Tuesday, May 12, 2009

Som ett stort växthus

Här har C sett till att fylla på lite i min kryddbänk. Basilika, persilja, timjan, paprika.

Godmorgon allihop. Jag sitter här och njuter av en kopp svartvinbärste just nu. Åh vad det var länge sedan jag drack just det. Men i helgen när jag var på World Market hittade jag Twinings Black Currant tea och kände verkligen för detta. Ibland är det verkligen gott med något man inte fått på länge.

Vädret och klimater gör som sagt att det känns som om man lever i ett gigantiskt växthus just nu. Temperaturen vilar kring +25-30 grader och det kommer regnskurar och därefter tittar solen fram och låter torka upp regnet. Det känns varmt och fuktigt ute. Toppen för alla växter, träd och blommor. Detta märks verkligen i naturen och i våran trädgård.

Blåbären är ännu gröna men de ser fina och stora ut. Jag tror att de har stor potential att bli mycket goda och en fin skörd här i juni. Tomaterna kommer de också fast de behöver också mogna. Just nu verkar det digna av både blåbär och jordgubbar i affären för det finns massor och de är bra pris på dem. Jag köpte också nu i helgen en liten vattenmelon. Himla gott och läskande att äta när det är varmt och fuktigt ute. Sedan mindes jag de små bananerna som Petra berättat om på sin blogg och kunde inte låta bli att köpa lite sådana nu när jag såg dem i butiken. Åh jag tror inte att jag ätit sådana sedan vi var på Hawaii med C för sådär 8 år sedan. Nu behöver ju dessa fortfarande några dagar på sig att mogna så någon smakrapport kan ni ännu inte få. Men jag vet redan nu hur goda och söta de kommer att vara.

Vi känner att sommaren nu verkligen börjar närma sig med stormsteg och snart kommer jag att åka hem till Sverige inför sommaren och vara där nästan hela sommaren denna gång. Jag satsar på att försöka åka hem helgen efter midsommar. Tiden springer som sagt iväg och det finns en hel del kvar på våran att göra lista innan det är dax för mig att packa mina resväskor. Något vi defnitivt ska och vill göra i år är att åka ut till någon persiko-odling och plocka periskor. De bör kunna göras i slutet på maj/början på juni.

Här är en av de flitiga Lisorna som C planterade i helgen.



Det är mycket som blommar och slår ut nu då det nästan råder tropisk väderlek ute. Den vita blomman till höger växer på små buskar som vi har på våran framsida. Den doftar något alldeles ljuvligt gott. Kan gå ut och sätta mig på trappen på framsidan bara för att sitta där och dra in doften från dessa.




Köpte dessa små delikatessbananer i helgen som Petra skrev om på sin blogg för ett tag sedan och även vattenmelon som är så gott och läskande.




Det finns flera olika sorter av Magnolia här nere i södern. Vi har ett Magnolia träd på våran tomt och den ger stora vita vackra blommor och inte de där typiska fina rosa blommorna som blommar tidigare på vårkanten. Här är nu knopparna på gång att slå ut. Det växer så att det knakar. Kring våran brevlåda har vi denna klätterväxt med små vita blommor som just nu blommar.




Så här ser tomaterna ut än så länge och våra blåbär. Lite till behöver de innan de mognar och blir riktigt fina. Men redan nu ser jag verkligen fram emot att få sätta tänderna i båda dessa.

15 comments:

SweFlo said...

Åh vad sugen jag blev på svartvinbärste! Det var mitt absoluta favoritte när jag var yngre... Temperaturen har varit hög här nu ett tag, och det märks i trädgården att bla örterna kämpar. Vi har dock börjat få rejält med tomater, mest körsbärs, men även en del vanliga. Tror att blåbären är lite tidigare här, har nu köpt blåbär 2 veckor i rad från en gård ca 30 minuter härifrån. Så GODA och stora som bara den! Vi fick rejält med bananer på våra träd förra året, men bananträden frostskadades rejält i vintras, så vi får se hur det blir i år. De smaakr ungefär som vaniljglass, mycket söta och goda! Ha en bra dag!

Marianne said...

Å så mycket grönt och fint du har! Så vackert med alla blommor! Önskar verkligen att jag kunde ha en liten örtträdgård, men det är för varmt och torrt. Det skulle nog kräva att man pysslade om den en 3-4 gånger om dagen, och det blir inte av.

Här är jordgubbarna slut sedan ett tag tillbaka och nu väntar vi på att mangon ska mogna. Vi har pratat lite om att köpa ett bananträd och sätta i trädgården, det hade varit kul att få egna bananer. Om vi får syn på ett som är till salu tror jag vi slår till.

Härligt att du får vara hemma i Sverige hela sommaren! Jag vet ju att du längtar hem väldigt mycket, så jag är så glad för din skull!

Kramar!

Desiree said...

SweFlo,
Ha ha javisst blir man sugen! Jag får verkligen också många barndoms och ungdoms minnen just av doften från detta te. Kul att du också har tomater att se fram emot. Körbärstomater är ju jättegoda de också. Jag älskar både de amerikanska och de svenska blåbären, mums så gott! Underbart att ni har ett eget bananträd. Det skulle vi inte kunna ha för det behövs nog ett mycket mer tropiskt klimat som det du har nere i Florida för att det skulle funka. Ha en bra dag.

