Wednesday, May 13, 2009

Onsdagsrecept - jättesmarrig Indisk kycklinggryta



Godmorgon, nu var det ett tag sedan jag publicerade något onsdagsrecept. Eftersom den indiska kycklinggryta blev så pass god och lyckad som jag lagade i söndags så kommer nu receptet till denna. Att jag inte hänger på onsdagsrecepten så ofta beror nog främst på att jag tycker en passande bild till ett recept nästintill är ett måste. Tyvärr är det ofta lite för mörkt för att fota då jag blivit klar med middagen. Att fota mat utan solljus blir ofta otroligt tråkigt och gör sig inte alls. Men denna gången blev grytan klar i tid för att fotas. Även om ingredienslistan kan tyckas lång så är receptet väl värt att lagas och dessutom inte alls komplicerat. Grytan ska stå och puttra en bra stund så det är ett toppen recept att förbereda och sedan köra igång i god tid innan middagen eller gästerna kommer.

Annars är det en ganska gråmulen och regning dag här. Känns svalt för att vara Alabama. Men grönt är det ute iallfall. Det är otroligt grönt och vackert. Jag har dessutom nu äntligen bokat min flygbiljett till Sverige inför sommaren. Jag kommer att lämna Alabama den 22 juni och har bokat tillbaka resa hit 1 september. Jag får alltså lyckan och lyxen att denna sommar få njuta av Sverige en längre period. Känns otroligt underbart att få denna möjligheten och att nu har bokat min biljett. Dessutom verkar det råda riktigt bra priser på flyg just nu. Hittade biljett med United och SAS via Chicago för ca 800 dollar. Jippi! Jag tog och klippte till på detta :-)



Ingredienser
1 kg kyckling i delar
smör
eller olja till stekning
1 st
chilifrukt

3 st
vitlöksklyfta

1 st
purjolök

0,5 st
squash
medelstor
0,5 st
aubergine
medelstor
2 st
kanel

1 tsk
garam masala

1 msk
kardemummakärnor

1 msk
ingefära, riven

1 msk
kryddnejlika

500 gram
krossade tomater

5 dl
vatten

1 st
hönsbuljongtärning

2 dl
röda linser

1 kruka
koriander

20 gram
mandel
, flagad
salt

svartpeppar
, nymalen

Till servering
naanbröd
turkisk yoghughurt
gärna med lite färsk myta, salt och peppar
basmatiris(för att få ytterligare en liten indisk touch krydda riset med lite gurkmeja och lite russin).


Tillagning
1. Skölj och torka av kycklingdelarna. Fräs dem i lite smör eller olja så att de får vacker färg. Tag upp dem och lägg åt sidan.2. Skär bort kärnor och fröfästen ur chilin och hacka chili och vitlök. Skölj och ansa purjon och skär den i grova bitar. Skölj squash och aubergine och skär dem i bitar.3. Hetta upp lite mer smör i en stor gryta och fräs allt det hackade lätt tillsammans med kryddorna. Häll i tomaterna och vattnet och smula i buljongtärningen. Låt allt sjuda i 10 minuter under lock.4. Lägg i kycklingen och låt den koka med i 20 minuter. Lägg i linserna de sista 5 minuterna. Detta är tiderna i orginalreceptet men jag lät kycklinggrytan stå och puttra i 1 till 1.5 timmar på låg värme. Då blir kycklingen så där riktigt mör så att den lossnar av sig själv från kycklingbenen. Gott. Detta receptet bör även gå utmärkt att göra i en Crockpot för de som bor i USA och har en sådan.


Hacka till sist koriandern och lägg i den. Smaka av med salt och peppar. Rosta mandelspånen lätt i en torr panna och strö dem över grytan.5. Servera med varma naanbröd, turkisk yoghurt och basmatiris.

13 comments:

SweFlo said...

Vad spännande! Skulle vara kul att prova. Du har så rätt, en bild gör verkligen det hela mer speciellt, och denan bld är kanon, med den fina röda grytan, gillar verkligen den!

Millan said...

Mums. Ser och later jatte gott och jag ska absolut prova!
Vad harligt att du bokat resa! Jag har en kansla av att min kommentar pa inlagget nedan postades samtidigt som du sjalv skrev sa med risk att upprepa mig sjalv ... jag och barnen ar ocksa i sverige lange i sommar. Aker 10 juli och kommer tillbaks 23 augusti. Men dessvarre ar vi nog pa precis andra sidan sverige fran dig. Harligt att du far chansen att aka hem sa lange i ar!! Hur gar det annars med flytta hem planerna? kram

Saltistjejen said...

Jag älskar indiska kryddor!!! Något av en favorit! :-)'Din gryta låter och ser jättegod ut tycker jag!
och härligt med din bokade resa!!! Det kommer bli super!
kram!

Annika said...

