Wednesday, May 27, 2009

Puerto Rico Dag 1







Nu är vi tillbaka från vår helt underbara vistelse i PR! Jag vill börja med att än en gång tacka vårt fantastiska värdpar, Petra och Oscar så otroligt mycket för allt! Även om vi bara hann vara på PR i tre dygn så känns det som om vi varit borta betydligt längre. Vi hann med att både se och uppleva massor. Petra hade fixat en otroligt bra plannering för våran vistelse så att vi verkligen fick ut max på den korta tiden vi hade på oss. Jag är otroligt glad att vi fick chansen och möjligheten att komma till PR som också kallas för ”La isla del encanto” vilket betyder den förtjusande ön. Man förstår snabbt varför den fått detta smeknamn. Här finns imponerande naturupplevelser, interessant historia, vacker arkitektur, underbara stränder med turkosblått vatten och så mycket mer. Folket från Puerto Rico är mycket stolta över sin ö och de har de all anledning till att vara. Jag har delat upp blogginläggen så att jag tar en dag i taget för annars blir det för mastigt. Vi börjar med första dagen och lite sightseeing i San Juan som är Puerto Ricos huvudstad.



Detta var verkligen den förtjusande ön "Isla del Encanto" som de har på sina registeringskyltar för bilarna.

Dag1, Fredag eftermiddag
Vi anlände till PR fredag vid lunchtid. Petra och Oscar var jättegulliga som kom och hämtade oss vid flygplatsen. Flighten från Atlanta i GA tog ca 3.5 timmar. Vi började med en god lunch på ett spanskt bageri. Man inser snabbt att den spanska kulturen har haft stor påverkarn på PR och dess historia. Columbus anlände till PR redan 1493 och PR styrdes av spanien och var en spansk koloni ända fram till början på 1900-talet då USA tog över. PR tillhör än idag till USA. Efter lunchen åkte vi hem till P och Os lägenhet i San Juan som är PRs huvudstad. De hade en fantastiskt vacker lägenhet på niondevåningen med en havsutsikt som fick en att tappa andan. Vi tyckte det var väldigt coolt att hissen gick direkt upp i lägenheten. Kändes lyxigt som att åka upp till ”The Penthouse suite” eller något i den stilen.


Så snart vi lämnat av baggaget begav vi oss ut för en tur av gammla stan. Jag blev imponerad över skönhet och att det var en mycket ren stad. Vi promenerade runt i gammla stan några timmar och besökte bland annat det gammla fortet ”El Morro” som byggdes tidigt för att skydda PR och dess befolkning. Inne i gammla stan finns mycket vacker gammal arkitetur med kolonialstil, färgglada hus som är typiskt för karibien på många sätt och vackra kullerstensgator. En underbar stad att promenera i och en mycket levande stad med butiker och resturanger överallt. El Morro ligger beläget längst ut på en klippavstats med en otrolig utsikt över Atlanten. Här på PR har man nämligen atlanten på norra sidan av ön och Stillahavet på södra delen.

Efter en härlig långpromenad inne i gammla stan och turen till El Morro så bestämde vi oss för att ta igen oss en smula och läska oss med varsin Pina Colada. Åh så underbart gott! Det är nämligen från PR som Pina Coladan kommer och har sitt ursprung. Vi passerade baren/resturangen som än idag finns kvar där det sägs att denna drink föddes. Det är nämligen också så att det är från Puerto Rico som Bacardi Rommen kommer. PR framställer 70% av all rom som konsumeras i USA och är också den största rom exportören i världen. Det är alltså otroliga mängder av rom som tillverkas på Barcardi fabriken varje år. Som turist kan man besöka Bacardi och få en guidad tur på ca 1.5 timmar som avslutas med lite smakprovning. Men vi hann tyvärr inte med detta men nöjde oss istället med att njuta av den färdiga produkten i sin bästa form i våra kalla svalkande glas.


Man kände på en gång att man befann sig i tropikerna. Även om temperaturen inte är så hög och ganska konstant under hela året med en snitt variation på 24-27 grader så är det mycket hög luftfuktighet. Man blir väldigt snabbt klibbig och varm även om man bara promenerar.
Dagen avslutades med en sen men mycket god middag på ”Ummo” en resturang som serverade argentinsk Churrasco med Chimmi churri sås. Gott. Vi somnade som stockar efter våran första dag på PR som redan varit full av underbara upplevelser.


