Friday, May 9, 2008

Fredagstema - Frukost




Godmorgon allesammans vill jag börja med att säga. Här är det iallfall morgon. Jag hoppas att ni fått en smaskig frukost idag. Själv sitter jag och mumsar som bäst på min då jag sätter ihop detta inlägg. Jippi så var det fredag igen och dax för nästa fredagstema som idag handlar om frukost och frukostvanor/preferenser.

När det gäller vardagsfrukost blir det oftast för mig antingen havregrynsgröt med mjölk och lite frukt/bär eller så blir det mussli med yohurt. Mussli är något som inte alls är lika vanligt här som i Sverige. Det är svårt att få tag i och är ganska dyrt. Vi brukar faktiskt blanda till våran egen genom att köpa en grynblandning och sedan själv sätta till torkad frukt och nötter. Vad gäller gröt har jag fått lära mig att här i USA kallas det bara för oatmeal alternativt för hot cereal. Säger man ”porridge” så fattar de inte alls vad man menar. Det är brittisk engelska som inte funkar här.

När det gäller helgen gillar jag att lyxa till det med en riktig storfrukost/brunch som jag brukar inta någon gång vid 11-tiden på förmiddagen. Då gillar jag att duka upp fint, kunna sitta och äta långsamt och njuta länge. Då får det gärna bli en god omelett, gott bröd och goda pålägg. Amerikanska pankakor eller våfflor. Ibland kör vi Mexikansk frukost med äggröra med chili och skinka, bönor och majstortillas.

Jag är en kaffeperson som defnitivt vill ha en kopp kaffe på morgonen. Under en helgfrukost kan det hända att jag faktiskt dricker både kaffe och te. Te vill jag gärna dricka i en riktigt stor och härlig tekopp. De kaffekoppar/muggar som är mina favoriter är mina randiga Iittala muggar samt mina blåa och gula koppar som vi fått. Båda kommer från Sverige. Både kaffe och te dricker jag som det är utan vare sig mjölk eller socker men däremot kan jag stoppa ner en isbit eller hälla ner lite vatten så att det inte ska bli allt för hett. Vill gärna kunna dricka på en gång utan att vara rädd för att bränna mig på heta drycker.

Frukost anser jag vara dagens bästa mål. Jag är defnitivt en frukostperson. Har aldrig varit den sorten som hoppat över frukost. Frukost är alltid riktigt gott! Så nu får vi se vad som blir helgens frukost, det brukar avgöras av vad jag känner för då jag vaknar. Men det kommer defnintivt bli något både gott och mumsigt.





Hembakta scones med tranbär blir riktigt gott en söndagmorgon.


Hur skulle vi utlandssvenskar klara oss utan IKEA där man kan få tag på Kalles Kaviar att ha på sina äggmackor.


En typisk vardagsfrukost för mig med antigen mussli eller havregrynsgröt.



Här är en lyxigare helgfrukost med våfflor och färsk frukt. Jättegott!






Jag dricker som sagt både gärna kaffe och te. Men en kopp kaffe måste jag ha för att piggna till.





Färska jordgubbar går att få tag på hela året runt här. Även om de inte är svenska jordgubbar så är de riktigt goda i smaken. Så här ser våra mjölkförpackningar ut. Vi brukar köpa dem som är en halv gallon (1.9 liter).




Här är några minifrukostbröd jag bakade. De blev verkligen mini. Dock goda små munsbitar.

♥♥♥Ha en riktigt skön helg med goda frukostar.♥♥♥




21 comments:

Cecilia said...

Godmorgon!Åh så mycket härliga frukostbilder du har tagit.Hade jag inte redan ätit min frukost så hade jag dött av hunger när jag såg dina bilder.I det här huset är det Eric och Per som står för grötätandet.Våffeljärn kanske vore något att införskaffa här för det är ju så gott med våfflor.
Ha en skön dag.

Marianne said...

Oj, oj vilka härliga frukostar du äter! Vad gott det ser ut, du är så himla duktig att fotografera! Ja, det är ju inte det enda du är duktig på, det syns. Gott bröd, himmelska våfflor ... Du skulle chefa för en frukostrestaurang på ett lyxhotell, det hotellet skulle bli berömt.

