Monday, July 28, 2008

Två år i Alabama

Det känns otroligt att vi har bott här i två år. Det känns liksom både väldigt långt och samtidigt som om tiden gått väldigt fort. Vi har verkligen fått uppleva och se mycket under dessa år. Senaste halvåret har dock varit ganska turbulent och jobbigt på sätt och vis. Det labbet vi båda jobbade för råkade ut för ekonomiska bekymmer och vi har båda två varit tvugna att byta jobb. Under några månader visste vi inte ens om vi skulle kunna bo kvar här i Alabama utan det var nära att vi var på väg väster ut mot Kalifornien istället. Vi är dock glada att det ordnade sig så att vi slapp flytta igen och sälja huset osv med tanke på att bostadsmarknaden inte går alldels lysande här för tillfället. Den gruppen av personer som vi flyttade hit med som som vi arbetat tillsammans med tidigare har bestämt sig för att flytta tillbaka till europa. Det känns lite sorgligt med detta på sätt och vis abrupta slut som skedde relativt fort på vår tidigare arbetsplats. Jag och C har dock bestämt oss för att vi ska vara kvar här i ett par år till och sedan känner vi att vi också vill återvända till andra sidan Atlanten även om det nödvändigtvis inte behöver bli Sverige. Vi är båda överrens om att vi inte vill bo här för gott. Vi vill komma närmre våra familjer och vänner, kunna åka och hälsa på dem mer än en gång per år och dessutom gärna få bättre semestervilkor än de som finns här i USA. Men 2-3 år till blir det nog här och det känns på sätt och vis ganska lagom. Vi kommer hinna med det vi vill och förhoppningsvis känna oss färdiga med USA då.

Att få chansen att bo utomlands är underbart. Man lär sig så otroligt mycket och får uppleva saker och ting man aldrig skulle fått uppleva annars. Det är något jag aldrig ångrar men samtidigt ställs man hela tiden för för och nackdelar. Ibland känner jag mig fortfarande förvirrad över vart jag hör hemma och vart jag vill bo. Jag trivs bra men samtidigt har känslorna åkt lite bergochdalbana under det senaste halvåret för mig. Jag är därför jätteglad att jag har möjligheten att få åka hem till Sverige i sommar för det känns extra viktigt för mig just nu. Jag hade nog förväntat mig att hela anpassningsfasen skulle ske och vara avklarad under det första året men för mig personligen verkar det inte vara så. Kanske har det varit lite extra motigt för att det är den tiden på året då det är som finast i Sverige just nu, kanske för att jag trots allt inte fått träffa min familj på ett år och kanske för att det varit mycket osäkerhet och turbulens på min arbetsplats under hela våren. Men det ska bli jätteskönt att få komma HEM.

17 comments:

Victoria said...

Absolut! Att bo utomlands ger otroligt många nya kunskaper och erfarenheter, vi brukar säga att våra barn har hittills varit med om mer än deras mor- och farföräldrar kommer göra under hela sin livstid.
Kram/Vic

Desiree said...

Victoria, ja visst är det som du säger. Man lär sig mycket om både sig själv och om andra människor och kulturer genom att flytta utomlands.

Marie said...

visst är det kul att bo utomlands ett tag! men precis som du så tyckte jag det var jobbigt med att vara så långt från familj o vänner, o då var jag ändå kvar i europa! men det är ju det som är det värsta annars skulle jag vilja bo i alla möjliga länder! =)

hoppas din hemlängtan går över snart då du får komma till sverige!

Saltistjejen said...

Desiree, jag förstår precis hur ni känner. Att tiden både går långsamt och fort på en och samma gång! Och detta med att trivas med sitt liv och sin vardag samtidigt som man också kan känna längtan och saknad till det man har i Sverige.
Tyvärr är detta nog något man kommer att få leva med även framöver. Fast när man flyttar tillbaka (om man gör det) så blir det nog saknad o längtan åt andra hållet. Alltså hit till USA. Och det liv man levt här.
Gissar att det är ett av prisen man får betala för att man har fått uppleva det stora med att bo och leva utanför Sverige?

Både M och jag känner också att detta är en av de allra bästa sakerna vi gjort. Att ta steget och flytta hit var inte helt självklart, men nu känns det som om detta är något man aldrig kommer ångra!
Tyvärr kan vi båda två känna (och allra mest jag) att våra familjer inte alltid är helt 100% stöttande till vårt val. Självklart beroende på att de vill ha oss närmare sig, men det kan ändå vara ngt som känns jobbigt när man nu valt att göra detta.

Detta med ditt o C's labb hade jag helt missat! Jag visste att C bytte jobb men det trodde jag var av mer "frivilllig basis" än att gamla labbet inte fick tillräckligt med pengar. Tråkigt när det blir så, men jag är glad att ni nu båda lyckats finna ställen ni trivs på, och att ni kunde stanna kvar!

