Wednesday, November 21, 2007

Savannah en av söderns pärlor


Nu blir det som sagt blogpaus några dagar eftersom vi åker iväg på liten mini-semester till Georgias atlantkust och barriäröar imorgon och inte kommer hem förräns på söndagkväll. Jag tänkte dock att jag kunde låta er läsa om den resan vi gjorde förra året just under Thanksgivning. Savannah i Georgia är en stad jag snabbt förälskade mig i.


Savannah lär vara USAs mest hemsökta stad sägs det. I många av de gamla husen lär det gå omkring osaliga andrar och väsen. Staden har också uppnåt kultstatus pga av boken och filmen ”Midnight in the garden of good and evil” skriven av journalisten John Berendt 1994. Boken låg på New York Times bästsäljarlista i fyra hela år. Detta ledde till en regelrätt turistinvasion. Turister flockas fortfarande till Savannah. Staden är ganska liten med sina 132 000 invånare vilket också adderar till dess charm men ändå kommer varje år 6 miljoner besökare hit.

Savannah är en plats man lätt förälskar sig i. Här blomstar söderns atomsfär av gamla bomullsplantager, viktoriansk arkitektur, iste och ”Borta med vinden”-känsla. Här lever charmen och romatiken av den gamla södern kvar än i dag.

Staden är otroligt vacker och ligger vid Georgias atlantkust. Detta är en av USAs äldsta kolonialstäder. Staden grundades 1733 av den engelske generalen Olgethorpe. Det har länge varit en betydande hamnstad eftersom huvuddelen av produkterna från Nya Världen skeppades härifrån till Europa. Från Savannah exporterades bomullen som producerades nere i södern. Längst med Savannah River som flyter genom staden ligger ett mysig promenad och restrurang-stråk. Här vid floden ligger också ”Savannah Cotton Exchange” där mycket av södern bomull skeppades för export till europa.

Under det amerikanska inbördeskriget sattes många av städerna i brand av trupperna i norr. Savannah var ett undantag, för när nordstatsgeneralen Sherman fick se Savannah blev han så betagen av dess skönhet att han istället gav bort staden i julklapp till preident Lincon. Telegramet lär ha sett ut så här:

"I beg to present you as a Christmas gift the City of Savannah, with one hundred and fifty guns and plenty of ammunition, also about twenty-five thousand bales of cotton."

Skönheten i Savannah är fortfarnde påtaglig. Här finns många grönområden och parker, fina promenadstråk och charmiga gågator. Spansk mossa hänger i träden och svajar lätt i vinden. Det är en grön och frodig stad med massor av gamal sydstats charm. Dessutom en av USAs städer där man kan promenera till det mesta. Här finns många gamla vackra hus att titta på. Många har dessutom guidade visningar så att man kan få höra om hur livet utspelade sig i staden under tidigare århundraden. Vi besökte Owens-Thomas house. I sin deklaration fick han ta upp de 10 slavar han hade som jobbade i hans hem. Dessa slavar hade det dock betydligt bättre än de som var tvungna att jobba ute på bomullsfälten dagarna i ända. Slavarna förde med sig en hel del av sin egna kultur (Gullah kulturen). De brukade måla väggar och tak i en speciell indigo blå som skulle hålla onda andar borta. Denna färg kan man fortfarande se i uthuset där Owens-Thomas slavar bodde.

Staden är känd för sin arkitektur, historia och charm. Men har genomgått sin berskärda del av prövningar under årens lopp. Under 1930 och 1940 talet höll mycket av den gamla ursprungliga arkitekturen på att försvinna då man rev flera gamla byggnader för att ge plats till nya och för att kunna bygga parkeingsplatser mm. Stor heder ska dock gå till de sju kvinnorna som under denna period bildade The historic Savannah Foundation, som såg till att bevara de flesta av de gamla kulturella husen och byggnadern vilket gör Savannah till den pärla den än idag är. Naturligtvis kan man också gå på visningar i Jim Williams hem där flera av scerna ur den berömda ”Midnatt i ondskans och godhetens trädgård” utspelades. Detta är också dessutom en av stadens vackraste hus.

Under 1820-talet drabbades staden av en epidemi av gulafebern som skördade många av Savannahbornas liv. Kanske därför anses det ha blivit och fått ryktet som USAs mest hemsökta stad. Om ni någon gång har hört uttrycket ”Saved by the bell” så kommer det härifrån. Eftersom man begravde så pass många under epidemin så var man ibland rädd för att begrava folk som ännu inte var riktigt döda (lär ha haft med gulafeberns symtom att göra också). Vid varje grav satte man däför en liten klocka med ett snöre som var borrat ner genom kistan. Om den begravde inte var riktigt död kunde han ringa i sin klocka för att de skulle gräva upp honom. Varje natt hade man en person som fick sitta vid stadens kyrkogård och hålla vakt. Ni kan ju själva tänka er vad som hände när vinden susade genom kyrkgården om natten...
I Savannah finns det gått om olika spökturer som man kan åka på. Vi testade en för skojsskull men inte såg vi skymten av några spöken. Lägg hellere pengarna på en guidad tur genom staden med hästdroska för att få insupa historia och arkitektur.