Annika said...

Jamen vilka bilder!!! WOW!! Impad!
Det här inlägget passade dig som hand i handske, tror jag :-)
Dina hembakta scones ser fantastiskt goda ut. Mums!
Tror jag ska bila ner till Birmingham en helg och få mig en sådan där frukost ;-)

PS,
självklart blev jag inte sur igår (i ditt inlägg fr igår). Aldrig!!!

Ha en jättefin helg!!!

Desiree said...

Cecilia, våffeljärnet har verkligen blivit en hit. Först tvekade jag och kände att det kanske var onödigt men nu älskar jag mitt våffeljärn. jag tror att lilla E skulle gilla våfflor. Våfflor går ju att äta både som en efterrätt eller som helgfrukost/brunch eller så kan man göra matigare våfflor som middag. Det finns ju massvis med olika recept för lagen allt från nyttigare och matigare till lyxiga dekadenta och frasiga.

Marianne, ja frukostar och speciellt helgbruncher är ett av mina paradnummer. Ja det skulle nog vara rätt kul att chefa över frukosten på ett lyxhotell. Det skulle jag gilla :-)

Annika, du är välkommen när som helst hit till Birmingham, AL. Här finns ett riktigt bra bed and BREAKFAST. Du lär inte gå hungrig.

Fritt ur hjärtat said...

Oj så fint, instämmer i kören om bilderna. Jag blir hungrig! Annars känner jag igen mig i ditt inlägg, vi är lika:-)

Saltistjejen said...

Haha jsag blir helt hungrig nu när jag kollar på dian fina bilder Desiree! :-)
Och ja, jag är också en frukostperson!!!! Mmmmm....! Särskilt när man är ledig och kan sitta länge och knapra på frukosten.
Scones bakar jag ibland men fakltiskt inte så ofta till frukost som till "kvällsfika". Men gott är det.

Mitt frukostinlägg kommer inte förrän ikväll.
Kram!

Desiree said...

Simone, tack så mycket.

Saltis, kul att ni är så många som blir hungriga. Det tar jag som en fin komplimang. Jag kollar senare ikväller eller imorgon efter ditt inlägg. Ja scones funkar väl utmärkt som kvällsfika också. Det är gott mer varmt och nybakat.

Anne said...

Mums, jag blir hungrig. Igen.
Era helgfrukostar inspirerar. JAg gjorde ju dina amerikanska pannkakor en helg för länge sen och det var en smarrig helfrukost det. Sconsen med tranbär i ser så goda ut, mumsigt värre. Ja, frukosten är viktig. Där är vi helt eniga, vad vore man utan en rejäl frukost.
Ha en riktigt härlig helg!

Desiree said...

Anne, ja jag minns att du skrev och berättade att pankakorna blivit lyckade. Det är trevligt och viktigt att unna sig goda saker och ting med jämna mellanrum. Ha en toppenhelg du också.

Ninnie said...

Frukostbilder som ser jättegoda ut! Jag gillar också frukost, det är dagens bästa måltid tycker jag!
Hoppar aldrig över frukosten, oavsett när jag börjar på morgonen. Så även när jag börjar jobba 06.30, tar jag mej tid att äta frukost i lugn o ro innan.
Liksom du äter jag antingen hemgjord musli och fil (älskar filmjölk!) eller gröt på havregryn o rågflingor, med äppelmos till.
Ha en bra dag!

Lullun said...

Må vara att vi också har stora helgfrukostar, men inte ser de så mumsiga ut som dina. Men nu unnade jag mig ändå det lilla extra i affären idag (man får ju passa på när de har varorna inne), så till helgen blir det nog både bär och lite matiga våfflor. Ser fram emot att överraska killarna! :-)

Trevlig helg!

Desiree said...

Ninnie, fil är något jag ska passa på att njuta av då jag kommer till Sverige i sommar. Bra av dig att ändå ta dig tid att äta frukost även om du börjar så tidigt som 6:30.

