Thursday, November 8, 2007

Lakan

Bild från nätet.

Varför är det så svårt med bomullslakan här i USA? Det känns nästan som om man måste gå en kurs innan man kan handla lakan här. Det går liksom inte hitta vanliga lakan i bara vanligt 100% bomull. Här finns det massor med olika typer och kvalitéer på bomull. Det är ”finest Egyptian cotton” osv osv. Sedan finns det också massvis med olika mått på hur täta dessa bomullstrådar har vävts samman ”threadcount”. Dessto högre threadcount dessto finare kvalité och dessto dyrare också. Dessa threadcounts verkar kunna variera allt mellan 200 till 1000. Vad hände med helt vanliga bomullslakan, finns det i detta land (förutom på IKEA)? Dessa fin-kvalité lakan blir väldans dyra också. Det går att hitta lakan till rimliga priser. På Wallmart kan man hitta billigare lakan men då innehåller de oftast polyester och andra syntet matrial. På Hemtex kan man ju i Sverige handla lakan för mellan 150-300 kr och få vettig kavlitét men här börjar priserna oftast på minst 70 dollar. Den där bomulls lakans djugenln är för mycket ibland. Jag har hittills inte handlat något alls och jag antar att det kommer att bli i Sverige eller på IKEA som det kommer att handlas.

Finns det påslakakan här i USA? Vi har ju tagit med oss lakan från Sverige men köpt några nya täcken på IKEA. Måtten verkar skilja sig en del mellan länderna. Täcken vi köpt här på IKEA är aningens förstora för att passa perfekt till de svenska påslakanen men det går fortfarande ok att andvända dem även om de sticker ut lite och knölar sig en del. Här verkar man för det mesta bädda på gammaldax vis med underlakan, överlakan och sedan ett täcke eller filt som ligger direkt ovanpå överlakanet. Mycket kuddar ska det vara om man bäddar på amerikanskt vis. Sedan ska det vara fint överkast och gärna pryndaskuddar på överkastet som man kallar för ”shams” verkar det som. Jag tycker att amerikansk bäddning med mycket kuddar ser ganska härligt och inbjudande ut men vill helst ha mitt påslakan. På IKEA har jag ibland sett amerikaner som ser så där förvirrade ut som jag antar att jag själv ser ut då jag står bland lakan i en amerikansk affär.

14 comments:

Saltistjejen said...

Ja det är lustigt med det här med mått på lakan och madrasser och kuddar. Allt är ju annorlunda mot Sverige. När vi flyttade hit så berättade jag på labbet att vi skulle handla på Ikea och blev då "varnad" för att lakan etc inte skulle passa. Men jag kunde då förnöjt konstatera att jo, det skulle de nog för vi tog med våra svenska täcken och varsin kudde... så då blev det ju perfekt!

Och jag håller med dig. Påslakan är bland det bästa som finns! Gillar inte alls detta med "lakan + täcke".

Monica said...

Hehe, vilket kul litet inlägg (precis som ditt förra om buzzers)!

Jag köper faktiskt fortfarande mina påslakan i Sverige, mest av vana, men också för att de passar våra svenska täcken. Till barnen har jag köpt nya täcken och då blir det ju dock inte 100% rätt...

Jadu, det är så många, många (små som stora) saker som skiljer Sv och USA åt! :)

SweFlo said...

Jag släpade med mig mitt favoritduntäcke från Sverige, varför vet jag inte! Amerikanska täcken är större, så deras påslakan passar inte. Passade på att köpa ett fint i Sverige i somras. Gillar det ameriaknska bäddsättet i och med att vi har så varmt här i FL, så man kan lätt svalka sig med bara lakanet om man vill. Kan rekommendera www.overstock.com (superbillig frakt dessutom!) eller www.smartbargains.com för lakan (och mycket annat). Jag köpte flera 550 thread count sets där, kanonkvalitet och billigt. Här går man efter thread count, desto högre, desto bättre kvalitet. Tror det högsta är typ 1200. Standard är typ runt 200.

Annika said...
This comment has been removed by the author.
Annika said...

Sorry Desiree, det var jag som klantade bort min kommentar ovan. Idag vill det visst bråka med mig när jag ska kommentera på andras bloggar...Nåväl...

Jo, det finns påslakan på andra ställen än IKEA. Crate and Barell säljer tex marimekko, och sen har Bloomingdale's mfl också påslakan. Kallas "duvet covers" här...
Precis som du säger är det ju hutlöst dyrt överallt, förutom på IKEA. ALLA mina påslakan kommer från IKEA, ja alla förutom ett set som faktiskt kommer från Laura Ashley! Fick nog det när vi gifte oss och det har hållit och är underbart skönt att sova i!

Fattar inte hur amrisarna står ut med att bädda med underlakan filt/täcke...
Men har märkt att ngra av mina amris vänner har börjar köpa just "duvet covers" mer och mer. Utveckligen går framåt...

Desiree said...

Ah så då är det inte bara jag som inte fattar eller är knäpp och konstig.

Saltis, måtten skiljer inte jättemycket men jag får nog helt enkelt leva med att de tunna sommartäckena som jag köpte på IKEA här är något förstora till våra svenska påslakan. Det får bli att de får sticka ut lite längst ner. Det där med olika länders standardmått är inte lätt. Håller helt med dig om att påslakan är mycket bättre än lakan plus täcke. När man varit på hotell blir det ju ofta så att det hela korvartill sig under natten och rätt vad det är ligger man där under bara täcket och lakanet ligger som en trassel nere vid fotändan.

