Monday, May 11, 2009

Helgen



I helgen bjöd vi in våra svenska vänner J och S på Mexikansk grillkväll. Jag tänkte man kunde fira Cinco de Mayo lite i efterskott (Cinco de mayo skall inte förväxlas med Mexikanska nationaldagen som infaller i september). Det hela blev väldigt mysigt och lyckat. Vi satte ute på altanen och lät kvällens mörker sakta men säkert sänka sig. Det kändes nästan tropiskt ute denna kväll då luftfuktigheten var hög. Under helgen har det varvats med kraftiga regnskurar och därefter solsken. Hela trädgården känns som ett gigantiskt växthus. Det växer verkligen så att det knakar just nu under dessa förhållanden. Jag köpte också denna härliga blombukett till mig och hemmet. Gillar färska blommor och tycker verkligen att det skänker en glädje och piggar upp.



Det har kommit en hel del riktigt kraftiga skyfall. Ibland har det verkligen kännts som om man kranen öppnats och det har forsat ner regn men sedan har det klarnat upp och solen tittat fram. Jag och C tog oss en riktigt härlig och skön kvällspromenad igår runt golfbanan. Vi lånade med oss grannens vovve, söta lilla Sadie ville så gärna följa med oss på promenix.



Jag hittade det är söta förklädet igår på World Market. Gillade mönstret, färgerna och framförallt den söta lilla volangen nertill. Jag har sett att Antropologie har haft en hel del fina och söta förkläden men tyckt att de varit ganska dyra så när jag hittade detta som jag verkligen gillade på World Market för ett bra pris så slog jag till.


Det har varit en skön helg med god mat, vänner, pyssel både inomhus och utomhus med huset. Som husägare med trädgård finns det ju alltid projekt. Skönt att ibland få ta det lite lungt och komma ikapp med sådant som behövs göras och fixas. Jag har kört en rejäl städning inomhus och C har fixat med fönster som behöver kittas om. Just de där fönstrena är ett evighetsjobb verkar det som. Men C har också planterat lite nya fina blommor ute i våran trädgård. Det blev superfint! Han köpte också lite mer kryddväxter till mig. Perfekt att kunna gå ut och skörda lite färska fina kryddor när man står i köket. En sådan helg har det alltså fått bli. Men det har ju också varvats med trevliga saker.


C fixar, skrapar och kittar om våra fönster. Mycket jobb och många fönster. På många håll har de ruttnat och behövs underhållas.



Det blev en härlig kväll med mycket god mexikanska mat tillsammans med goda vänner. En underbar kväll.



Det har varit rätt mycket internationella matupplevelser i mitt kök under denna helg. I lördags blev det som sagt Mexikanskt med ris,svarta bönor, tortillas, fajitakött som jag marinerat, guacamole. Sedan fick nog lite av mina experimentella och mexikanska gener komma fram för jag testade att köpa ett gäng olika chilifrukter som jag sedan delade i tu och fyllde med en kesokryddblandning och lite riven ost som topping. Dessa grillades på grillen och blev hur goda som helst. Jag hade dock ingen aning om styrkan på de chilifrukter jag valt innan jag provsmakade dem så det var lite spännande att se om de skulle vara superstarka eller helt ok. Det visade sig att de faktiskt var ganska milda och fina. Igår blev det en jättegod indisk kycklinggryta i min fina röda gryta.




Här är några av de chilifrukter jag köpte. Detta var chile Poblano. Det finns gott om små mexikanska butiker här då det bor många mexikaner i Alabama men annars har Walmart ett mycket bra soritiment speciellt då det gäller mexianska produkter.



Dagen efter när all isen smält.




God indisk kyckling gryta i den röda fina Cusineartgrytan. Riktigt nöjd med både den röda grytan och självarätten.

13 comments:

Anonymous said...

Jag älskar sådana där långa gröna paprikor / chilis, O brukar steka dem på hög värme med mycket olivolja - mums!
Din indiska gryta ser god ut - recept kanske på onsdag? Vi har köpt en fin grön emaljerad gryta på Marshall's - typ Cuisinart men billigare men har inte invigt den ännu...
Vad tråkigt att fönsterbågarna har ruttnat på sina ställen - tror ni att det är pga det fuktiga klimatet eller dålig kvalitet? Här är alla fönsterbågar / foder av metall men vi har ju problem med att de läcker när det regnar rejält!
Stor kram!

Saltistjejen said...

Men vad fint du gjort på bloggen!!! har inte varit in och sett din nya design förrän nu! :-)
Ni verkar haft en jätteskön helg om än regnig. men biland är det ju riktigt mysigt med regn! Särskilt sådana där "tropiska" som ni verkar haft. Förklädet var superfint. jag har också varit sugen på några av Anthropologies förkläden men sedan tyckt att de varit lite väl dyra. Men fina är de. Vad bra att du hittade ett liknande men inte alls lika dyrt! Det är roligare att laga mat med förkläde om förklädet är fint! :-)
Måste fråga om din "kesoblanding" i chilifrukterna var cotton cheese?? Eller vilken typ av keso använder du?
Kramar!!

Inger said...

