Tuesday, November 6, 2007

Root Beer


Är något riktigt amerikanskt. Drycken finns i två varianter, en alkholfri och en med alkohol. Den har en väldigt speciell och karakteristiska smak. För egen del skulle jag beskriva smaken som samma smak som Jenka tuggummin har eller lätt tandkrämssmak. Gott i lagom mängd. Jag har bara provat på den alkholfria varianten som i princip är som läsk.

Root beer är både en traditionell dryck och en slags örtmedicin. Den alkoholhaltiga varianten innehåller oftast 2% alkhol. Drycken andvändes iallafall tidigare i medcinskt syfte för att behandla hosta och munsår.Första varianten av root beer som såldes gjordes 1866. Den karakteristiska smaken kommer från kombinationen av vanilj, barken från körsbärsträd, lakrits rot, sarsaparilla rot, sassafras rot, anis, muskotnöt och molass. Dessa rötter hade jag inte direkt hört talas om innan jag började skriva på detta inlägg.

Det finns massor med olika typer och märken på root beer. Hemma gjord root beer består numer oftast av ett slags koncentrat som man köper istället för att själv blanda och fixa iordning de olika rötterna och övriga ingredinserna.

Har ni provat på Root beer och vad gillar ni det? Blir det hiss eller diss för root beer?

19 comments:

Petra H said...

Oj, Jenka tuggummi har jag inte hört talas om på länge, det var en av mina favoritsmaker - så då måste jag ju testa root beer också! Finns säkert att hitta på Walgreens i PR, kan jag tänka mig... Mao har jag inte testat än, återkommer när jag har gjort det ;-)

JaCal said...

Diss!!! Hualigen... det är ju så förskräckligt äckligt... ;-)

Ungefär som jag tror amerikanarna tycker om julmust... ;-)

Anne said...

Här är en som sätter tummen ner för root beer. Helt klart diss. Har bara testat läskvarianten av root beer. Usch, tycker det är fruktansvärt äckligt, påminner om medicin. Inte min grej alls, men det känns väldigt amerikanskt så man måste så klart prova och ge det chansen. Jag visste inte riktigt vad det egentligen innehåller så det var intressant och läsa din uppräkning av ingredienserna i root beer.

Gillar du spriten Jägermeister? Jag tycker den är odrickbar men många gillar ju den, den kan påminna om alkoholfri root beer tycker jag. Jägermeister innehåller ju också en massa örter. Men för mig är det för mycket hostmedicin känsla.
Ett litet sidospår...fick dock associationer till Jägermeister då du skrev om root beer.

Olle said...

Jag håller med om Jenkasmaken, och inte i negativ mening. Det är väl en "acquired taste" helt enkelt, något som man vänjer sig vid. Jag hade aldrig druckit det innan jag kom hit. Det blir en del Dr. Pepper också, riktig sockerchock, men gott!

Desiree said...

Petra, root beer har väääldigt speciell smak. Ta och testa om du får chansen. Borde säkerligen finnas i PR.

Jacal, hi hi ja det är ju speciell smak på den helt klart.

Anne, håller med om att den har lite medicinsk smak eller tandkrämssmak. Tycker den är ok i mindre mängder. Vet inte om jag skulle kunna dricka en hel burk själv, kanske en halv. Hi hi nej Jägermeister gillar jag inte. Jag gillar inte sprit med någon typ av lakrits smak alls. Sådant får mig bara att associera till hostmedicin tyvärr.

Olle, ja man får nog vänja sig lite långsamt vid smaken. Dr. Pepper är ju också speciell men jag tror att den kanske går hem hos fler. Körsbärssmak är ju inte lika ovanligt.

Fia said...

Ööööörk, totaldiss härifrån!! Detta är en ond kombination av hostmedicin och tandkräm...

Desiree said...

Fia, kanske måste man vara uppvuxen med root beer för att uppskatta denna dryck. Det verkar inte som om vi utlänningar kommer att hylla root beer:en.