Monica, jo det är helt klart mycket både smått och stort som skiljer sverige och USA åt. Blir nog att jag håller mig till att köpa påslakanset antigen på IKEA eller i Sverige.

Sweflo, det där med passform och mått är något man inte vet om utan något man upptäcker när man är på plats verkar det som. Jo när det är riktigt varmt har jag full förståelse för att det är mer praktiskt med bara ett lakan då man vill skippa täcket helt. Tack för tipsen om ställen där man kan handla. Jag ska absolut ta och kolla upp dem. Vill gärna ha fina lakan i bra kvalité men vill helst inte betala hutlösa priser.

Annika, det verkar helt klart som att det är IKEA som gäller. Även om IKEA är superbilligt så är ju Hemtex i Sverige ännu billigare men å andra sidan är det ganska tungt att släpa med sig påslakanset från Sverige. Jag kan absolut tänka mig att betala en hundralap extra per set på IKEA för att slippa detta. Bra att dessa Duvetcovers verkar komma mer och mer. Synd bara att det ska vara så himla dyrt med 100% bomull. De där som innehåller polyester känns ju lite för plastiga för min smak. Tur att IKEA finns för oss utlandssvenskar :-)

Anne said...

Hihi, roligt inlägg. Ja, inte kunde man ju veta att t.om. det här med lakan skulle kunna kunna skilja sig... Påslakan är bäst! Lakan och filt ovanpå, det är gammaldags, så opraktiskt och påminner mig om hur min farmor bäddade (och hon är ju i en helt annan generation än jag....). Vi har samma "problem" som ni, dvs de svenska påslakanen passar inte riktigt täckena så det blir lite knöligt här och där. Men det funkar och är helt ok. Precis som Annika så kommer framtida lakaninköp för min del ske på Ikea, än en gång så lovprisar jag Ikea. Vad vore vi utan den affären!!!!
Det där med thread cound begriper jag ingenting av, tror inte jag orkar försöka sätta mig in i det heller...

Desiree said...

Anne, det finns helt klart mycket vi nykomlingar och utlandssvenskar stångas med i vardagen. Håller helt med dig, vad vore vi utan IKEA. Jag är såå glad över IKEA. Threadcounts och Egyptian cotton hit och dit. Det är säkert helt underbar kvalité på detta men inte så praktiskt och väldigt dyrt.

Anonymous said...

Lakans tips
Hittar man vackra mönstrade eller enfärgade lakan i en god kvalité så kan man lätt sy ihop två stycken själv till ett påslakan det är väldigt lätt.
Underlakan är perfekt att köpa formsydda. Underlakanet har en smal resår runt om hela kanten och man drar detta över madrassen.
Marie

Lullun said...

Ja visst är det knas hur många småsaker som skiljer sig åt mellan olika länder. Här är det kuddarna som är enorma. Täckena är något bredare och kortare, men det gör inte så mycket. Jag köper dock fortfarande helst svenska sängkläder, som jag använder till mitt svenska täcke och min svenska kudde! Pojkvännen har dock "den lokala" storleken, men kudden börjar bli sliten och slapp, så det går precis att få in den i svenska örngott, så blir den rund och god (enligt honom)! Värre blir det när jag snart ska till att köpa nya gästkuddar. Kanske får jag någon till att "smugla" med sig några hemifrån istället... :-)

Millan said...

Allt ar annorlunda nar det galler tacken, kuddar och lakan har ocksa. Vi kan aldrig kopa baddset i Sverige for da passar inte orngotten. Vara kuddar ar langre (oxford kuddar tror jag de heter). Aven har ar det vanligt att man baddar med lakan, overlakan och filt/tacke och jag avskyr att sova med alla dessa lakan. Jag snurrar in mig i dem och sa knolar de ihop sig och ligger tillsist nere vid fotandan. Nej vi kor med vanligt tacke hemma. Men undtantag av att det kanske inte ar sa vanligt med Svenska matt matt, vi har ett stort tacke som racker till bada (eller alla tre som det ar nu for tiden...;-))

Sporty Spice said...

Jag hittade bra och ursköna "riktiga" påslakan på Amazon. Sök på "Duvet Cover". IKEA är ju annars klockrent, även JC Penny har prisvärds påslakan.

Desiree said...

Marie, tack för tipset om att sy ihop två vanliga underlakan till ett påslakan. Det var ett toppentips som jag faktiskt inte tänkt på tidigare.

Lullun, enorma kuddar låter rätt gosigt men de kanske inte är så bekväma. Det där med kuddar skiljer sig verkligen från person till person har jag märkt. Jag och maken har helt olika kuddsmak. Kanske kan du smuggla med dig några kuddar nästa gång du åker till sverige. Borde ju gå att knöla ner i någon väska. Kuddar väger ju inte så mycket som tur är.

Millan, det där med örngotten känner jag igen. Jag har köpt med mig svenska örongott. De flesta örngotten är längre här också för många kuddar är mer avlånga här och större än vad vi har i Sverige.

Sporty, jag ska ta och kolla på JC Penny nästa gång jag är där.

Petra H said...

Jag har väl nämnt hur kallt det är i svärföräldrarnas hus i Spanien... och inte blir det varmare av att de bara har lakan och filt i sängarna!! Argghh, nästa gång ska jag nog föreslå till O att vi kör en sväng till Ikea i Zaragoza och köper påslakan och täcke ;-)
Vi har med oss de svenska/Ikea påslakanen och täckena till PR (inte för att vi nog kommer att behöva täcken där...) just för att jag insett att de inte skulle passa de amerikanska täckena (det fanns både påslakan och täcken i lägenheten men jag vill ha våra EGNA grejor!)...