Marianne, ja man får ta och göra vad klimatet tillåter. Du har ju mycket andra frukter och grönt som inte finns här att njuta av. Mango köpte jag också i helgen faktiskt. Supergott som den är eller i fruktsallad eller som salsa med lite chili och koreander till fisk eller räkor.Ja det ska bli helt otroligt underbart och lyxigt att få tillbringa hela sommaren i Sverige och inte bara ha de där vanliga två veckorna som brukar bli rätt stressiga då man vill hinna med så mycket som möjligt. Hoppas du hittar ett fint bananträd att slå till på. Ska du ha det i kruka då på din altan eller finns det någon plätt som ni har där du kan plantera den?

Sparkling said...

vilka härliga bilder! ha en bra dag!

Desiree said...

Sparkling, tack så mycket. Ha en riktigt bra dag du också.

Miss Marie said...

Det ser nästan ut som gardenia, blomman som doftar så gott på er framsida.

Vad härligt med värme och sol! Här är det runt 15 grader, inte särskilt kul! Och vad jag blir avundsjuk på din krukodling! :)

Annika said...

Ja,och det teet finns ju på WM!
Måste nog åka dit en sväng snart igen. Brukar också köpa det där...
SÅ ni har så hett alltså?
DET har inte vi.
Här är vädret mkt lynnigt och kan inte bestämma sig för om sommaren ska börja eller inte...
Superfina bilder, som allid.
JAG ser verkligen fram emot att åka hem nu jag också!!
KRAM!!

Anna, Fair and True said...

Smakar de annorlunda de där bananerna?

Millan said...

Sa ni har det as varmt nu redan alltsa. Sa varmt blir det ju knappast har ens mitt pa sommaren... Vi tycker det ar helt ok varme har nu med 15 grader plus ;-).
Jassa ska du aka hem sa lange i sommar du ocksa! Vad skoj. Jag vet ju att du langtar hem sa ar glad for din skull att du kan aka sa lange. Ska du helt enkelt sluta pa jobbet eller kan du ta extra semester? Jag aker hem i 6 veckor vilket ska bli himla trevligt. Dessvarre kommer Ben bara over i 10 dagar sa det ar trist... Men jag kanner att jag maste passa pa den har sommaren nar jag ar mammaledig for sa kommer jag ju inte kunna aka nar jag borjat jobba igen tyvarr :-(. Synd att du bor pa alldeles fel sida av sverige nar du ar hemma ... Men om du ska ner till vastkusten (eller blekinge for den delen for dit ska vi ju ocksa) sa far du hojta. Det skulle ju vara sa skoj att ses i verkligheten!! :-) kram

Desiree said...

Marie, tack för info om namnet på blomman som doftar så gott. Alltid kul att veta namnet. Även om du inte har så varmt ännu så är det ju otroligt vackert i Sverige just nu med den där skira fina första grönskan. Jag hoppas att sommaren blir fin i år med en hel del sol och värme.

Annika, japp här är det varmt och skönt. Det märkte jag på en gång då jag kom hem från dig att här rådde det helt andra temperaturer. Jag stod ju i valet och kvalet att ta med mig jackan eller inte innan vi for och det var ju verkigen tur att jag valde att ta med den för jag hade frusit sååå utan den hos dig. Men här behövdes den inte och det behövs inte nu heller. Idag är det riktigt svalt och bara runt +20 grader. Tacka gudarna för WM speciellt som vårat närmaste IKEA ligger en bra bit bort. På WM kan man ju faktiskt hitta en hel del. De har ju även väldigt bra priser på sina kryddor.

Anna, jaaaa de gör de verkligen dessa minibananer. De är otroligt mycket sötare och godare än vanliga bananer. Riktiga delikatessbananer liksom. Dessa är värda att prova om du hittar dem framöver.

Saltistjejen said...

Vad underbart att se allt ni odlat som växer nu! Är väldigt nyfiken på hur era blåbär kommer bli!!! Du får ta bilder och berätta på bloggen sedan! Hoppas de hinner mogna innan du reser till Sverige.
Kram!!

Marianne said...

I så fall tror jag vi planterar trädet i marken. Det tror jag är bäst, för bananplantor kan ju bli ganska stora.

Du har rätt, mango och chili är en otroligt god kombination, passar till det mesta. Jag brukar göra en mangokyckling som jag älskar, och Kicki bjöd på en variant som också var supergod.

Inger said...

Dina bilder är som vackra tavlor
eller vykort. Kanske något att satsa på!

Desiree said...

Saltis, jag ska absolut ta och rapportera hur blåbären smakar då de blivit mogna.

Marianne, ja det har du helt rätt i att det nog är bäst att plantera ditt bananträd i marken. Låter gott med den där mangokycklingen. Kanske kan du publicera receptet som ett onsdagrecept?

Inger, tack så mycket. Några av mina favoritkort har jag faktiskt förstorat upp och ramat in och hängt på väggen hemma. Det är kul att ha något annorlunda på väggarna och som man dessutom har tagit själv. Ha en bra dag.

Petchie75 said...

Glomde kommentera igar! Det ser sa harligt ut med kryddodlingen - ar riktigt avis eftersom det inte alltid ar sa latt att hitta farska orter har (forutom da mynta som jag skrev i dagens inlaggskommentar).
Jag har fortfarande inte konverterat nar det galler blabaren - tycker fortfarande att svenska SMA blabar ar godare! ;-)
Dina minibananer ser lite annorlunda ut an de puertoricanska, ska bli intressant att hora om de smakar annorlunda ocksa!?
KRAM!