Strax utanför Savannah ligger Tybee island. Detta är en av Georgias många öar som ligger längst med atlantkusten. En vacker ö med små samhällen och hamnar. Här kan man sola och bada om sommaren och gå på många härliga strandpromenader. Det gamla fyrhuset är helt klart värt ett besök.

För er som facineras av gamla vackra kyrkogårdar så finns den berömda Bonaventure Cementary som finns med i filmen ”Midnight in the garden of good and evil”. Detta är en gigantisk judisk kyrkogård. Den är otroligt vacker och stämningsfull att besöka.

Savannah har iallfall jag förälskat mig i och återvänder gärna fler gånger hit.
En tur med häst och vagn är populärt och trivsamt sätt att se staden på. Finns många sådana guidade turer att välja bland.


Det finns gott om parker och town squares som är mysiga och vackra.


Detta är Bonaventure kyrkgården som ligger strax utanför Savannah. Det är här flera av scenerna i filmen spelades in. Det är nog den vackraste kyrkgården jag besökt.


Eftersom Savannah ska vara söderns mest hemsökta stad finns det gott om spökturer att uppleva. Dessa är dock mycket turistfälla över och känns inte värt pengarna direkt. Kan gott skippas.

Savannah river flyter genom staden och är vacker. En promenad längst med floden är trevligt och det ligger många resturanger längst med flodgatan också.


Denna sylta hamnade vi på förra året på självaste Thanksgivning day med alla andra stackars ensamma människor som inte hade någon familj att fira med. Det blev dock en riktigt trevlig kväll med många öl och livemusik.Huset där många av scenerna i filmen ”Midnight in the garden of good and evil” spelades in.


Gatorna är vackra, överallt finns den spanska mossan. Det mesta ligger inom promenadavstånd och här kan man verkligen parkera bilen och gå nästan överallt.


Denna byggnade var den gamla Savannah Cotton Exchange. Här handlade man med bomull och skeppade bomullen på export.


Många parker, grönområden och vackra hus att njuta av erbjuder Savannah.10 comments:

Saltistjejen said...

Hoppas nu ni får en riktigt härlig mini-semester! Jag håller med om att Savannah ser otroligt mysigt och charmigt ut! Och det var skoj att du skrev om boken för den har jag haft i bakhuvudet länge, men inte riktigt kunnat minnas titeln, så jag hr inte hittat den. Men nu vet jag! Så nu kan jag läsa den! :-)

Lullun said...

Ja, det jag har sett av Savannah (från OS-seglingarna 1996, TV-serien Savannah och kanske något Packat & Klart typ... :-) ) så verkar det onekligen vara vøldigt fint. och mycket historia också. sånt gillar jag. Får se om jag får "vøgarna færbi" någon gång.
Hoppas ni får en riktigt trevlig minisemester!

SEASIDE LIVING said...

Önskar er en skön och härlig mini-semester!!! Du återkommer väl med en massa fina bilder?!? Tänkte väl det... :)

Savannah ser verkligen ut att vara en supermysig stad. Så speciell på något sätt.

Kramar från Jenny

kamelen said...

Läser din blogg regelbundet och har ett litet tips till dig. Aftonbladet söker svenskar i US som bloggar, kolla in den här länken:
http://blogg.aftonbladet.se/1/perma/636132/

/Helene

Millan said...

Hoppas ni far en harlig langhelg och resa!!

Marie said...

vad vackert! savannah har alltid haft något magiskt över sig, särskilt efter jag såg "midnight in...". det är en stad jag gärna skulle besöka! :)

Sporty Spice said...

Savannah har alltid varit en stad på min önksebesökslista. Vet inte varför men jag bara vet att DIT vill jag. Efter ditt inlägg blev jag ju ännu mer sugen.

Anonymous said...

Håller med dig om att Savannah verkligen är en underbar stad så även Charleston. Det "vänliga" södern är värt många besök.
Trevlig Semester.
Hälsningar Marie

Desiree said...

Saltis, kul att du blev sugen på att läsa boken. Den har ju rekord som listetta genom tiderna. Själv har jag bara sett filmen men inte läst boken.

Lullun, tack. Får du vägarna förbi är Savannah som sagt verkligen värt ett besök.

Seasideliving, återkommer så gärna med bilder och ny reseberättelse.

Kamelen, tack, ska absolut kolla ditt tips. Det låter mycket spännande och interessant för mig. Kul att du gillar min blogg och läser regelbundet.

Millan, tackar.

Marie, det är så sant som du säger. Savannah har verkligen något magiskt över sig.

Sporty, hoppas du får chansen att se Savannah inom snar framtid. Det är en av söderns absolut charmigaste ställen.

Marie, håller verkligen med dig. Har besökt både Savannah och Charlston och båda är hur mysiga som helst.

Petra H said...

Härligt, jag skulle så gärna vilja besöka Savannah (O har redan varit där) - hoppas att det blir av ngngång.
Och hoppas att ni hade en trevlig thanksgiving-utflykt!