Ha det nu superhärligt i Sverige när du åker hem på semester! Jag är avundsjuk ska du veta. Och hälsa o krama om Annika när du träffar henne! För visst skulle ni ses?!

Kram!

Desiree said...

Marie, ja det finns helt klart både för och nackdelar med att bo utomlands. Men jag ångrar som sagt aldrig att vi tog steget och flyttade hit och att jag fått se och prova på detta.

Saltis, japp det är precis som du säger. Att flytta hit har varit en av de bäst sakerna jag gjort men emellanåt har det också varit en jobbig process. Men jag ångrar inte mitt val men samtidigt vill jag inte eller kan nog inte tänka mig att bo här i all evighet. Ja jag ska få träffa Annika! Det ska verkligen bli jättekul. Naturligtvis ska jag krama om henne från dig också. Tack för dina värmande ord.

Ninnie said...

Nu har jag läst om din Föloridasemester, ni verkar ha haft det helt underbart! Vilket mysigt ställe att bo på, och vilken underbar strand, det ser ju så härligt ut! Sol, bad, god mat och ett bra ställe att bo på; det gör semestern toppen!
Att flytta så långt från familj o vänner som ni gjort är mycket modigt tycker jag. Förstår att ni sakner dem. Men tänk vilka erfarenheter ni får, och vilka upplevelser. Jag hade nog också tagit chansen om jag fått den tidigare i livet, då jag kunnat ta med hela familjen, (d.v.s alla tre barnen),nu hade det nog känts svårt att lämna dem som inte följt med så långt bort.
Hoppas nu att ni får en riktigt skön och bra semester i Sverige i augusti! Kram från Ninnie

Desiree said...

Ninne, tack sa mycket. Florida var verkligen harligt och underbart. Jag ser valdigt mycket emot att fa komma till Sveige nu. Jag hoppas att det fina sommarvadret haller i sig ett tag till sa att jag far njuta av det.

nina said...

Vilket jättebra inlägg. Du har verkligen satt ord på hur jag har känt den senaste tiden.

Det kan verkligen vara en riktig bergochdalbana att bo utomlands och man inte riktigt vet var man hör hemma. Jag tror många som bor utomlands känner så.

Jag är jätteglad att jag flyttade till Costa Rica och trivs verkligen här, samtidigt som jag ibland kan känna att jag missar så mycket. Nära kontakt med familjen, kompisar som får barn, mor- och farföräldrar som börjar bli gamla...

Jag tror också att det spelar in att du inte varit i Sverige på länge. Man behöver en dos familj och gamla vänner då och då. Jag känner precis samma sak, det har snart gått två år sedan jag var i Sverige. Och visst blir längtan större på sommaren...

Vad underbart att du får åka hem! Jag åker nog ganska snart och hälsar på också och ser fram emot att bli behandlad som en kunglighet på besök. Det är ju en klar fördel med att hälsa på sällan. ;-)

Petra H said...

Oj, jag hade också missat att det varit så struligt på jobbet och att många av er vänner har flyttat + då att du inte varit hemma på så länge, det måste vara motigt.
Jag känner precis likadant efter min Sverigevistelse nu i sommar att bo i Europa är såååå mycket lättare och mer praktiskt än att bo på andra sidan Atlanten. Folk har skrattat när jag har sagt att vi nog kommer att flytta "tillbaka HEM till Europa" men det är ju verkligen det - hemma är iaf för mig nuförtiden nog hela Europa! Jag kan nästan tänka mig bo var som helst i Europa, eftersom det är så lätt och relativt billigt att flyga hem till Sverige över en helg.
Hoppas att du får en välbehövlig vila och dos av svensk sommar nästa vecka och att du känner dig mer motiverad när du kommer tillbaka.

Emma said...

Tack for ditt fina och arliga inlagg om att bo utomlands. Jag kanner igen mig i mycket. Bor i Korea sedan snart 2 ar och har perioder nar jag trivs battre och samre med det liv jag valt. Som utlandssvensk valjer du bort en del men du far ocksa uppleva sa mycket mer som du inte far hemma. Det galler att vaga fordelarna mot nackdelarna och sa lange de forsta overvager ar det ju vart det.

Ha det skont HEMMA och njut av den svenska sommaren!

PS: Hur far jag svenska bokstaver pa engelskt tangentbord???

mia said...

Vad bra att ni båda är överens. Låter som det kan komma att bli många fler äventyr här på bloggen då, i framtiden!

Kram Mia

Anna, Fair and True said...

Jag har ju numera erfarenheten både av att bo utomlands och sedan flyttat hem. Folk som aldrig bott utomlands förstår inte heller hur det känns. När jag flyttade hem efter några år utomlands så frågade alla "åh, är det inte skönt att vara hemma igen?!" och jag fick dåligt samvete när jag inte riktigt kunde svara "ja" på den frågan. Det kändes ju som att man borde svara ja på det, eller att folk förväntade sig det. Som jag nog berättat tidigare tog det nog ungefär 1½ år att vänja sig vid Sverige igen, nästan längre att vänja sig vid utlandsboendet. Men det var ju inte så jobbigt att man ville ha hela erfarenheten ogjord förstås! Det är definitivt värt det! Och nu känns det ju som att återaklimatiseringen gick jättesnabbt.

