Tuesday, July 15, 2008

Grönsaker och Mexikanskt



I helgen då jag stod i kassan på Publix (som Ica) händer det som så ofta innan. Vi handlar rätt mycket frukt och grönt. Vi äter mycket frukt och grönt. Jag tycker inte att jag brukar handla så konstiga grönsaker. Men ändå råkar jag ut för det som så ofta händer. När kassakillen eller tjejen ska knappa in vikt och pris måste de ju veta vad det är de ska knappa in vilket de uppenbarligen inte vet. Är det inte tomat, gurka eller något med en streckkod så vet de inte vad det är.

Killen i kassan pekar på min påse där det ligger fänkål och undrar vad det är. Jag svarar att det är ”Fennel”. Han tittar fortfarande konstigt på mig. Jag får säga det igen, långsammare. Sedan undrar han hur man stavar till det så då får jag bokstavera f-n-n-e-l. Han tar sedan upp nästa påse med rädisor och undrar ”and what is this?” ja så fortsätter det så med minst fem olika grönsaker till. Kanske är det så att amrisarna inte äter så mycket frukt och grönt eller så blir det så när man inte lagar sin egen mat utan äter det mesta som take out eller på resturang, då lär man sig liksom inte känna igen några grönsaker. När vi går hem till våra grannar är det faktiskt sällan jag ser att de har frukt. Ingen fruktkorg eller fruktskål. Själv är jag en riktig fruktälskare.

Under helgen testade vi också en Mexikansk matbutik. Det finns ju så många Mexikaner som bor och jobbar här att de har sina egna butiker. El Mercado gick vi till. Det finns gott om sådana här butiker där de säljer Mexikanska matprodukter fast de har också kött, fisk och olika bakverk. Det är som Sverigeshoppen på IKEA fast bättre och större. Det var kul att gå runt där. Jag hittade en hel del smått och gott som jag ska ta med till min kära Mamma (som är från Mexiko). När du kommer Mamma ska vi gå till dessa butiker, här finns så mycket du skulle gilla.

Lördag kväll testade vi en Mexikansk resturang som heter La Iguana som våra grannar rekomenderat. Maten var kanongod och servicen var bra. Inredningen var hur läcker som helst. Tydligen har resturangen blivit inredd av en Mexikansk konstnär. Hit kommer vi att gå fler gånger. Mex mat är ju sååå gott!


Jag passade på att fota lite inne på den Mexikanska restruangen just för att inredningen var så cool.

11 comments:

Anne said...

Mexikansk mat är så gott!!! En riktig favorit. Vi fick en riktigt bra rekommendation från folk på M's jobb tidigare, en mexikansk restaurang som vi ofta gick till och tyckte mycket om. Den såg inte mycket ut för världen utifrån men var superbra och god. Dessvärre gick den i konken, ingen aning varför. Så nu har vi ingen mex restaurang att gå till, dags leta upp nån ny känner jag efter att ha blivit inspirerad och läst ditt inlägg.
Jag tror jag ska kolla in en matbutik också, precis som du gjort.
Det där med grönsaker är ju helt klart intressant, jag har också upplevt det ibland att expediten frågar vad man har i korgen.
Jag undrar om det kan vara så att många köper färdig frukt? Du vet såna där färdigskurna fruktbitar av olika sorter som finns i plastförpackningar. Då behövs inga namn eller koder utan allt är färdigförpackat. Eller jag vet inte.
Apropå frukt och grönt så kommer jag att tänka på mat överhuvudtaget. Har ni också noterat att mat blivit dyrare.

Anna, Fair and True said...

Vilket härligt collage!

Känns ju som att rädisor i alla fall är ganska vanligt, kanske inte fänkål dock. Min amerikanska värdfamilj hade i alla fall alltid ganska mycket frukt hemma, särskilt äpplen, bananer, vindruvor och körsbär. Inte så originellt men det fanns alltid hemma. Men jag minns att de oftast hade grejerna i kylen så det är kanske därför du inte ser det hemma hos folk.

