Tuesday, June 2, 2009

Onsdagsrecept - Matupplevelser i Puerto Rico

Här är en bild från den riktigt goda brunchen som vi dukade fram på söndagförmiddag. Det blev ett lyckat avsked för de två mexikanska killarna som också varit gäster hos Petra och Oscar under veckan.


Idag tänker jag inte lägga ut något vanligt onsdagsrecept utan berätta lite om maten som är typisk för PR. När det gäller dryck så är PR inte bara berömt för sin Bacardi Rom och Pina Coladas utan också för sitt kaffe som man odlar här. Kaffebönorna som man odlar heter Alto Grande. Det finns ett flertal olika märken och ställen där man odlar kaffebönor. Folket i PR är ett kaffedrickande folk. Kaffe odlas, rostas, konsumeras och exporteras härifrån. Kaffet är starkt och gott. Puertoricanerna brukar ofta avsluta sin middag med en liten kopp starkt kaffe gärna med en skvätt mjölk i. En souvenir som vi tog med oss tillbaka blev just kaffe. Det finns ett flertal olika sorter att välja bland. Annat Café Rico som rimmar härligt med Puerto Rico. Den vi köpte heter dock ”Yuco Selecto” som kommer från de södra slätterna av bergen Cordillera Central. På PR finns gedigna caféer och folk sitter gärna och njuter av en god kopp kaffe. Vi smakde faktiskt vårat kaffe som vi köpt där under helgen. Mmmm det var gott kan jag intyga.

I och med att PR är ett tropiskt paradis finns här många goda tropiska frukter att njuta av som Passionsfrukt, Guvava, Papaya, Mango och en rik mängd av olika banansorter. De finns allt från de små god otroligt söta både i utseende och smak minibananera som jag berättat om och visat till de stora gröna bananerna som heter Plantains på engelska (tyvärr hittar jag inte ordet på svenska). Dessa är en typ av matbananer som måste tillagas för att kunna ätas. De är som sagt gröna men inte omogna för det utan detta är helt enkelt utseendet på denna sort som först måste kokas, stekas eller fritteras. Något mycket typiskt är fritterade skivor av dessa matbananer som kallas för ”tostones”. De smakar inte sött som vanliga bananer utan är mycket mer neutrala i sin smak och påminner mer om tjocka lite sega potatischips.

Den typiska traditionella maten här på Puerto Rico är känt som ”Comida Criolla” kreolmat som rikligt och gott kryddat men som inte är stark på något sätt. För den som vill läsa mer om detta kan ni göra detta genom att klicka på länken. Petchie har skrivit om det tidigare på ett mycket bra sätt.

På PR liksom på många andra karibiska öar och stora delar av centralamerika/sydamerika är det ris och bönor som vanliga tillbehör. En riktig nationalrätt på PR är ”Mofongo” där man igen använder sig av matbananerna som denna gången grovmosas och smaksätts med vitlök, olivolja och lite fläsk eller baconbitar. Denna rätt serveras vanligen tillsammans med antigen kyckling, kött eller räkor. Jag provade detta under våran sista kväll då vi gick på restruangenen Café La Princessa, som är ett av P och O´s favoritställen. Jag förstår till fullo varför detta är ett favorithak för dem för maten var otroligt god. Till förrätt beställde vi in och delade på dels stekta/fritterade gröna matbananer skivade som grövre chips som man blandat med kycklingbitar i en creolsås, dels några ljuvligt goda jätteräkor till-lagade så som man gör på Haiti. De hade panerats i kokosflingor och sedan stekts och serverades tillsammans med en god sås och ananasstavar. Jättegott!

Något annat som vi provade redan efter lunchen på första dagen var en lokal efterrätt som är känt som ”Quesitos” detta är en sorts mördegsbakelse som man fyllt med färskost och sedan ringlat honung på. Förvisso inte det nyttigaste men verkligen jättegott.


Mumsiga minibananer köpte vi till brunchen också och dessa gick verkligen åt som smör i solsken. Ja dessa bananer är både godare och sötare än de vanliga bananerna. De är ju också väldigt söta utseendemässigt.



Här är kaffet som vi köpte i Puerto Rico. Vi provsmakade det i helgen och det var mycket gott.



Denna bilder har jag hittat hos Petchie och hon har även beskrivit skillnaderna mellan de olika banansorterna mycket väl.


För den som vill läsa mer om våran helg i PR och se lite fler bilder så kan gärna kolla in Petras blogg där hon lagt ut en berättelse om våran helg där samt många fina bilder. Hon har även hittat en filmsnutt som visar lite av våran kayaktur och dinoflagellaterna.

6 comments:

Anna, Fair and True said...

Allt låter jättegott!
Plantains heter väl bara matlagningsbananer i Sverige? Tråkigt namn men jag tror inte det finns något annat?

Saltistjejen said...

Å vad det vattnas i munnen på mig nu! :-)
Jätteroligt inlägg och vad skoj att ni provade så mycket olika rätter när ni var där!
Jag tror jag ätit just plantains här som "chips" på ett ställe där de severar mexmat. Är inte säker men det var det enda jag kunde komma på att det kasnke var.
Kram!

Anonymous said...

Plantains heter mjölbananer tror jag, hittade ordet på livsmedelsverketshemsida! Kul inlägg Desiree och roligt att ni gillade det puertoricanska kaffet - det är den kaffesorten som vi har för det mesta hos också. Men jag föredrar ändå namnet på Café Rico eftersom det passar så bra med Puerto Rico ;-) SKa köpa på mig en fin metallburk med Café Rico innan vi flyttar. Kanske jag får göra en kaffetestning när vi är tillbaka i Bryssel eftersom jag alltid köpte italienska Lavazza när jag bodde i Europa...
Kram

Annika said...

Åh, jag minns med njutning dom där minibananerna på PR.
SÅ goda!
SÅ söta!!!
När Petra och Oscar var här o hälsade på hade dom med sig en påse gott PR kaffe. Gott, det tyckte alla mina svenska vänner också när dom var här på svennefrulle :-)
Plantains har jag också ätit som chips ngnstans.
KRAM!!!

mammigranten said...

Man blir ju rätt hungrig när man läser ditt inlägg...dags för mellanmål tror jag. Knorrar i magen..
Kram

Desiree said...

Anna, tack vad bra att jag fick lära mig det svenska ordet eller benämningen för dessa bananer. Bra att ha, tack.

Saltis, jo det verkade vara vanligt att få dem just i chipsvaraianten här också och dessa tyckte jag var rätt goda.

Petchie, vad kul att du gillade det här inlägget. Du kan ju så mycket mer om detta än vad jag kan men jag tyckte iallfall att det var kul att skriva ihop något sådant här och berätta lite om just våra matupplevelser på PR. Mjölbananer alltså, det ska jag komma ihåg, tack. Åh det tycker jag verkar vara en toppen idé och det är något jag absolut skulle göra att köpa en fin metalburk med Café Rico från Puerto Rico. Det är faktiskt läckert att det rimmar så himmla fint.

Annika, ja visst var de helt underbart goda de där minibananerna.Slurp!

Mammigranten, he he :-)
Låter som jag lyckats då om jag har fått det att kurra till i magen din. Ta du lite mellis :-)