Wednesday, July 9, 2008

Onsdagsrecept - Lätta Olivbrödet

Bild från Arla


Detta är ett recept från Arla som jag bakat flera gånger redan. Det är väldigt enkelt och brödet behöver inte jäsa alls då det är fil och bakpulver i det. Det är snabbt och smidigt. Allra godast då det är nybakat och fortfarande lite varmt.
Ingredineser
3 dl vetemjöl
2 dl grahmasmjöl
1 tsk bikarbonat
1 tsk salt
1/2 dl vatten
3 dl filmjölk/naturelle youghurt eller gräddfil
1 msk honung
1/2 dl svarta urkärnade oliver eller kalamata oliver
1/2 dl gröna oliver
1 msk hackad färsk rosmarin plus lite extra att strö på brödet precis innan det ska in i ugnen
lite flingsalt att strö på brödet då det är färdigbakat
Sätt ugnen på 200°. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Rör i vatten, gräddfil/yoghurt/fil och honung. Klicka ner smeten i en smord avlång bakform, ca 1 1/2 liter. Tryck ner oliverna i brödet. Rör ner den hackade rosmarinen.Strö över lite extra rosmarin på brödet. Grädda i nedre delen av ugnen ca 45 min. Stjälp upp limpan och låt den kallna.Strö lite flingsalt på brödet Tips! Grädda brödet portionsvis i 12 små smorda lerkrukor. Beräkna då tiden till ca 25 min.

14 comments:

Anne said...

Låter smaskens. Enkelt också eftersom det inte ska jäsa. Vad använder du här i USA, buttermilk? Eller bara vanlig naturell yoghurt?

Desiree said...

Anne, jag har faktiskt provat att använda både youghurt och buttermilk och båda har funkat bra. Naturelle youghurt är lite mer lik den svenska gräddfilen i sin konsistens. Buttermilken är ju lite mer rinnig så då får man känna efter lite hur mycket vatten man behöver ha ned i degen och minska ner lite på den där 1/2 decilitern som ingår.

Anne said...

Tack! Då ska jag testa redan ikväll tror jag. Du säger det går med båda, bra veta. Tror jag testar med naturell yoghurt den här gången så får det bli buttermilk en annan gång.

Desiree said...

Anne, ja gör det. Jättegott och väldigt enkelt och snabbt att sno ihop. Nybakat varmt bröd till middagen blir alltid smarrigt och känns lyxigt.

Saltistjejen said...

Å vad det låter smarrigt. Tyvärr gillar M inte oliver särksilt mycket. Jag däremot älskar oliver i de flesta former!! :-)
Men detta bröd låter verkligen gott!

Anna, Fair and True said...

Gott det ser ut! Och kul med minikrukorna!

Desiree said...

Saltis, det går ju ändå baka fast utesluta oliverna och bara använda rosmarin och andra kryddor, frön, bär, chili, fetaost eller något annat smarrigt.

Anna, jag har ännu inte provat att baka det i minikrukorna men skulle vilja för det blir nog läckert att servera det i just portionsformar i små lerkrukor.

Sporty Sice said...

Låter supergott och man kan ju säkert byta ut mot fullkornsmjöl. Vad fint det såg ut med brödet i små terakottakrukor!

Desiree said...

Sporty, ja absolut kan man byta ut mot fullkornsmjöl. I orginalreceptet är det inte ens grahamsmjöl med men jag byter gärna ut delar av vetemjöl mot andra mjölsorter själv för att det ska bli både nyttigare och godare.

Victoria said...

Mmmm, det ser jättegott ut! Det receptet ska jag prova.
Jag har förresten antagit din utmaning! Kram/Vic

Desiree said...

Victoria, kul att du antagit utmaningen. Ha det fortsatt bra i Sverige pa semestern.

Marianne said...

Oj vad gott! Det ska jag göra nästa vecka när först maken kommer hem på torsdag och sedan ungarna på lördag!

Jag har skickat en "award" till dig: http://nyaaventyr.blogspot.com/2008/07/award.html

Petra H said...

Mums vad gott med hembakat bröd - jag har säkert sagt det innan men jag är ingen brödbakare... småfrallor brukar jag göra men inte bröd. Det ska bli ändring på det tror jag när jag kommer tillbaka till PR, då ska jag testa ditt brödrecept! Nu när jag är i Sverige så njuter jag av mitt favoritbröd - lingongrova!

Desiree said...

Marianne, en award oj då vad kul! Jag bli jätteglad och nyfiken förstås :-)

Petra, ja det är klart du ska fortsätta njuta av det svenska brödet. Det finns ju en otroligt bra utbud på gott bröd i Sverige. Åh vad mycket jag ser fram emot att få smaska i mig av saker och ting i Sverige.