Jag håller med, färska blommor är så förhöjande för stämningen. Till varje helg vill jag köpa något nytt. Nu kan vi dessutom börja plocka in lite från trädgården och det känns lika välkommet varje år.
Du verkar vara en fena på både bakning och matlagning. Det låter så lockande. Finns det många svenskar i grannskapet?
Må bra hälsningar!

Annika said...

JÖSSES vad Blogger är SEGT idag...Eller så är det min dator...
Måste gå tillbaka och titta på dina bilder om en stund igen för det tog hundra år för blogger att ladda ner dom.
Desiree, jag vill också komma hem till er och ha en myskväll...
JU!!
Härligt verkar ni ha HAFT det!
Anthro är min favvisaffär, och deras förkläden är så fina!!
WM har jättefina saker också. Jag är så glad över att vi har den affären.
KRAMAR!!
NU ska jag gå tillbaks till inlägget för att se om blogger har orkat ladda ner bilderna...

Annika said...

NU orkade blogger...FINA bilder som vanligt!
Kycklinggrytan ser supergod ut!
OCH ert däck är så otroligt mysigt!!

Desiree said...

Petchie, javisst sätter jag mer än gärna ut receptet på onsdag. Mums låter gott så som O också brukar göra. Ja men vi har gjort precis samma, alltså C köpte denna gryta på någon sådan butik. Tror att den hette Home Goods, en sådan där fyndbutik som Marshalls alltså. Ja jag tror helt klart att det är klimatet som påverkar fönstrena och dessutom kanske inte förra ägarna ägnade lika mycket tid till underhåll.

Kramis till dig också.

Saltis, ah kul att du gillade det. Jag blev trött på att den sett samma ut så länge och ville förnya lite. Så här får den se ut nu. Roligt att du också gillade förklädet för det fastnade jag verkligen för. Förkläden kan ju vara så tråkiga så det var roligt att köpa ett med lite fina detaljer. Kesoblandingen var alltså cottage cheese med lite salt, peppar, paprikakrydda mm. Jag brukar använda mig av våran normala Pulix cottage chees low fat. Funkar utmärkt. Jag tror du kan ta vilken cottage cheese du vill.

Inger, åh vilken underbar lyx att du har möjlighet att plocka in färska fina blommor från din egen trädgård. Det är ju det allra bästa. Blir ju superfint och dessutom det billigaste alternativet. Nej det finns tyvärr inte många svenskar här i Alabama så vi är ett mycket litet gäng som brukar sammlas för att fira lite svenska högtider och ibland träffar vi vissa av dem så här privat. Det är nog mest J och S som vi träffar regelbundet.

Annika, du är så hjärtligt och varmt välkommen hem till oss på en riktig myskväll. Jag ska bjuda dig på gott vin och god mat och se till att du har det riktigt bra om du kommer hit. Suck, ja det finns mycket fint på Antro. Jag fattar att det är en av dina favisbutiker. Det är liksom kul att de både har fina kläder som inredning och annat smått och gott. Tack så mycket.Bilder måste man ju ha på bloggen och helst ska de ju vara så fina som möjligt eller hur ? ;-)

Anna, Fair and True said...

Ser ut som en härlig helg!
Vilket år är ert hus byggt förresten? I Sverige kan man ju verkligen se olika tidsepoker men det kan man inte riktigt se i USA om det inte är jättegammalt hus förstås. Men kan vara svårt om ett colonial style-hus är byggt på 80 eller 90-talet t ex.

Miss Marie said...

Vilken härlig helg! Gott med en massa olika mat. Det riktigt vattnas i munnen! :)

Desiree said...

Anna, vårat hus är byggt 93. Ja det är svårt att se på husstilen på samma sätt som hemma när ett hus är byggt här.

Marie, japp det blev verkligen internationellt i helgen med först mexikanskt och sedan indiskt.

annebelle said...

Jag har länkat till dig i inlägget i dag.

Millan said...

Vilken mysig helg!! Det ser sa gott ut med bbq med goda vanner och aterigen slar det mig att vi maste kope en grill :-)!
Den indiska grytan sag himla god ut. Vad hade du i den?? Vi ater en hel del indiskt hemma faktiskt...
Vilket jatte fint forklade!! Det kanns lite 'gemytligt' att ha forklade pa sig nar man lagar mat eller bakar och jag borde absolut kopa mig ett med tanke pa hur flackiga alla mina trojor blir pa magen nar jag lagar mat ;-)....
Och jatte fina traskor dessutom... nagot jag skulle vilja ha istallet for crocsen nar jag springer ut och in till tradgarden.
Stor kram

Desiree said...

Annebelle, tack. Jag får gå in och kika vad du skrivit om. Blir riktigt nyfiken och glad förstås
:-)
Ha en bra dag.

Millan, tack så mycket. Receptet kommer imorgon. Det är så himla gott med indisk mat även om det ibland tar lite tid att laga med tanke på alla tillbehör man gärna vill ha. Ja jag gillar mina träskor. Det är roligare att faktiskt sätta på sig och använda ett förkläde om det är lite fint och inte bara det vanliga tråkiga sorten som det finns så många av.

Marianne said...

Å ja, din fina nya gryta!

Just det, glömde säga det i förra inlägget, men det passar ju lika bra här: Så många vackra bilder! Du är så duktig på att fotografera!

Kramar!