Tuesday, July 8, 2008

Att baka i USA

Till 4th of July hittade jag speciella "Flag Cookies" i butiken. Jag tänkte att de kunde passa till knytkalaset. Jag visste att det skulle röra sig om ett "fusk bak" men jag blev ändå förvånad över hur pass mycket fusk bak det blev. Det vara ju bara att öppna paketet och stoppa in dem på en plåt i ugnen, vänta 8 minuter så var de klara. Jag tycker ju att det är kul att baka så jag själv föredrar att baka mer på riktigt och få röra ihop ingredienserna själv. Vad gillar ni färdigmixar och sådant. Har ni några favoriter som är extra goda?

Steg ett öppna paketet kakorna ligger i.

Steg två klipp upp påsen kakorna ligger i och lägg på plåt.

En "rå" kaka från paketet som läggs upp på bakplåt.

Här ligger de i ugnen och gräddas till.


Annars är det vanligt att det ser ut så här då man säger att man bakar eller bakat i USA. Det är mycket färdig bakmixar som gäller. Känns som om det är ovanligt att man bakar från scratch liksom. Ska man göra paj så finns det till och med gott om färdig fyllningar som ni ser på konservburk.
Bild från Pioneer Woman.

18 comments:

Saltistjejen said...

Oj det var verkligen emr än "halvfabrikat"!!! Jag har fortfarande inte riktigt vant mig vid det amerikanska sättet att just baka, dvs att köpa halvfärdiga mixer till det mesta. minns när jag bakade en jordgubbstårta här och bjöd på på jobbet. Och de tyckte nästan jag var skum när de fick reda på att jag bakat själva bottnarna också. men herregud, det är ju bara vanlig sockerkakssmet!!!!
:-)

Det blev fina kakor iallafall dina flaggkakor! Kul med dem på 4th of July!

DILA said...

Håller med om att det är roligare att baka från scratch även om halvfabrikat kan vara bra att ha ibland. Här hemma i Sverige är det nog inte lika vanligt men det börjar dyka upp också här. Roliga kakor, bye the way!

Kram Dila

Anne said...

De var fina, passade perfekt på 4th of July.
Jag tycker också det är konstigt man kallar det för hembakt när det egentligen är färdigt från en mix. Halva nöjet med att baka är ju att röra ihop alla ingredienser och pilla med det.
Färdiga pajfyllningar på burk tycker jag är konstigt, men det kanske är jättebra....?

Marianne said...

Haha, verkligen The American Way! De var ju fina i alla fall, flaggan kanske hade varit svår att få till annars. Var de goda?

Jag köper aldrig mixar. Antingen bakar jag med ägg, mjöl och vad det ska vara, eller så går jag till ett kondis och köper färdigt. Efter att ha hamnat i bloggvärlden har det blivit mycket mer bakat än på många år, det tycker jag är jätteroligt, och maken klagar inte direkt : )

Färdiga pajfyllningar? Okej för att skalet kan vara lite pilligt, men att skära frukt och lägga i? Snart kan man väl köpa stekt ägg på burk också : D

Marie said...

haha, klart man har bakat då! =) men jag föredrar, precis som du, att köra från scratch! då vet man ju vad man har i grejerna!

Sporty Spice said...

Haha, vilka lustiga kakor! Själv gillar jag inte alls de där färdigkakorna, jag vill gärna veta vad som är i mina kakor och jag för ovanlighetens skull skulle äta en.

Desiree said...

Saltis, eh ja halvfabrikat är nog det minsta man kan kalla det för. Dessa flaggkakor skulle jag nog nästan kalla för helfabrikat. Jag kan säga att jag inte heller vant mig vid detta sätt att baka. Jag fick ju frågan på 4th of july firandet om jag bakat kakorna. Jag kunde inte med att kalla det för att baka så jag sa att jag hade tagit med dem men visst inte om jag skulle räkna det som att baka men fick höra att om du stoppat det i ugnen kallar vi det för att baka här i USA. De var fina dock som du säger. Svenskar och amrisar verkar ha lite olika syn på detta med att baka.

Dila, ja jag tycker nog att det är roligare och trevligare att baka från scratch.

Anne, jo de passade verkligen bra till just 4th of july firandet. Jag tror att de bara säljes i anslutning till detta firande. Till Halloween har de samma deg och samma koncept fast med andra figurer har jag sett. Håller helt med dig om att nöjet med att baka är att få röra ihop själv och kanske modifiera recepten lite efter egen smak. Pajfyllningarna gör jag också helst själv.