Desiree said...

Anne, vad synd att eran favis mexare gick i konken. Hoppas ni hittar nagon ny som ni gillar. Du har nog helt ratt i att det ar mycket vanligt att folk koper fardig skivade gronsaker och frukter med fardiga streckkoder. Jag tycker ocksa att mat blivit dyrare speciellt frukt och gront faktiskt. Forutom lanen sa kanns det som om vi lagger mest pengar pa mat och bensin.

Anna, ah det hade jag faktiskt inte tankt pa att de kanske forvarar applen och sadant i kylen. Kanns som om man far ha en storre kyl. Vi har ju bara en vanlig standard kyl som ar ganska smal. Jag tycker inte att jag sjalv skulle fa plats med att ha frukten dar. Man tycker ju att radisor inte ar sa konstigt men det ar mycket som man sjalv tar som sjalvklart som de faktiskt inte kanner igen.

Sporty Spice said...

Pfff, vad lustigt at du fick stå och bokstavera grönsaksnamn. Inte så ofta det händer när man köper chips eller kakor va? "Oh, that´s a bag of chips ... c-h-i-p-s". =)

Jättefin inredning. Gillar den där taklampan.

Anne-Marie said...

Festligt att de inte visste vad du hade i din korg. Det har nog bara hänt någon enstaka gång att jag fått berätta vad jag haft i min påse. Visst har all mat blivit dyrare. Under någon månad gick priserna upp varje vecka. Nu verkar de ha stabiliserat sig litet grand - fortfarande på en högre nivå. Mexikansk mat är verkligen god. Här i Kalifornien (och kanske även i Oregon) finns en restaurantkedja som heter Chevy's och de har verkligen god mexikansk mat.

Marie said...

vad roligt med mexikansk mat och mataffär! låter riktigt gott, och vilken snygg dekor!

det där med frukt o grönsaker stämmer nog, vi svenskar äter nog mycket sånt. fast det där med att kassakillen/tjejen inte vet vilken frukt det är, det kan vi råka ut för här också! =)

Umepojk i Mason, Ohio said...

Känner igen situationen i affären. Mycket mera så sen vi flyttade från Los Angeles, och speciellt med dom yngre biträdena. Upplever också att svaret på mina frågor mycket oftare är ”I don’t know” (and I’m not going to find out). Matvanor är väldigt annorlunda i Ohio, vilket visar sej på människors midjemått.

Desiree said...

Sporty, ha ha nä det brukar nog inte hända så ofta att man får bokstavera till chips, chocolate, cupcake osv (fniss).

Anne-Marie, trist att priserna gått upp ganska mycket. Men jag kostar ändå på mig att äta både gott och hälsosamt. Den kedjan har jag inte sett här men jag får ta och kolla om den kanske finns. Mex mat är ju så himla gott.

Marie, ja hi hi jag antar att man kan råka ut för det jag råkade ut för i kassan vart som helst egentligen. Fast här händer det mig ofta typ varannan gång jag handlar eller nåt sånt.

Umepojk, interessant att du också upplevt samma sak och fenomen i kassan. Jag tror att det är som du säger att det faktiskt hänger en del på midjemåttet. Folk äter ju bättre och är mer hälsosamma på både öst och västkusten när man jämför med midwest och södern.

Fia said...

Ja, du har ju varit på "min" butik där jag handlar i stort sett alla mina grönsaker. H-mart är ju en koreansk butik, men jag handlar ju i prinicip allt mitt kött antingen hos min klient som har köttbutik eller på en av våra många supermercado. Nu ska jag bli bättre på att lära mig spanska så jag kan prata lite mer med dem i dessa butiker, jag använder min tid i bilen varje dag med en språkkurs, kan inte säga att jag är så himla duktig än men det kommer...sakta men säkert! Kram!!

mia said...

En sådan butik måste jag hitta när jag kommer till L.A!

Marianne said...

De kanske till och med visste vad det var för grönsaker du köpte?