Wednesday, January 21, 2009

Onsdagsrecept- Vridna baguetter samt Fisksoppa med Saffran

Bild hämtad från Allt om Mats site

Desirees vridna baguetter

Jag hittade ett recept på youghurtvridna baguetter på Allt om Mats hemsida men sedan har jag valt att göra om receptet en del främst vad gäller mjölsorter. Jag gillar lite grövrebröd. I orginalreceptet är det bara vanligt vetemjöl men jag körde följande blandning:

5 dl fullkornsdinkelmjöl
2 dl grahamsmjöl
0.5 dl vetekli
0.5 dl krossat linfrö
0.5 dl havrekross eller rågkross
1.5 dl rågmjöl
2 msk psyllumfrön
3 dl youghurt
2 dl vatten
25 gram jäst
1 tsk honung
2 tsk salt

(Jag slängde också ned lite färska kryddor i degen. Körde med lite rosmarin och timjan).

Värm vattnet till 37 grader om du använder färsk jäst annars värm vattnet till 40 grader om du använder torrjäst. Lös jästen i lite av vattnet. Häll på resten av vattnet. Tillsätt honung, salt, youghurt och mjölblanindningen. Arbeta degen länge, gärna 10 minuter. Dessto längre du arbetar degen desto godare blir brödet. Låt degen jäsa i 1 till 2 timmar. Knåda degen igen på mjölatbakbord. Dela degen i fyra delar och forma till avlånga baguetter som du sedan vrider till i ändarna. Låt baguetterna jäsa igen på plåt i 30 minuter. Pensla bröden med vatten och lägg på något av följande frön om du önskar tex rostade pumpakärnor, solrosfrön, eller sesamfrön. Grädda baguetterna i mitten av ugnen på 220 grader celcius i 20 minuter. Severa varma med smör, vitlökssmör, färskost eller hummus.



Bild hämtad från Allt om Mats site


Fisksoppa med Saffran

1 liter vatten
1 fiskbuljongtärning
1 stor morot
½ fänkålsrot
1 gul lök
1 röd paprika
4 potatisar
½ kålrot
Brocolibuketter
Lax
Räkor
0.5 gram saffran
½ burk kokosmjölk
Kryddor: salt, peppar, chili, timjan, basilika, ingefära

Koka upp buljongen. Skär grönsakerna i lagom stora bitar. Släng ned morot, lök, potatis, kålrot och fänkål till att börja med och låt puttra i ca 10 minuter tills grönsakerna börjat bli mjuka. Tillsätt paprikan och brocolin mer mot slutet av koktiden. Krydda enligt smak och tycke. Häll på kokosmjölken och saffran. Lägg ned laxen som du skurit i tärningar och räkorna och låt små puttra ett par minuter tills fisken är genomkokt. Servera med lite färsk klippt koreander eller persilja samt med nybakat gott bröd.

9 comments:

SweFlo said...

Åh vad gott det lät med brödet! Det som är så fiffigt är ju att du ger recept båd emed vanlig jäst och för torrjäst för oss utlandssvenskar... Tack för detta, ska faktiskt prova det, helt i min smak!

Ninnie said...

Mmm, ser jättegott ut! Fisksoppa är så gott,men att ha kokosmjölk i har jag aldrig prövat. Så, i morgon blir det nog fisksoppa till middag!
Brödet ser också mumsigt ut, det ska jag lägga bland mina brödrecept och provbaka när jag får tid.

Petchie75 said...

Mums, vad gott det ser ut - tror att jag ska testa båda recepten när jag är hemma nästa vecka! Kokosmjölk är ju så gott, saffran är jag mindre förtjust i men det gillar ju resten av familjen ;-)
Onsdagskram!

Desiree said...

Sweflo, för det mesta går det minst lika bra med torrjäst som med färsk jäst. Jag har inte angivit ungstemperaturen i Fahreheit men det kan du ju superenkelt googla.

Ninne, en skvätt kokosmjölk blir jättegott i fisksoppa eller fiskgryta. Det går även utmärkt att använda då man gör olika fiskgratänger istället för matlaningsgrädde om man vill få lite mer av de exotiska smakerna.

Petra, du kan ju skippa saffran för jag tror att det blir minst lika gott utan. Jag var sugen på saffran så därför slängde jag med ett sådant paket.

Annika said...

Mumsigt, både bröd o soppa...Håller med dig om att grovt bröd är så gott.
Kokosmjölk är verkligen bra i soppor. Gjorde nyligen ett vietnamesisk gryta med kokosmjölk i...så bra!!
Kram!!

Marianne said...

Å vad gott! Jag skulle ju kunna göra det där brödet med mer vanligt mjöl och krossa lite havre i en mortel. Hela havrekorn kan jag nämligen köpa här, men inte kross. Älskar grovt bröd med hela och krossade korn. Och vad gott med örterna i. Måste prova!

Anne said...

Brödet ska jag prova! Jag är ingen brödbakare egentligen men är just nu så trött på allt butiksbröd så det här ska jag faktiskt prova!!!

Petchie75 said...

Nu har jag gjort fisksoppan och den blev jättegod (utan saffran ;-))! Tack för recepet!

Anna, Fair and True said...

Åh, vad gott det såg ut, särskilt baguetterna! Kul med vridningen.