Några av mina första intryck av PR var den tropiska fuktiga hettan som slår emot en på en gång. Fast temperaturen ofta är högre hos oss i Alabama så är det betydligt mer fuktigt på PR. Sista dagen tog jag mig en strandpromenad på morgonen vid 8:30 och jag promenerade i vanlig takt ändå blev jag helt svettig från topp till tå efter bara en halvtimme. Fast jag duschat innan jag begav mig ut var jag tvungen att hoppa in i dushen igen. Helt otroligt hög luftfuktighet i tropikerna.




Detta är den helt magnifika utsikten som Petra och Oscar har från sin lägenhet! Här skulle jag lätt kunna sitta i timmar och blicka ut över havet, palmerna och lysna på vågornas brus.




Området där P och O bor har en hel del läcker modern arkitektur på sina byggnader. De bor i ett området som heter Condado som är ett relativt nybyggt och ganska hippt område med trevliga gator med många små butiker och resturanger. När vi var där var det dessutom resturangfestival så det var rejält livat. De Puertorikanska kvinnorna klär upp sig ordentligt då de ska ut på kvällen och jag måste säga att många av kvinnorna/tjejerna här är mycket vackra.


"Ett skepp kommer lastat". Här kommer ett kontainerfartyg med precis sådana kontainers som våra möbler blev fraktade med hit till USA och förhoppningsvis snart kommer att åka med igen.




Många vackra blommor finns på denna tropiska ö. Bland annat Hibiskus som är den stora röda till höger.





Längst ner till höger är bild på huset där P och O bor. Sedan var jag bara tvungen att fota denna takterass till höger. Tänk er att ha denna med utsikten över havet längst upp. Att sitta där och softa eller äta middag, wow! Sedan kunde jag inte heller låta bli att fota hissen som går direkt upp i vårat värdpars lägenhet. Kändes himla lyxigt att kunna åka direkt upp och in i lägenheten.



Gammla stan i San Juan är otroligt vacker och färggrann. Här är rena paradiset för en fotointeresserad person som mig. Finns såååå många vackra hus, byggnader och gator. Man kan fota i all oändlighet känns det som.




C tillsammans med vårat värdpar. Många av husen har starka och vackra färger. De ser nästan ut som godisfärgadehus. Jättefint och läckert! Just detta limegröna huset med det röda hjärtat blev en av mina favoriter på en gång.






Fler vackra färgglad hus. Lilla bilden längst upp till höger är bild på posthuset. Det är kul att de gammla byggnaderna är mycket väl bevarade, ofta med vackra detaljer som mosaik, eller stuckaturer, dekorativa fönsterkarmar, dörrar med mera.






Bilder från fortet "El Morro".


Detta träd med sina vackra blommor är en symbol för Puerto Rico. Det kallas för "El Flamboyan" och är verkligen otroligt vackert.




Utsikt från "El Morro".

Detta är verkligen en vacker tropisk ö med svajande palmträd, mycket grönska, höga berg, regnskog och underbara stränder för sol och bad.



"El Morro" fortet ligger beläget längst ut på klippan som skyddade staden i flera hundra år. Hit kom Columbus redan 1493. San Juan är karibiens nästa äldsta huvudstad. Här finns mycket interessant historia att inhämta.





Som sagt många vackra hus och vackra detaljer som dessa lyktor som satt på utsidan av många fasader. Jag gick förbi ett träd som blommade otroligt vackert med dessa rosa blommor som dessutom doftade helt ljuvligt. Papegojor såldes här på gatan men det finns även vilda papegojor i regnskogen.






"El Morro" .






Puerto Rico räknas ju som ett "protektioriat" till USA. Folk här har automatiskt amerikanskt medborgarskap men får däremot inte rösta i presidentvalet. Här varjar ofta den Puertorikanska flaggan sida vid sida med den amerikanska. Den högra bilden visar en av kioskerna som är typisk för Puerto Rico där man säljer diverse snacks.




Olika små stånd är vanliga på gatorna i San Juan. Man säljer dryck eller glass och annat. Så här soft kan man ha det som mannen i hängmattan här som ligger och läser en bok längst med en av gatorna i San Juan.




Efter en rejäl promenad i det vackra gammla San Juan så tog vi igen oss och läskade oss med varsin Pina Colada som var så himla god!







