Wednesday, May 21, 2008

Grillat är godast




Grillsäsongen här i Alabama är låååång. Grill är också ett måste. Alla har en grill här. Gasolgrillarna verkar vara de mest populära. Vi har också en gasolgrill. Med svenska mått är den väl rätt stor men med amerikanska mått är den ganska liten. Temperaturen här är fortfarande ganska lagom mellan 25-30 grader och den värsta sommar hettan har ännu inte anlänt. Det råder med andra ord perfekta omständigheter för vacka och inbjudande grillkvällar. Variationerna för vad man väljer att lägga på grillen är ju i princip oändliga så man behöver ju knappast tröttna på grillat. För vår del blir det väl mest grillat på helgerna då man lite mer tid.

Så här såg det ut i lördags. Jag tog även fram våran fina Mezebok som vi fått av C´s syster och fixade till en god Tabouleh. Jag är rätt nöjd med alla mina kryddodlingar i kruka ute på altanen just nu. De är perfekta till olika marinader, såser, sallader och annat. De färska majskolvarna är det säsong för just nu och de ”slurp” urgoda. Vi brukar grilla dem som de är i sin blast för de blir väldigt fint saftiga då.





Jag gillar faktiskt det mesta som grillas vare sig det är kött, fisk, räkor, kyckling eller grönsaker. Det brukar bli gott.



16 comments:

Annika said...

MUMS!!!
Tabuleh ÄLSKAR jag!! Och du serverar det till kött. Det är ju jättebra! Det ska jag också göra.
Visst är grillsäsongen lång här, men vi har haft så j-a mkt regn att grillen ännu inte äör invigd. Vi har också en (relativt) stor gasolgrill. Som du säger har ju ALLA grill och ALLA grillar. Jag gillar att grilla lax. Det blir så otroligt gott. Men godast av all är nog en riktigt fin köttbit, trots allt.
Tycker så mkt om dina små lampor under parasollet. Urmysigt!!

Desiree said...

Annika, Tabuleh är supergott och det kan man ju faktiskt ha både till kött och fisk. Det är riktigt gott och sommarfräscht. Lax är mums också. Det är så mycket man kan lägga på grillen att njuta av. Man kan ju fixa efterrätter också som grillad ananas, fruktspett eller persikor/nektariner och sedan servera dessa med nötter, honung, yoghurt eller glass till. Jag gillar lamporna under parasollet också. Det blir extra mysigt då det börjar mörkna.

Miss Marie said...

mmm... jag blir sugen på grillat... de där majsarna såg riktigt goda ut! =)

Saltistjejen said...

Wow! jag blir helt avis! ÄLSKAR nämligen också grillat. MEn här är det ju inte rikrtigt samma sak att grilla som i egen trädgård. Vi HAR dock grillar på innergården här, men det är ju inte ens en usendels så mysigt som er terass ser ut!!!!

Här har grillsäsongen inte heller kommit igång än. Precis som Annika så har vi fått en massa regn och det har hittills varit en ritkigt dålig och kylig vår. Trist. Hos er verkar ju vädret vara pefekt nu!

Får en matnovis fråga vad Tabuleh är och om du har ngt bra recept???

kram!

Petchie75 said...

Mums, vad härligt med både grillat, tabbouleh och färska majskolvar!! Visst är det kul när man tar sig tid att testa ett nytt recept från en fin kokbok!
Nu blir jag så sugen på att grilla, men det får ju bli om en månad hemma i Sverige :D

Anne said...

Grillat är bara så gott. Precis som du säger tröttnar man inte heller för det finns så mycket man kan variera sig med. Er grillmat från i lördags såg bara så gott ut. Tabuleh tycker jag också är smaskigt, somrigt.
Vi fick vår grill igår (beställde från Amazon), så nu har vi också blivit med grill. Det är ju nästan pinsamt bott här så länge utan grill... Vår grill är också rätt liten (med amerikanska mått), men det passar våra behov och stil.

Desiree said...

