Friday, November 9, 2007

Veterans Day


På söndag är det veternans day här i USA. Man uppmärksammar alla de som gått ut i krig och de som är ute i krig. Det som det däremot pratas mindre om är kostnaderna för rehabilitering och vård av alla de som varit ute i krig för sitt kära fosterland. Det visar sig att Bush och hans regering har kraftigt underskattat vårdkostnaderna för de över 750,000 soldater som återvänt från kriget i Iraq och Afganistan. James Nicholson som var minister och hade hand om dessa frågor har avgått och det har visat sig vara svårt att hitta någon som är villiga att ta över och ta ansvar i denna fråga.

De soldater som lider av post-traumatisk stress har stadigt ökat från 29,041 förra året till 48,559 detta året. Dessa brukar inte ens räknas med i Pentagons statestik över skadade där den officella siffran totalt ligger på 27,753. De flesta krigsveteraner som lider av post-traumatisk stress får dessutom ofta vänta i ett halvår innan de får rätt till sin sjukpenning. Man räknar med att kostnaden för krigsveteraner under de nästkommande tio åren kommer att bli minst 60 billioner dollar. Japp ni läste rätt, billioner dollar inte millioner dollar. Detta är mer än 6 gånger de kostnader som hittills budgeterats officelt. Både krigsveteraner och deras familjer börjar nu surna till ordentligt och undrar med all rättighet hur man kan finansiera krig men inte finansiera vård av skadade soldater.

7 comments:

Lennart said...

Åtminstone vet vi att kriget startades för all rätta anledningar, och inte pga några lögner. Vad spelar det då för roll om man förstör en massa människoliv?

Lullun said...

Otroligt. Man skulle ju tro att de hade lärt sig efter alla dessa krig. Vem har inte sett x antal amerikanska filmer med Vietnamveteraner i kris t.ex? Men man får väl hoppas att de snart börjar att fatta...

Saltistjejen said...

Sorgligt och upprörande att de som skadas i krigen inte får den hjälp de behöver! Sådant känns ju helt otroligt dåligt!

nika said...

Krig....ja..vad ska man säga.??Jag lider med alla de familjer som förlorat en älskad medlem.
Ha en skön dag

Desiree said...

Lennart, det är verkligen sorgligt att den ironin är verkligehet.

Lullun, visst borde de ha lärt sig men president B blundar nog gärna för allt detta.

Saltis, håller verkligen med dig till 100%.

Nika, krig för sällan gott med sig. Finns inga vinnare bara förlorare.

Petra H said...

Ja, det är verkligen sorgligt att de inte har lärt sig (som Lullun skrev) - de har ju trots allt erfarenhet från en hel del krig de senaste årtiondena... Det har ju lett till så mycket mänskligt lidande både i Irak och hemma i USA.

Millan said...

Ja vi hade en liknande dag har i helgen med remenberance day. De flesta koper red poppies och faster pa trojan/jackan/toppen den har tiden pa aret. Pengarna fran forsaljningen av de har sma pappersblommorna (som liknar en storre majblomma nastan) gar till just efterbehandlingen av veteraner.