Monday, July 7, 2008

4th of July firande




Överallt och från alla fick vi hela dagen höra “Happy Fourth”, det är något man önskar varandra denna dag. Vi ville ju verkligen uppleva denna dag på ett så amerikanskt sätt som möjligt. Vi började därför dagen med att åka och titta på en parad. Vi lyckades hitta en parad på lite närmare håll så vi blev glada över att inte behöva välja mellan att antigen stiga upp i ottan eller missa att få uppleva en parad. Vi åkte till en liten stad ca 40 minuter söder om Birmingham som heter Bessemer. Här hade de förberett för sin parad för sjunde året i rad. Tydligen hade paraden uppkommit då en liten pojke hade frågat varför det inte fanns en parad i deras lilla stad och sedan dess hade de börjat med att ha en alldeles egen parad denna dag.

Det var alla möjliga fordon och ekipage som deltog i paraden. Allt från släp, gräsklippare, cyklar, till gamla veteranbilar. Fast mest var det nog gräsklippare i olika varianter. Folk vinkade glatt och överallt fanns det flaggor. Vi åskådare som stod och tittade på paraden vinkade glatt tillbaka. Allra sist åkte brandbilen. Det märktes att detta var en liten stad som inte brukade få allt för många besökare som kom och tittade på just deras parad. De stannade gärna och pratade med oss. Vi blev medbjudna att följa med resten av följet efter brandbilen bort mot det stora fältet där de sedan skulle fortsätta firandet med hamburgare och varmkorv.

Lokala tidningen var där liksom en liten nyhetsstation. När de fick höra att vi besökarna var från Sverige ville de självklart ta en bild och få en kort intevjuv med oss. Så nu har vi förmodligen hamnat i lokalblaskan hi hi. Vid själva sammlingsplatsen där även grillandet skedde så hade de också byggt upp en liten scen. Man körde The pledge of alliance till amerikanska flaggan och sjöng nationalsången. Man tackade gud och uppmärksammade familjerna vars söner hade gått bort i Irakkriget. Brevid den lilla scenen hade man även ställt upp ett så kallat Honor Table där man tog upp lite av USAs historia och krigshistoria. Både gud och stödet för trupperna här nere i södern är verkligen något som är inbakade i nationalismen. Just den djupa religionen och tron är i princip oskiljaktiga från firandet denna dag och patriotismen.

Överallt dekoreras det med färgerna vitt, blått och rött liksom flaggor. Helst ska man ha på sig just rött, vitt och blått. Jag hade köpt en t-shirt med 4th of July motiv. Dessa t-shirts säljes överallt flera veckor innan så att man kan köpa och ha på sig denna dag.
4th of July är stort. Det känns och marks att det ligger en feststämning i luften. Folk är glada och förväntasfulla. Denna dag är lite så som vi firar nyår. Feststämningen och fyrverkerierna som här i USA ofta saknas just till nyår finns det dessto mer av till 4th of July.
Efter att vi varit på paraden åkte vi hem och förberedde inför knytkalaset med våra grannar som sedan började vid 18-tiden.





Parad bilder.



Någon klädde ut sig till jultomten vilket jag inte riktigt förstod varför men han hade iallafall ett riktigt äkta jultomte skägg att komma med.




I paraden deltog både små och stora.




Allra först gick fanbäraren och sedan kom tuffa killarna på sina motorcyklar.



Det var riktigt kul att se alla ekipage. Gräsklipparna i olika former och format dominerade i denna parad.




Så här såg det ut längst med vägen där paraden drog fram. Alla vi åskådare vinkade glatt och fick vinkningar tillbaka från de som var med i paraden.



På festplatsen hade de ordnat ett så kallat "table of honor" där de visade bilder och berättade lite om USA:s historia och om de olika krig USA varit med i.



Här var den stora festplatsen där paraden slutade. Här sammlades alla och det grillades hamburgare i den stora jättegrillen ni ser på bilden liksom varmkorv.



Klä upp sig ska man göra på 4th of July. Det säljes fullt med olika t-shirts och barnkläder med flaggmotiv. Annars ska man iallfall ha på sig färgkombinationen rött, vitt och blått.


På kvällen firade vi sedan med våra grannar på gatan. Det blev knytis som vi alltid brukar ha på våra grannfester. Vi tog med oss en potatissallad och flaggkakor som jag bakat på äkta amerikanskt vis. Detta vill säga man öppnar paketet tar ut de frusna kakorna och stoppar dem på en plåt i ugnen . Jag fick frågan under kvällen om det var jag som hade bakat dessa. Jag sa att jag tagit med dem men visste inte om jag kunde kalla det för att baka. Men jag fick höra att ”if you put it in the oven honey then you baked it”. Sedan bjöds det självklart på hamburgare och varmkorv. Jeffs stora Margarita maskin gick varm. Här gjordes både klassiska frozen Margaritas liksom Strawberry Daquiries. När det mörkat blev det storslagna fyrverkerier. Våra grannar hade köpt på sig massvis och de bjöd verkligen på en storslagen fyrverkeriavslutning.




Jeff´s Margarita maskin gick varm hela kvällen. Detta är en riktigt stor proffs maskin.






Så här såg delar av buffé bordet ut som dukades upp på våra grannars garageuppfart där festligheterna sedan hölls. Det var olika smårätter som man hade och sedan självklart grillade hamburgare och varmkorv.





Så här firar man alltså 4th of July bland våra grannar. Man sammlas på garageuppfarten, äter, dricker och umgås och avslutar sedan med fyrverkerier.




7 comments:

Anne said...