Saltistjejen said...

Hm, det låter spännande!! Jag har inte testat men nu blev jag nyfiken. Jag gillar iofs lakrits, men smaken på root beer låter onekligen lite "udda"??

Desiree said...

Saltis, du får allt ta och prova. Det är som sagt en salig korsning av lakrits, jenka tuggumin, hostmedicin, och tandkräm. All in one. Du och M får väl dela på en burk root beer och se vad ni tycker.

Annika said...

FY FAN vad jag hatar Rootbeer!! Smakar som tandkräm. kan inte dricka den, det GÅR inte.
Har aldrig sett den med alkohol, visste inte ens att det fanns.
NÄ! Rootbeer får amrisarna dricka själva ;-)
TÄNKTE precis skriva som Jacal...om musten...Måste vara exakt detsamma för amrisarna att dricka den...

Jägermeister...ME LIKEEEE!!!

Lennart said...

Smakade rootbeer när jag var på resa i New England I 1972 med en svensk kör. Helt obegripligt hur folk kan dricka det. Har aldrig provat på det igen.

Marie said...

om det ar bra mot hosta sa vill jag garna ha lite! :)

Helena said...

Tummen upp för root beer! Trots att det var 19 år sedan jag drack root beer (när jag var au pair i USA) kan jag fortfarande längta efter det. Jag tyckte att root beer var hur gott som helst, just på grund av Jenka-smaken. Fast däremot gillar jag inte Jägermeister, det är verkligen medicinsmak på den :-/.

Sporty Spice said...

Det är så äckligt! Sambon dricker den när han äter pizza. Urk, smakar ju tandkräm. =/

SweFlo said...

Första gången jag kom till USA 1993 var det på min lista över saker som jag absolut ville prova. Men fy sjutton vad äckligt! Bara Dr Pepper är äckligare tycker jag. Alldeles för kemisk smak på något vis... Min man älskar julmust förresten :-)! En Jägermeister är ju inte helt fel, fast det är typ 9 år sedan jag smakade det...

Desiree said...

Åh vad roligt att läsa alla era kommentarer.

Annika, jag har själv inte heller sett den varianten med alkohol i men hittade info om det på nätet. Visst smakar det tandkräm. Jag gillar att borsta tänderna med Crest tandkräm i orginalsmaken och det smakar faktiskt root beer om den.

Lennart, den är onkeligen väldigt speciell i sin smak.

Helena, aha äntligen någon som ger root beer tummen upp. Kul! Jag tycker nog att den är helt ok fast i lagom mängder. Du och jag verkar lika där, vi gillar jenka smaken men inte jägermeister.

Sporty, till pizza skulle jag nog inte dricka root beer. Jag tror det är bäst att dricka den ensam. Iallfall skulle jag nog inte själv dricka den till mat.

Sweflo, kul att din make gillar julmust. Har faktiskt inte tänkt på att andra skulle tycka att julmust är så speciellt i sin smak. Kanske borde man bjuda amrisarna på lite julmust och se vad de tycker. Dr. Pepper är ju speceill den också men jag tycker att den där kraftiga körsbärssmaken är något som är vanligare. Men den är ju också lite konstig.

Ulrika said...

Varken root beer eller Dr Pepper går hem hos mig. Min man älskar Dr Pepper dock. Vissa restauranger har börjat med smaksatta varianter på iste dock som kan vara riktigt gott ibland.

Marten said...

Måste bara få tillägga att man i det klassiska spelet Monkey Island dödar det förskräckliga spöket med just Root Beer.

Anonymous said...

Sitter med ett glas med Root Beer (den alkoholfria läsksorten) just nu! Finns att köpa på Vinn Stormarknad just nu! Tycker att den är väldigt god, men har en speciell smak! Men sen är jag sån som absolut äääälskar Vanilla Coke också som alla andra verkar avsky. Men smaken är ju som baken?