Monday, May 18, 2009

Pepper Place - Farmers Market


Vädermässigt har den här helgen varit en riktig blääääää helg. Det har regnat rätt mycket. Under fredagkväll kom det ett kraftigt åskväder (som tur var gick inte strömmen) och under lördagen så kom det regnskurar av och till hela dagen. Iförsig så kikade solen fram som hastigast sen eftermiddag och kväll innan det blev mörkt. Söndagen regnade det av och till hela dagen. Jag antar dock att man måste ha lite dåligt väder ibland för att verkligen uppskatta då det är bra väder istället. Det har alltså till största delen blivit en sådan där pyssla innomhus helg. Idag är det däremot en strålande vacker dag. När jag var ute på min löprunda i morse kändes allt sådär riktigt fräscht och härligt. Luften och allt runt omkring kändes liksom "nytvättat". Underbart! Men jag önskar att det kunde vara så här fint när man är ledig och det är helg istället för på en måndag.

Lördagen var dock underbar på många sätt och vi kom faktiskt iväg på en liten utflykt ner till stan. Där finns nämligen ett ställe som heter Pepper Place som är en utomhusmarknad som har öppet varje lördag mellan 07 och 12. Dit kan man åka för att strosa runt och köpa frukt och grönt direkt från bönderna, produkter som odlats här i närområdet kring Birmingham. Pepper Place är uppkallat efter läsken Dr Pepper som kommer härifrån. Kring denna plats där man nu har denna utomhusmarknad varje lördag under sommaren så hade en gång i tiden Dr Pepper sin läskfabrik och de gammla fabriksbyggnaderna finns fortfarande kvar. De används numer dock som butiker. Här finns rätt coola inredningbutiker och lite konstgallerier, något café och lite små resturanger. Det är ett himla mysigt område. Marknaden är tydligen öppen ”come rain or shine” sa de. Något annat som är lite mysigt med dessa små marknader är att det alltid är lite kul att prata med bönderna och de som står och säljer. Ofta får man höra en hel del interessant.

Oj vad mycket goda och fina grönsaker vi fick tag på. Jag älskar sådana här marknader. De grönsakerna jag köpte här var av en helt annan klass än de som normalt finns i butiken märktes. Dessutom fick jag tag på en hel del som jag aldrig sett i vanliga butiker och det fanns mycket som jag inte kände till och inte tidigare hade provsmakat. Jag köpte något som liknade rucolasallad något men som var ännu mer pepprig i sin smak. Sedan köpte jag en ny typ av potatis som jag aldrig provat tidigare som tydligen är släkt med sötpotatisen men som är vit innuti istället för gul/orange som sötpotatisen är. Jag köpte jättefina stora rädisor, lite honung, kaffe från ett lokalt kafferosteri och superfina persikor från Clanton distriktet som är det stora kända området just för sina persiko-odlingar. Det ligger någon timme söderut från Birmingham och det verkar som om det börjar mogna nu. Det är något vi har på våran att göra lista innan vi lämnar – att faktiskt åka och plocka persikor på självplock för det kan man ju inte göra i Sverige.

Lördag eftermiddag var vi också iväg och fick en timmes massage var. Sååååå himla skööönt. Man känner sig alltid som en ny människa då man kommer därifrån. Vi går ju till denna massageskola relativt regelbundet och får massage av elever för 30 dollar per timme. Väldigt prisvärt och eleverna brukar vara väldigt duktiga och göra ett mycket bra jobb. Lördagkvällen avslutades med en mycket god grillmiddag och en kanongod chokladkaka där jag experimenterade med toppingen lite. Det höll på att gå åt skogen ett tag men jag lyckades rädda upp det hela.




Här finns fullt av små stånd och marknaden är som sagt öppen "Come rain och sunshine".




Fanns massor med goda och roliga grödor att handla. Det blev persikor och även lite aprikoser, kaffe, hounung, gul squash samt rädisor.




Fullt i kassen som sagt. Här fanns även en hel del kryddväxter och andra växter och blommor man kunde köpa direkt från odlarna som alltid är trevligt att kunna göra.