Det är intressant läsa ditt inlägg, även om jag bor i samma land som du märker jag ofta hur det kan skilja sig åt. Som vi konstaterat hundra gånger förut, USA är stort och det som är rätt och normen i en del behöver inte alls vara det i en annan. Alltså är det intressant lära sig mer om USA via dina inlägg från din landsända och få ännu en pusselbild till vad USA är, för att liksom få en mer komplett bild av det här landet behöver man nog få kunskap inte bara om sin delstat utan andra delstater.

Just det som du ofta tar upp religionen, som tron och likhetstecken med tron och nationalismen. Det är intressant. Här är tron inte alls något som märks, syns eller genomsyras överhuvudtaget.
Ibland känns det konstigt att tänka sig att samma land ändå kan vara så olika, så otroligt annorlunda beroende på var man är.

I alla fall, vilken trevlig dag ni verkar ha haft. Hihi, reportaget om svenskarna kanske får större utrymme i lokalblaskan än vad själva rapporten av nationaldagsfirandet får ;)
Vilket charmigt ställe ni valde åka till, låter rätt gulligt.

Vi kollade in en parad i fjol, det som slog mig då var hur mycket "vanligt" ekipage det var i den. Alltså en vanlig bil eller en traktor med vanligt folk i bilen och sen inget mer i form av dekoration eller så, det verkade på den paraden vi var på som att det inte var så höga krav eller nån sorts lägsta nivå för att man i alla fall skulle vara lite utklädd.

Trevligt med grannfesten på kvällen, ni har verkligen bra sammanhållning mellan grannarna.

Desiree said...

Anne, japp det ar verkligen interessant att olika delar av USA kan vara sa olika varandra. Har paverkar och dominerar religionen mycket. Overallt finns kyrkor och de allra flesta gar i kyrkan varje sondag. Man marker verkligen att religionen spelar en stor roll nere i sodern. Jag var glad att vi hittade denna lilla by med sin parad. Det var roligt att fa uppleva detta. Charmigt men sa annorlunda jamfort med andra parader man tidigare sett. Det var en kul dag att fa uppleva.

Marianne said...

Vilken härlig upplevelse! Helt rätt att åka till en mindre stad för att få den där genuina känslan. Kul det där med att åka runt på sin gräsklippare, det blir ju mycket festligare än en bil, och en parad ska ju inte gå så fort fram.

Jaha, så nu är ni kändisar ; )

Tänk att ha sin egen marguarita-maskin! Visste inte ens att det fanns. Det låter så härligt att ha så många grannar att umgås med.

Det där med religionen, det slår mig att amerikanska södern är lite som Egypten på den fronten. Olika religioner, olika ritualer, men samma gud och samma hängivenhet. Religionen genomsyrar allt här också, och mer eller mindre alla går i moskén.

Jag förstår inte att det ska vara så mycket bråk runt allt det där, det är ju i grund och botten så lika!

Hoppas du får en bra tisdag!

Desiree said...

Marianne, ja ha ha nu är vi lite små kändisar i den där lilla byn. Jag håller helt med dig om att det är otroligt synd att det är så mycket bråk kring religion när de är ganska lika. Men tyvärr är det allt för många som inte respekterar varandra. Religion är god men tyvärr för den en massa ont med sig ibland också.

Saltistjejen said...

Ni verkar ha haft en underbar nationaldag! Jätteskoj att ni såg paraden i den lilla staden. Tror det är så annorlunda mot att se parader i större städer. De parader jag ahr sett här i NYC ahr jag nästan alltid blivit rätt besviken på. Och här (iallaflal under sommarhalvåret) springer man in i parade stup i kvarten, och ärligt talat tycker jag mest det är jobbgigt för då stängs en massa gator och avenyer av så man inte kan ta sig fram där man normalt går... Haha, nu låter jag som en 80-årig gnatkärring, men som sagt det är parader här nästan varje helg och det är inget jag tycker är superkul.
Gillar dock den parad ni var på! Kul med gräsklipparmaskinerna!!! :-)

Och detta med tron som Anne skrev om i sitt inlägg gäller även här. Eftersom NYC är en så blandad stad så möter man folk från alla möjliga länder o kulturer, vilket självklart betyder olika religioner också. Detta, plus att många här i staden inte alls är religiösa alls, gör att man itne märker av det så mycket., Visst vet jag att vissa går till kyrkan, mosk+en, synagogan eller templet varje helg men det är inget man märker av i så hög grad direkt.
Men så vet jag också att vissa från södern eller kristna bibelbältet i USA tycker att just NYC är djävulens näste...! ;-)

Er grannfest såg supertrevlig ut den också!!
Och ja, en margaruitamaskin, mygod! Det låter lyxigt!!!!!! :-)

Anna, Fair and True said...

Fick ni någon kopia av lokaltidningen skickat sen då? Du måste ju skanna i en bild i så fall!!

Mia said...

Vad roligt att få se hur ni firade! Skulle va roligt att få vara med om den dagen, för vi firar ju inte alls på det där sättet.
Någon sa en gång till mig att vi är dåliga på själva firandet för vi har inte gått igenom något krig och därför inte svetsats samman - själv har jag ingen aning om vad det beror på men det är en tanke att fundera över.
Sen kan man kanske vända på det och säga att nationalism är det enda som binder samman hela det jättelika landet där det bor så otroligt mycket människor som lever helt olika liv. Vi svenskar som är är ett förhållandevis homogent land kanske inte har det behovet i lika stor utsträckning.

Härligt inlägg iaf!
Kram Mia