Puerto Rico är väldens största rom exportör. Här tillverkas Bacardi. Det är på denna resturang som heter Barrachina som det sägs att Pina Coladan föddes.



Våran första dag kom till ända och efter dagens alla fina och spännande intryck så somnade vi som stockar för att kunna vara redo för fler underbara äventyr.

9 comments:

Saltistjejen said...

Wow! Blir verkligen supersugen pa att aka och halsa pa Petra och O nu!! vi har pratat om att ev aka dit i borjan av hosten. Vilke fina bilder! Staden ser verkligen sa prydlig och pittoresk ut! Alla fargglada hus ar ju en frojd for ogat!!!!
Kul med mannen i hangmattan ocksa. Kanns som om PR ar ratt relaxat ocksa?!
Ser verkligenf ram amot att fa veta mer om er vistelse dar!!!!
kram!

Annika said...

EXTREMT kul att läsa detta för mig som just varit där!!!
OJ vad roligt det är att se dina bilder och att höra dig berätta om rubbet.
Visst är gamla San Juan mysigt och FINT!!
Jag gillade det verkligen!!
OCH luftfuktigheten---PUST!!!
The tropics, indeed. Jag blev helt genomsvettig på nolltid, vad vi än gjorde, typ :-)
Pina Coladas drack vi också, mums...och Mojitos som var SÅ goda!!!
Och det är så coolt med Petras och oscars lgh och de bägge hissarma som går rätt upp i lgh. Penthouse feeling!!
KRAM!!! Ser redan fram emot att läsa nästa inlägg!!!

Desiree said...

Saltis, ja om du får chansen/tillfället kan jag verkligen rekomendera detta mycket starkt! Puerto Rico är helt underbart! Ja stämningen kändes rätt relaxad och skön. Detta var ett underbart resmål, känns som om det finns allt här både sol/bad, natur, god mat, historia, stadsliv ect.

Annika, ja just luftfuktigen var enorm på ett sätt som var nytt. Viss är det varmt och fuktigt här i södern men INTE alls lika fuktigt på samma sätt. På PR var det den där riktigt klibbiga värmen. Som du säger blev man svett på nolltid även om man inte anstrände sig. Ja det är jättekul att även du har varit där precis och säkerligen känner igen en hel del av både bilder och det jag tar upp. Jag förstår att det är lite extra kul för dig att läsa. Kanske ger det även lite mersmak att åka tillbaka till PR någon dag och tillbringa mer tid där.

Sporty Spice said...

Åååh! Ser ju ut som ni nhaft det helt underbart. Jag har ju varit i San Juan men bara några timmars stopp på kryssning så man han inte se så mycket. Vackert!!!

Miss Marie said...

Vilka vackra bilder! Min favorit är huset med hjärtat på, så sött! Tänk om man kunde ha det i Sverige?! Vilken verkligt underbar vistelse ni verkar ha haft! Underbar miljö, även fast vädret avskräcker mig lite, är det inte väldigt jobbigt med hög luftfuktighet? Men jag antar att man vänjer sig vid det också!

Desiree said...

Sporty, jag kan verkligen rekomendera å det varmaste att åka tillbaka dit någon dag och tillbringa mer tid på PR att åka dit som en semester i sig för det finns SÅ mycket att se och uppleva.

Marie, javisst är det huset helt underbart både med tanke på hjärtat och färgerna.

Anonymous said...

Jättekul att se dina foton och läsa om VÅRA gemensamma upplevelser från ditt perspektiv ;-) Jag insåg att jag nog aldrig skrivit om El Morro på min blogg, hur kan jag ha missat det!?
Det är tur att vi bara dricker piña coladas när vi har besök, det är ju inte den smalast drinken man kan beställa med all kokosmjölk (eller tom crema de coco, den är sötare än leche de coco).
Un abrazo!

Ninni said...

Vad kul att läsa om er resa och njuta av dina fina bilder!
Jag ser att växtligheten verkar vara ungefär som här, känner igen både mitt favoritträd Flamboyant och Frangipani:)
Luftfuktigheten låter jobbig..det är faktiskt en fördel med vårt klimat här att det är ganska torrt.
Det ser verkligen prydligt och välordnat ut. Rent och snyggt!
Hoppas du får en riktigt skön helg också!
Kram Ninni

Anna, Fair and True said...

Jag skulle också vilja ha en hiss rakt in i lägenheten! Lyx! Gillar dina detaljbilder!