Wednesday, June 17, 2009

Sommarhetta och Grillsås en onsdag

Hej allihop, nu blommar den vackra Crape Myrtlen här i Alabama. Jag tycker att den påminne lite grann om den svenska syrenen fast tyvärr doftar den inget. Men den blommar i olika rosa nyanser från ljusrosa till riktig stark färg som på bilden ovan. De finns även i vitt.

Här har verkligen den Alabamska sommaren slagit ut i full blom med sin hetta. I Sverige må det vara kyligt men här är det FÖR varmt. Idag har de lovat att temometern kommer att nå upp till 100 grader Farheinheit vilket motsvarar ca 38 grader. Varje dag ligger numer temperaturen lätt över 30 grader. Redan då jag stiger upp vid 6 på morgonen för att gå min morgonpromenad eller köra min löprunda så är det 20-25 grader och dessutom så pass fuktigt ute att rutorna är helt immiga. Det ser precis ut som det kan göra i badrummet då man duschat riktigt varmt bara det att här sitter kondensen istället på utsidan av rutan då den varma luften utanför möter den svalare luften man har inomhus tack vare sin AC. Livet utan AC vore helt outhärdligt.

Hörde just några på jobbet som skulle på ett bröllop i helgen där vigseln skulle vara utomhus. Tydligen lovade väderleksrapporten en temperatur på 125 F eller precis över 50 grader! De skulle dessutom också behöva stå upp under hela vigseln då brudparet inte plannerat att ha stolar. Shit, låter som en sommarplåga.

Nu är det ju sommar då är det ju grillen som gäller. Grillat är ju riktigt gott och man kan ju verkligen grilla det mesta. En god grillsås är ju därför aldrig fel. Detta är ett recept på en klassisk BBQ sås som passar utmärkt till framförallt kött.

1 Gullök
2 klyftor Vitlök
1 tsk Salt
Peppar Svartpeppar eller pepparmix några varv med kvarnen
1 tsk om du använder Ancho som är relativt mild om du använder Kajenpeppar istället skala ner till något kryddmått.
½ tsk Fänkålsfrön
½ tsk Kumminfrön
1 msk Honung
1-2 burkarKrossade tomater
¼ dl Äppelcidervinäger
¼ dl Vit vinäger
2 msk Worcerstershire Sås
2 msk Tomatpuré
1 tsk Dijonsenap
Lite olivolja att steka lök och vitlök i

Gör så här: Fräs till hackad lök och vitlök. Tillsätt övriga ingredienser och låt såsen puttra 10-15 minuter. Går även bra att servera kall om man önskar och rester går utmärkt att frysa.



11 comments:

Anonymous said...

Det är ju bara idiotiskt att organisera sådana utomhusbröllop under den varma årstiden i sådana klimat!!! Till exempel så har jag sagt till O att jag vägrar att gifta mig i SPanien under sommaren - jag vill inte svettas i en vit brudklänning... OM vi gifter oss igen, så kommer det att bli i september tror jag.
Åh, vad jag längtar efter att grilla!! Bara en vecka kvar tills det bär av hem och då ska det grillas ;-) Ska då testa din grillsås.
Kram!
PS Tror du mig om jag säger att det är ännu varmare och fuktigare i PR nu än när ni var här? Jag trodde att jag skulle smälta totalt och bli en våt fläck på golvet när jag anlände till AF i eftermiddags! Dessutom satt det en konstigt tjej på biblioteket där som absolut inte vill ha AC:n på - jag trodde aldrig att jag skulle sluta svettas (som tur var gick hon efter ett tag, så vi kunde sätta på luftkonditioneringen - puh!)

Saltistjejen said...

Ojojoj vad ni har VARMT!!! och jag är faktiskt INTE avis. Här är kyligt nu för att vara såhär års men jag njuter faktiskt fortfarande av et. Att slippa ACn. Däremot tycker jag gott det kunde bli lite oligare och inte regna!!! Idag var en "torr" dag utan regn så det var ju bra iallafall.
Låter himla gott ditt recept!
Grilla är ju så gott! Fast jag kan tänka mig att lusten till grillning också kan gå ner lite när det är sådär fruktansvärt varmt. Att man iten vill tända på en grill då och vara utomhus alls...?
Kram!

Millan said...

Aj da.. det later valdigt varmt! Det ar fakitskt inte skont nar det ar sa dar fuktigt varmt!! Vi har haft nagra riktigt varma dagar i bristol det senaste (men inte alls sa varmt som hos er) och da jag varit ute o sprungit pa kvallen har det varit runt 25 grader. Det ar verkligen galet vad mycket jobbigare det blir nar det ar sa varmt!
Vad god sasen lat!!BBQ ar alltid gott tycker jag.,
Kram

Miss Marie said...

Du kan väl skicka lite av värmen hit? :) