Tuesday, November 20, 2007

Thanksgivning

Bild från thepioneerwomancooks.com

Denna vecka är det långhelg här i USA. Det är nämligen Thanksgiving som går av stapeln på torsdag och man är också ledig dagen efter thanksgivning. Detta är den största av högtiderna i USA. Det är en riktig familjehögtid precis som julen är för oss i Sverige. Thanksgivning firas i USA och i Kanada fast på olika datum. I USA firas det alltid på fjärde torsdagen i November (i år blir det 22 november). Det är USA:s längsta helg med fyra hela dagar ledighet (att jämföra med tex julen som bara innebär en dags ledighet). Detta är den stora högtiden då hela familjen samlas och äter traditionell thanksgivning meny. En traditionel thanksgivning måltid består av kalkon, stuffing, potatismos, brunsås, sötpotatis, tranbärssås, majs, och pumpa paj.

Ursprungligen firade man en lyckad skördesäsong. Numer samlas man och firar allt som man är tacksam över. Det hela går ut på att ha trevligt tillsammans med familjen och att äta god mat precis så som det är för oss under julen.

Thanksgivning började bland pilgrimmarna i Massachusetts. De var mycket tacksamma för att indianerna hade visat dem hur de skulle odla majs och fånga ål. Utan hjälpen från indianerna hade de nya invandrarna kanske aldrig klarat sig på sin nya kontinent. Här var ju odlingsförhållandena helt annorlunda mot vad de var vana vid i europa. Växter och frön som de hade haft med sig klarade sig inte i det nya klimatet. Dessa pilgrimmar åsidosatte därför en dag där de firade sin skörd för första gången 1621.

Under thanksgivningday är det mesta stängt. Eftersom vi inte känner att vi har någon större anknytning till T-giving och dessutom inte har någon familj att umgås med här så har vi valt att passa på att resa iväg på en längre bilresa istället. Gäller att passa på när man för en gångs skull har fyradagars ledghet på raken. På torsdagmorgon beger vi oss mot Georgias Atlantkust (bilresan tar ca 7-8 timmar). Utanför Georgias kust ligger ett flertal unika barräröar. Dessa har en mycket speciell natur och kultur. Här finns många av rötterna till den afro-amrikanska kulturen. Vi kommer att besöka några av dessa öar under denna långhelg.

Dagen efter thanksgivningday är känt som Black Friday. Detta är den allra största shoppingdagen på hela året i USA. Detta är inkörsporten för julhandeln. Under denna fredag gäller massor av specialpriser och erbjudanden. Folk köar i timmar. De största lockpriserna sker under tidig tidig morgon. Folk köar och är beredda att rusa in och grabba tag i sina föremål redan före kl 05 på morgonen. Själv är jag alldeles för morgontrött för att black Friday ska vara interessant. Jag betalar gärna lite mer för att slippa gå upp tidigt och trängas. Men för er som plannerar att göra kap under black Friday önskar jag er en riktigt lyckad shoppingdag.

11 comments:

Anne said...

Får önska trevlig Thanksgiving redan nu, hoppas ni får en superbra långhelg!
Som du säger är Thanksgiving en av få dagar då det mesta verkligen är helt stängt här i USA. Men som tur är så är det bara torsdagen, resten av långhelgen är det öppet som vanligt igen (tur är det, annars hade utflykter varit tråkiga att göra om allting varit stängd alla dagar).

Saltistjejen said...

Låter superhärligt med en minisemester under Thanksgiving! Hoppas verkligen ni får det riktigt skönt!!!!
Själv måste jag tyvärr jobba, men vi är bjudna på Thanksgiving dinner till några vänner på torsdagkväll så jag ser ändå fram emot Thanksgiving. :-)

Desiree said...

Anne, tackar. Jag hoppas att ni också får en riktigt bra t-givning. Ja det är verkligen skönt att allt inte är stängt i fyra dagar utan bara en.

Saltis, kul att ni blivit bjudna på t-givning dinner. Det låter jätttrevligt. För oss hade det kännts lite konstigt att sitta och äta kalkon bara vi två så det blir minisemester istället. Du har ju också en härlig Sverigevistelse att se fram emot.

Annika said...

Inte bara är butikerna öppna under fredagen o resten av helgen, men vissa öppnar 4!!!!! Tror det var Kohl¨s...Stackars personal säger jag...Vilken vilsam Thanksgiving helg för dom...Verkar som om Target och de flesta stora kedjorna slår upp portrarna klockan 5 på morgonen...
Själv ska jag undvika affärerna som pesten på fredag...

Jag ser fram emot denna långa helg. Den största av helger och helt utan religionsbindning!!

Desiree said...

Annika, jisses 4 på morgonen näe förresten morgon kallar jag det inte ens för utan det är ju för sjutton mitt i natten. Ja stackars personalen. Jag ser också till att undvika butikerna som pesten denna dag. Jag betalar som sagt hellre extra för att slippa den upplevelsen. Amerikanerna tycker jag är otroligt bra på icke-religösa helgdagar och firande. Ha en riktigt härlig t-giving. Det blir ju ett blogg inslagg imorgon också.

Fia said...

Ha en trevlig resa och ska ni åka förbi oss så slå en pling och kom förbi på en fika, huset ser för bedrövligt ut, men det går ju bra att bara kliva över saker (samt ignorera min väldigt amerikanske make som tycker jag är pinsam som inte bryr mig om att inte huset är perfekt...LOL) Får jag tillräcklig varning så hinner jag upp till det koreanska bageriet och kan köpa något riktigt smaksens....

När ni ska ut på öarna, kolla NOGA vilka det är av dem som har mycket fästingar, vi har haft en sådan varm höst så de kan fortfarande vara ett stort problem, och de, samt de ev. sjukdomar som de bär på är ju en souvenir ni förmodligen inte vill ha. Kram!

Millan said...

Skoj att lasa om bakgrunden till Thanks Giving. Jag gissar att jag last om det i skolan for massor av ar sedan men jag kom inte alls ihag. Jag tycker att det ar en trevlig sed faktiskt att traffa familjen och fira det man ar tacksam over!
Ha det jatte trevlig pa er semester!!

eastcoastmom said...

Hej!
Jag tänker heller inte shoppa nåt på fredag. Ser fram emot lite sovmorgon, well så mycket det blir med två morgonpigga barn.

Vi brukar fira Thanksgiving med en amerikansk familj som bott i Sverige, men nu är de på resa i Asien, så det blir inget.

Desiree said...

Fia, tackar och tack så mycket för inbjudan till fika. Kan inte lova något men har vi lite tid över slår vi gärna en pling. Det gör inget om det är rörigt. Jag hoppas det löser sig med vattenskadan och att den inte är allt för allvarlig. Tack för fästing varningen. Vi ska ut till Sapelo island heter ön. Lika bra att jag tar med mig insektsspray då fast det är slutet på november.


Millan, t-giving verkar helt klart vara en mysig helg. Att få umgås med familjen och tänka lite extra på det man är tacksam över.

Desiree said...

eastcoastmom, hoppas du lyckas få lite sovmorgon iallfall. Ha en riktigt trevlig thanksgiving.

Toini said...

Samma här, jag betalar heldre lite mer än att rusa iväg när det är rea.

Hoppas ni har en underbar helg. Visst är det alltid roligt att resa och upptäcka nya saker.

Happy thanksgiving till ER