Marie, det är Florida majs som har sin högsäsong nu och den är riktigt saftig och fin.

Saltis, här kommer receptet på Tabouleh som jag gjorde:

1 dl torrt bulgurvete eller coscos
saften av 1 citron
2 dl fint hackad bladpersilja
1/2 dl fint hackad mynta
1/2 dl fint hackad koreander
2 fint hackade tomater
1/2 fint hackad rödlök
lite olivolja några stänk

Fixa iordning bulgurvetet eller coscosen enligt anvisningar på paketet. Blanda sedan ihop alla ingredinserna och låt dessa vila ett tag ca 15-20 minuter.

Det finns många varianter på just tabouleh och detta är ett av dem som fanns i min bok som kommer från resturangen Halv Grek plus Turk i Stockholm.Hoppas att ni får lite varmare och skönare vårväder snart.

Petra, det är kul att faktiskt ta sig tid att ibland bläddra i sina kokböcker och hitta goda grejer som man blir sugen på.

Anne, vad bra att ni fixat grill. Den kommer ni garanterat ha mycket glädje av. Nu har ni ju även en jättefin trädgård med uteplats och då är ju grillen ett måste. Ni kommer snabbt att älska den.

Marianne said...

Å vad gott det där såg ut! Det blir nog grillat här till helgen som kommer. Fast vi har en gammeldags kolgrill, det finns väl knappast i US längre? Älskar också alla sorters meze, det lärde jag mig i Turkiet. Det är jättebra att ha till grillat, även om medelhavsfolken mest äter det som förrätter.

Ni har så fint på er altan, de där smålamporna är nog en idé jag ska stjäla så fort maken har vägarna förbi ett Ikea-varuhus.

Vår grillsäsong tar knappt slut innan den börjar igen.

Millan said...

Ja jag haller med om att grillat ar godast!! Underbart! Har har nastan alla gasgrill nu och vi funderar pa om vi ska kopa en eller om det trots allt blir annu godare med kolgrillat? Tabuhle ser gott ut! Vad hade du i?

Mia said...

Det ser jättesmaskigt ut på bilden, vad är det för "sallad" du har till köttet? Couscous?

Kram Mia

Fröken Anki said...

Mmm... Ser supergott ut!
Grillat är gott och man kan ju som sagt variera sig mycket. Jag gillar också kokböcker. Bara att bläddra i ibland kan vara nog. Men så är det ju kul att testa nya grejer också. Får nog snart ta och skaffa en grill vi också. Bara det slutar regna!!

Musikanta said...

Tack för receptet på Tabouleh. Låter spännande. Jag undrar bara om man ska värma alltihop sedan det vilat. Det blir väl kallt på 20minuter.

Desiree said...

Marianne, gammaldags kolgrillar är inte lika vanliga här men jag gillar dessa. Det blir en väldigt fin smak på det man grillar med just dessa kolgrillar. Ja kolla efter de där små lamporna nästa gång du är på IKEA för de är rätt söta och ger mys på kvällen.

Mia, jag har gjort Taboulehn som jag skrivit receptet på här i kommentarena och använt coscos istället för bulgur.

Fröken Anki, ja hoppas det snart slutar regna på er. Grillen har jag aldrig ångrat att vi skaffat. Den har gett mycket glädje.

Musikanta, nej du ska inte värma på det hela. Det är tänkt att serveras som en kall sallad.

Anna, Fair and True said...

Gott det ser ut! Jag gillar allt libanesiskt inklusive tabbouleh!

Vi körde gasolgrill med lavastenar förra året men nu fick den åka ut till landet och det kommer att bli en Weber gasolgrill istället.

Anonymous said...

Bra idé att grilla majsen i blasten, det har vi aldrig gjort. färsk majs är så gott! Här får vi vänta ett tag till.

Ninnie said...

Å, så gott det ser ut! Grillmat är ju så gott.... Och eftersom vi inte kan äta det mer än några få månader på året, så är det förstås extra gott, man hinner ju liksom inte tröttna!