och Belgien och frusit som en... vad säger man - gris?? För att inte tala om Spanien... Den bästa kommentaren är ändå: men du är ju svensk så du borde vara van vid kyla? Ha! Inte inomhus! I PR lär jag ju dock inte frysa mer än i de luftkonditionerade offentliga utrymmena som affärer, restauranger etc men då ska det ju räcka med en kofta/tröja..

Vad synd att ni eldar för kråkorna, det blir ju lite dyrt i längden.

Millan said...

Det ar precis likadant har!! Husen ar urdaligt isolerade och det marks ju valdigt tydligt den har tiden pa aret. I gar var det -4 pa kvallen och jag holl pa att frysa ihjal i vardagsrummet och satt under en stor filt for att halla varmen. Vi har visserligen dubbelglas i fonstrena men det ar rent dragigt i hela huset anda. Fast vi tex har dubbla ytterdorrar sa sipprar det hela tiden in skitkall luft utifran in i hallen. Hu!!
Nagot jag ocksa markt ar att det nastan ar imma pa fonstrena (pa insidan) varje morgon vi vaknar nu. Det har jag aldrig sett i Sverige!

Lullun said...

Ja, de amerikanska "papphusen" är ju legendariska. Tyvärr måste jag dock konstatera att svensk standard heller inte såder här på Grönland. Speciellt inte i de något äldre betonghyreshusen som otroligt många människor bor i (inklusive vi). Tro det eller ej, men här bygger man efter dansk standard (som är en del "kyligare" än svensk). Det var nämligen danska snickare som kom och började bygga "hus åt folket" under 1950-70-talet, och då blev husen därefter. Inte alls anpassade till vintrar med temperaturer från 0 till -50 vill jag lova, om även de är lite bättre än många amerikanska

Lullun said...

Läste mitt eget inlägg nu, en stund senare och kan inte själv förstå vad "såder! betyder... Haha
Vad jag menar är så klart att "svensk standard heller inte gäller här på Grönland" :-)

aurorabuddha said...

Nar var AC satter igang maste vi hoja ljudet pa tv:n. :o)

Jag har forfarat mig over hur dom bygger hus har. Aven om det regnar och allt material ar blott, sa fortsatter dom som ingenting. Vi har en byggboom har i SA (som overallt annars, misstanker jag) och pa ett par manader bara kan dom ha byggt ett helt shopping center. Forst skovlar dom skogen, dock.

Sporty Spice said...

Visst är det konstigt. Vi som bor här i CT där det blir riktigt kallt har samma problem. Crappy tvåglasfönster, dåligt isolerade väggar (särskilt mellan olika rum så det blir extremt lyhört) och varför har alla hus skorsten på UTSIDAN av huset? Då försvinner ju all värme ut istället för att stanna inne i huset. Snacka elda för kråkorna.

Desiree said...

Jätteinteressant att läsa om alla era erfarnheter av att elda för kråkorna. Verkar klart som de flesta av oss alla har upplevt det.

Saltis, jag tänkte först att det var ganska dåligt här för att vi bor så pass långt söderut men det är alltså inte mycket bättre i NY heller. Synd att vi alla ska behöva gå runt och småfrysa. Låter lite småläskigt att det smäller högt i rören då värmen drar igång men jag antar att man vänjer sig.

Annika, håller helt med dig. Det drar ju för sjutton in lite överallt. Jag förstår att du kör med extra värme som värmepump och baseboardheaters då det är -20, brrr!

Lennart, bra att ditt hus i Ohio är ett hus som är vettigt isolerat. Det kan ju bli väldigt kallt i din trakter. Har du exta isolerat eller var det ordentligt isolerat redan då du köpte huset?

Toini, oops inte bra när fönstret fryser fast av kondensen. Hoppas ni har lite bättre isolerat som bor betydligt längre norrut.

Anne, det var något jag också undrade över om det kunde vara så att vårat hus är sämre isolerat för att det är från 93 och att byggstandarden då kanske inte är lika bra som den är nu, men så är det alltså inte. Vi gör också som ni gör. Har det lite kallare på vintern och lite varmare på sommaren för att spara på kostnaderna lite. Vi har vår ac och värme på timer också så att när vi inte är hemma så låter vi det bli ännu kallare och sedan slår den på ca 20 min innan vi kommer hem så att det ska vara varmt och skönt då.

Seasidelivning, det är ju toppen om ni kan skaffa en kamin eller kakelugn. Förutom att det är praktiskt om det skulle bli strömavbrott så är det ju urmysigt, trevligt och snyggt med en sådan. Naturligtvis en trygghet också om det skulle bli en rejäl snöstorm.

Petra, det är helt underbart att du bott på så många platser och har erfarenhet från så många platser om mycket smått och gott. Låter ju verkligen inte behagligt som ni hade det i Australien med kyla men ingen värme, huga! Gillar din kommentar angående att vi svenskar skulle vara vana vid kyla. Håller helt med dig, inte inomhus!

Millan, det gäller alltså att bunkra upp med mysiga och goa filtar, tröjor och tofflor. Det där med imma på fönstrena är också något vi har ibland.

Lullun, papphus-det är verkligen rätt uttryck på husen här. Jag trodde att husen på grönland var rejält byggda för att klara riktigt kalla temperaturer. Att de skulle vara bättre byggda på Grönland än i Sverige men så är det alltså inte. Så det är varma kläder inomhus som gäller på grönland också. Att värma husen är ju dyrt i Sverige är det lika dyrt i Grönland? Eran säsong då ni behöver värma husen borde ju vara betydligt längre än den svenska dessutom.

Aurorabuddah, håller med dig. Det går väldans fort när de bygger här och man undrar ibland hur det är över byggstandarden. Det är ju väldigt trist också att de alltid börjar med att skövla ner alla träd. De nya områdena blir rätt trista då det inte finns några träd och även om det planteras nya så tar det ju ett bra tag innan de hunnit växa upp.

Sporty, dåligt isolerade väggar och golv är ju blä. Det är ju väldans lyhört mellan rummen. När C spelar dataspel på ovanvåningen känns det ibland som om han satt nere i sovrummet brevid mig istället. Det där med skorstenen på utsidan av huset är ju inte speciellt genomtänkt.

Lullun said...

Ja, nu jobbar jag ju för företaget som säljer all el- och fjärrvärme här i landet, så vågar väl inte säga att det är dyrt. Hihi. Allvarligt; bränsle är billigt, omkring 4.50 svenska kr pr liter diesel/bensin t.ex, så där ska man väl inte klaga. Men å andra sidan, så behöver man ju som du säger värma en hel massa, så jo, värmeräkningarna fyller en del i privatekonomin för folk här...

Desiree said...

Lullun, disel och bensin verkar ligga på ungefär samma prisnivå som här i USA. Men med många månader av kyla så förstår jag ändå att det blir en betungande post att betala för värme.