Mmmm....den ska jag laga ngn ggn, Desiree!
OJ vilket superpris du fick med SAS!!
GRATTIS!!!
OCH GRATTIS till att du ska vara hemma så LÄNGE!!!
Hur länge kan Calle vara hemma??
NU ska vi se till att du och jag får till en träff i sommar...Jag vet! Med ANNE!!! Hihi!!
KRAMAR!!!

Miss Marie said...

Mmmm, jag har nyss ätit men blir nästan hungrig av det här igen! :)

Bra med billig biljett! Förstår att du ser fram emot en så lång ledighet, härligt! Kommer C besöka Sverige nånting också?

Sparkling said...

oj, lång semester :) trodde de va korta semesterar som gällde i usa!

Desiree said...

Sweflo, ja visst ett recept måste ha en bild. Japp den röda grytan ser verkligen toppen ut till just detta recept också.

Millan, prova gärna, speciellt då du hade en hel del indiska kryddor och ingredienser hemma redan. Vad kul att du också får en längre sommarvistelse i Sverige i år. Ska du hålla dig kring Göteborg hela perioden? Flytta hem planerna beror på många faktorer. De största faktorerna är när C får jobb hemma i Sverige och när vårat hus blir sålt här. När antigen det ena eller det andra sker så går flytten på riktigt. Vi väntar och håller alla möjligheter öppna. Just nu går det inte långtidsplannera alls utan man får ta någon vecka i taget.

Saltis, jaa känns otroligt bra att ha bokat resan. Underbart liksom
:-)
Ska du själv åka hem i sommar en sväng eller det kanske inte går pga av nya jobbet? Kommer M att åka hem något eller stannar han kvar i NY om du stannar?

Annika, tack. Ja nu kan vi plannera in träffar du och jag. Anne, ho ho ropar här lite för både jag och Annika vill träffa dig i sommar eller hur Annika? Det är fullt tänkbart att vi hinner ses två gånger både innan du sticker till Finland och efter. Jag är så nöjd över priset :-) Planet var dock i princip helt fullbokat, bara två platser kvar! Jag fick därmed inte bästa sätet på vägen till Sverige men sådant får man ta med tanke på priset. I am super happy iallfall.

Marie och Annika, jo Calle kommer också att få åka hem en sväng i sommar. Han kommer faktiskt att få vara i Sverige hela tre veckor i augusti (1-18) så det är inte så pjokigt det heller.

Sparkling, det är tyvärr inte semester utan jag kommer att behöva säga upp mig på jobbet. Men med tanke på hur dåligt jag mått senaste året och nu precis kommit upp till ytan igen så är detta så pass viktigt för mig att både jag och C kommit fram till att detta är det rätta för mig att göra.

Petchie75 said...

Ah, vad gott det later!! Ska testa receptet snarast! Har i PR finns bara yoghurt / inte grekiskt och inte turkisk, man far vara glad om man hittar naturell yoghurt overhuvudtaget... Men mynta finns det mycket av eftersom man dricker mojitos ;-)
Grattis till hemresebiljetten - vi kan fortfarande inte boka eftersom O inte vet hur hans jobbplaner ser ut for juli :-( Men jag vet iaf att den 4 juli MASTE jag vara i Strasbourg som brollopsvittne!
Kram!
PS Jag vill ocksa traffa Anne!!

Millan said...

Hoppas att det gar relativt smidigt med bade husforsaljning och att C hittar ett jobb snart! Vi kommer vara i Goteborg och Karlskrona i sommar. Men tyvarr blir det ingen resa till Stockholm. Jag gissar att det ar dardu kommer vara. kram

Desiree said...

Petra, youghurt av bra kvalité är inte det lättaste att hitta här heller. Man får ta vad man finner. Det finns ingen turisk yog här heller men man kan hitta grekisk iallfall. Men vanliga naturell yoghurt funkar eller så kan man alltid späda lite gräddfil (sour cream med lite mjölk eller något, annars köra lite keso i mixern funkar också). Det är inte lätt att plannera framtiden oj det vet vi verkligen hur det kan vara. Kul iallfall att du vet att du ska få vara bröllopsvittne i juli.

Millan, vi kanske ses i Karlskrona för Calles föräldrar har ju sin gård i Eringboda men sin lägenhet i Karlskrona. Från Eringsboda är det ju bara 30 mins bilfärd till Karlskrona. Som det ser ut nu kommer jag att vara i Karlskrona V32 alltså första veckan i augusti. Kommer du att befinna dig i krokarna då?

Millan said...

Oooo vet du vad, jag planerar att aka ner vecka 31 sa kanske jag kan stanna nagon dag extra och traffa er da!! Det hade ju varit toppen!! kram

Anna, Fair and True said...

Åh vad gott det ser ut! Måste prova någon gång! Jag älskar indisk mat!

Marianne said...

Å vad gott det låter! Det receptet har jag sparat och ska göra snart!

Så härligt att du har hela resan planerad nu och att du kan stanna så länge! Du åker nog samma datum som min Trevliga Granne! Fast själv tycker jag att det är trist att hon ska vara borta så länge ...

KRAM!