När man ser sådana här fina grönsaker kan man ju bara inte motstå dessa. Dessutom hade själkarna på vad jag tyvärr inte kommer ihåg vad det heter så fina färger så jag köpte lite av denna och provade att ha i sallad. Funkade utmärkt och var väldigt gott. Rädisorna var jättefina och stora och inte alls så där trista som de kan vara i butiken ibland.



Lördag kväll grillade vi och till detta blev det ungsstekta potatisar. Här blev det en blandning av vanligpotatis, sötpotatis och dessa blå/lila potatisar som är jättegoda. Lite salt, peppar och färska örter, några droppar olivolja, mums. Så gott och så enkelt. In i ugnen så sköter de sig själva där.


Som en perfekt avslutning på lördagkvällen fick det bli denna smarriga chokladtårta med vaniljglass. Den blev inte bara superduper god utan också så snygg att den fick vara med på bild.

11 comments:

mammigranten said...

Vad härligt det lät!
Här ska de ha den första Farmers Market någonsin, med början i juni, ska bli väldigt spännande att se vad som säljs på den då det finns både strutsar och bufflar i närheten, utöver det vanliga, vad som nu är vanligt...

SweFlo said...

Åh vad härligt det låter alltihopa! Grönsakerna med de färgglada stjälkarna är Swiss chard, dvs magold på svenska. Används oftast på samam vis som spenat, ibland måste man skala stjälkarna lite om de är "tough". Gott!

SweFlo said...

MANGOLD menade jag såklart... :-)

Anne said...

Vad härligt, jag älskar också såna här ställen!
Vår Farmers Market öppnade första helgen i maj, varje söndag är det som gäller. Så mysigt att gå och titta och handla färska saker. Det varierar ju så vad de har också, beroende på säsong och årstid. Vad mycket gott och fräscht du hittade.
Chokladkakan ser bara såååå god ut.
Den blåa/lila potatisen som jag såg du hade på bild också, jag tycker också om den. Men det känns ju lite mysko med lila potatis...

Miss Marie said...

Åh, jag älskar bondens egen marknad som det kallas i Sverige. Att kunna köpa blommor, frukter och grönsaker direkt från bönderna tycker jag är urhärligt! Självklart är det inte lika stort utbud i Sverige som ni har i Alabama, så avundsjuk är jag allt! :)

Anonymous said...

Underbart!

Petchie75 said...

Det ser ut att ha blivit en riktigt mysig helg trots regnet! Vi är dåliga på att leta upp marknader här och testa nya grönsaker och frukter... På Costco blir det ju inte något exotiskt köpt om man säger så ;-)
Mangold är gott, mina föräldrar odlar det i trädgården men de brukar nog inte bli så stora som de amerikanska!?
Kram!

Desiree said...

mammigranten, det var en härlig utflykt trots att vädret inte var det bästa. Kul att ni också har en farmersmarket där du bor som öppnar snart.

Sweflo, tack! ja just det det var så den hette. Den var iallfall riktigt god. Jag har bara sett mangold i Sverige som en minivariant och inte denna större så det var därför jag inte kände igen den.

Anne, det var himla mysigt att strosa omkring där. Den blå potatisen är kul. Den är så himla intensivt blå. Kakan var super! Jag får lägga ut receptet här till onsdag.

Marie, ja visst är det mysigt att gå på sådant vare sig det är här eller i Sverige.

Petra, Costco är bra på många sätt men det blir oftast inte så spännande. Mangolden har jag aldig tidigare sett så här stooor. Men allt verkar ju onkeligen vara större i USA, ha ha :-)

Marianne said...

Å vad gott allt ser ut! Nu blev jag hungrig!

Annika said...

Farmer's Markets är så mysiga!
Vår årliga farmer's market drar igång på lördag och sen kör dom till sent i oktober...
Visst är det mysigt!
Ja, mangold är faktiskt gott. Det tycker jag numera, när vi var barn gjorde min mamma ofta soppa på magold och det gillade jag inte...hehe.
Vilken GOD chokladkaka!! MUMS!!
SÅ sugen jag blir.
KRAMAR!!!

Anna, Fair and True said...

Rädisorna såg stora ut! I alla fall jämfört med squashen. Eller så såg det bara ut så på bilden.
Det är så gott med ugnstekta/grillade grönsaker! Och den där chokladtårtan såg ju ljuvlig ut!