Lullun, wow vilken underbar lyx att få tag på färska bär. Låter super smarrigt. Det tror jag att dina killar kommer att uppskatta. Då har du något riktigt gott att se fram emot. Njut nu av både våfflor och bär.

Lullun said...

Ja, det blir verkligen att njuuta. Provsmakade ett hallon; helt ljuvligt gott!
1 hekto hallon, 1 hekto blåbär och 100 svenska kronor fattigare. Men det får det vara värt (för en gångs skull)! ;-)

Petchie75 said...

Jattefina bilder du har tagit, jag blir riktigt sugen pa frukost trots att klockan ar 22.20 ;-) Forutom den dar bilden med groten och mjolken - jag skrev just i mitt inlagg att jag nog ar lite konstig som inte gillar mjolk pa min grot, ha ha!
Jag ser ocksa framemot en mysig lang brunch imorgon - med mina foraldrar och muffins som jag har bakat idag igen (datorn funkade anda inte sa ngt fick jag ju hitta pa, ha ha)!
Trevlig helg!

Desiree said...

Lullun, då blir det att äta långsamt och njuta av varenda tugga i princip. Oj shit vad dyrt! Men ibland är man faktiskt värd lite lyx. Du får passa på att äta hur mycket färska bär, frukt och grönsaker som helst då du åker till Sveige i sommar.

Petra, åh vad nice att du har dina föräldrar på besök nu. Hembakt är ju så himla gott, ja det mesta faktiskt. Kanske har det att göra nåt med att man gjort det själv och långsamt byggt upp förväntingar på det goda samtidigt som köket fyllts med doften att det goda som står i ugnen. Ja det går väl bra att äta gröt utan mjölk också. Ha en skön helgfrukost imorgon med föräldrar och hembakta muffins.

Anna, Fair and True said...

Härliga bilder!

På vissa affärer i Sverige, t ex på Vi Sabis i Fältöversten, har de nu börjat med att man kan blanda sin egen müsli. Ser ut som sådana där lådor för smågodis, men med olika sorters müsli och torkad frukt. Har inte provat det ännu men kul idé för jag tycker ofta det är svårt att hitta en färdig blandning som just jag gillar.

Lullun said...

*hahaha* eller kanske snarare otroligt kul! Jag gick in på google för att hitta inspiration till dagens frukostvåfflor jag tänkte gå i gång med. Som träff nummer 4:a, när jag sökte på "Våfflor + frukost" på google (och jag kör med den grönländska google som prioriterar grönländska & danska sidor), var detta fredagstemainlägg! :-)

Tankevågor said...

Vilka jättefina frukostbilder! Det där med ordet för gröt har jag hört men jag visste inte att "porridge" inte var gångbart alls i USA!
Alltid lär man sig nått nytt! :-)

Själv är jag dålig på frukost på vardagsmornar när man ska till jobbet. Men på helgerna blir det långfrukost med allt möjligt gott till morgontidningarna.

Desiree said...

Anna, låter trevligt att kunna blanda sin egen mussliblanding i butiken. Jag får ta och testa detta då jag kommer till Sverige. Är det dyrare än att köpa färdiga blandingar eller kostar det ungefär lika mycket?

Lullun, ha ha vad kul! Tänk att mitt inlägg hamnar så högt upp, wow.

Londongirl,helgfrukostar är de bästa helt enkelt.

Anna, Fair and True said...

Jag vet faktiskt inte hur det ligger prismässigt men som det mesta som ger mer valfrihet så kostar det säkert mer eller är i alla fall inte billigare.

My White Cottage said...

Mmm, håller med dig - frukost är alltid gott! Jag är också en frukostmänniska som tycker frukosten är det allra bästa med en hotellvistelse till exempel... När det är jordgubbssäsong brukar jag lyxa och alltid ha jordgubbar till frukostflingorna. Bäst är det när man kan sitta ute och äta sin frukost tycker jag. I helgen har vi haft helt fantastiskt väder och vi har ätit ute hela helgen - underbart!

Ha en skön vecka!
Kramar Jenny