Marianne, jo detta är "the american way". När det gäller att laga mat och baka är det många som är ganska lata. Det ska gå snabbt och vara smidigt. Man orkar ofta inte blanda själv, hacka själv osv. Det mesta går faktiskt att köpa färdigt eller på burk. I början blev jag förvånad över alla dessa färdigprodukter och numer förvånas jag inte lika mycket över att det finns just det mesta på burk. Det finns tex färdigstekt bacon att köpa, färdig skalade ägg osv.

Marie, just det då man bakar själv vet man vad man har i grejerna.

Sporty, jag håller med dig men jag fixade iordning dessa bara för att ha med till knytkalaset för jag gillade motivet. Det blev rykande åtgång på dessa sockersliskiga kakor det blev det ju däremot inte den gången vi bakade egen svensk jordgubbstårta och bjöd på. När det gäller bakning är det bara att konstatera att man har olika smak.

Fundersam Cecilia said...

Jag har fortfarande inte bakat här,inte ens provat på alla dessa "halvfabrikat" som finns.Tyckte dock att kakorna såg fina ut och de såg goda ut.
Jag tänkte jag skulle ge mig på att baka någon dag snart,lite bröd åtminstone.
Har förresten svarat på din utmaning.

Sara said...

Kul att höra om ert 4th of July firande!

När jag bodde i Bilbao så pluggade jag med en hel del amerikaner och vi skulle ha en avslutningfest skröt amerikanerna om hur just deras brownies var bäst.

När dagen väl kom så fanns där inga brownies för de hade inte hittat färdigmixen. Jag stod där och gapade och förstod inte hur någons brownies kunde vara bäst (eller sämst för den delen) om de skulle göras från färdigmix. Blir inte allas likadana då, typ?

Jag tror jag håller med övriga om att baka från scratch är trevligast men om det smakar likadant(?) så borde jag kanske göra en omvärdering.

annebelle said...

Ja, det är min upplevelse av USA och amerikaner som kommer och hälsar på här i Sverige. De blir rysligt imponerade om man bakar från scratch och kan prata om det som om man uppfunnit ugnen eller något. ;-)

Desiree said...

Cecilia, ja det finns verkligen hur mycket halvfabrikat som helst i detta landet. Jag bakar det mesta av vårat bröd själv numer från scratch. Tycker att det blir mycket godare och dessutom nyttigare. Kul att du antog utmaningen.

Sara, roligt att du gillade att läsa om 4th of July firandet. Jag kan bara instämma till 100% med det där du berättade om din erfarenhet angånde amerikner och bakande. Det blir ju nästan löjligt att försöka utse godaste Brownisen om man bakat från en mix. Precis som du säger så borde de alla smaka likadant i princip. Man får väl utse godaste kakmixen men man kan knappast utse godaste browniesen.

Annebelle, ja det verkar som om många amrisar skulle stå rätt handfallna utan sina kakmixar, konserver, frusna halvfabrikat produkter osv.

Anna, Fair and True said...

Jag har också sådana där bilder från en gång när jag var i USA. Fast då var det kakor med spöken på för Halloween :) Men det känns verkligen som fusk!

Det enda jag kan tänka mig att göra på det här sättet och som faktiskt blir ganska gott är croissanter eller pain au chocolat. Men de kanske är lätta att baka själva också? Någon som provat?

Anna, Fair and True said...

De har förresten börjat sälja sådana där smulpajsmixar hemma i Sverige. Då behöver man bara skära frukten och sen hälla på mixen antar jag (lite vatten också). Men herregud, då kan man ju slänga på lite mjöl och socker också liksom! Det är ju bara smulpaj!

Jessica said...

Med sådana där kakor kanske till och med jag kan baka som annars är så oduglig (och ointresserad) i köket! :)

Petra H said...

Ha ha, snacka om fuskbak ;-) Men kakorna blev ju väldigt fina! Jag föredrar absolut också att baka från scratch, både för att det är roligare och för att det säkert är en massa tillsatser och konserveringsmedel i de där nästan-helfabrikats-kakorna! MEN, hemmagjorda kakor hade säkert inte sett lika fina ut!

Fabián Fucci said...

Hello! Nice pics!

Cathrine said...

Haha, ja det var ju verkligen fuskbak :) Gillar också att baka från scratch - framförallt eftersom lilltjejen är allergisk mot diverse födoämnen.

Du skulle nog impa dem grymt om du bakade "riktiga" kakor - blir ju så enormt mycket godar.

Lullun said...

*hihi* Får hålla med; det var halvfabrikat med råge. Ska man inte göra mer kan det ju liksom kvitta. Har man inte tid och lust att baka själv så är det ju bättre att bara köpa dem helt klara. Själv bakar jag dock mer än gärna själv, ast det är klart mina eventuella flaggkakor hade ju aldrig blivit så fina! :-)

Och ja, nu är jag hemma igen efter semestern och igång med att "läsa ikapp". Förstår att du stuckigt iväg nu istället. Ha det super!! :-)