Desiree said...

Nina, jag kande att jag behovde vara arlig och skriva ned precis sa som jag kanner for tillfallet. Jag forstar det du skriver till 100%. Det kanns skont att aven andra som du kan kanna detta aven om det sjalvklart inte ar nagot man onskar for det ar jobbigt att kanna denna kansla. Det ar underbart att bo utomlands men allt har ju aven en baksida ibland.Tack for dina ord och din trost det varmer.

Petra, haha ja visst ar det sa att varlden har krymt en del genom att man flyttat till andra sidan atlanten. Plotsligt har liksom hela europa blivit "hemma" pa ett helt annat satt. Kanske beror det ocksa pa att skillnaderna mellan amerikaner och europeer ar storre an vad man egentligen kan forvanta sig ocksa. Jag trodde nog att USA skulle vara mindre annorlunda an vad det ar pa manga satt. Just det dar att kunna flyga hem nagra ganger per ar istallet for bara en gang per ar gor nog en mega skillnad. Jag kanner starkt att jag behover komma hem en svang nu och fylla pa mitt sverige konto. Du forstar ocksa verkligen vad jag kanner.

Emma, hej. Jag kanner trots allt ocksa att fordelarna overvager nackdelarna. Det har gett mig sa mycket att flytta hit och berikat mig pa sa manga satt. Alla stallen har sina fordelar och nackdelar. For att fa svenska tangenter gar du in och valjer sprak for ditt tangetbord. Kommer inte ihag exakt hur jag gjorde. Prova att soka efter change language eller settings for keybord.

Mia, japp det blir sjalvklart fler aventyr att se fram emot att lasa har pa bloggen. Det finns fortfarande sa mycket jag vill hinna med att se och stallen jag vill besoka innan det blir dax att lamna USA. Det ar ett underbart land pa manga satt och det finns ett otroligt utbud.

Anna, visst ar det sa. Jag tror nog att jag inte kommer att vara helt nojd den dagen vi flyttar tillbaka. Da kommer det finnas mycket som jag kommer sakna otroligt harifran. Jag kommer inte att vara samma manniska som den jag var da jag flyttade fran Sverige och det kommer inte vara sa att det bara ar att hoppa tillbaka i ens gamla liv. For det ar ju sa att tiden varken har statt still for en sjalv eller ens nara och kara i Sverige. Jag bodde utomlands da jag var tonaring och jag minns annu hur jobbigt hela forsta aret i Sverige var da vi flyttade tillbaka. Det var som du sager faktiskt jobbigare att flytta hem an att flytta utomlands. Jag forstar och kanner verkligen igen det du tar upp. Allt och alla stallen har som sagt sina for och nackdelar. Alabama och USA har manga manga fordelar. Ha det bra och njut av USA nu pa din roadtrip. Den later helt underbar och nagot jag drommer om att fa gora ocksa framover forhoppningsvis.

Anne said...

Vilket bra inlägg, jag känner igen mycket av det du skriver. Det blir även så tydligt nu när vi har familj på besök. Ibland har det känts svårt njuta av nuet och att gästerna är här, jag har bara tänkt på att snart ska de åka och vem vet när vi ses nästa gång... Jobbigt. Det jag tycker är det absolut största minuset med USA, det är avståndet.

Lullun said...

Bra inlägg! Jag både känner igen mig och samtidigt inte. Jag hör nämligen (turligt nog) inte till de människorna som saknar specifika människor inklusive familjen så mycket, så länge jag vet att de har det bra. Pga "ointresset" för min vardag och att besöka oss bland de närmsta så har det med åren också växt fram ett visst "agg" mot att åka hem vilket också påverkat min eventuella önskan att åka/flytta hem. Men visst är det mycket man ändå saknar; vännerna och lättheten det ändå är att umgås med folk med liknande referensramar som en själv osv. Och visst är det så, att hur mycket man än älskar sitt nya hemland, så går det upp och ner. Och att anpassa sig till det nya samhället och falla på plats tar evig tid. Rekomenderar verkligen alla att testa; att flytta utomlands, som också är något helt annat än ett år som utbytesstudent eller liknande.
Hoppas du får en trevlig semester nu!!! :-)

Marianne said...

Grattis till två år! Hoppas att det tredje året ska kännas lugnare för dig, att det blir mindre berg-och-dalbana och att det blir stabilt på jobbet!

Tezz said...

Jag kan tänka mig att det blir både fördelar och nackdelar med att bo i ett helt annat land, saknaden efter familjen hemma måste vara stor, men samtidigt en enorm upplevelse att få chansen att bo i ett land som USA. Jag skulle gärna testa, men är inte säker på att resten av familjen håller med mig...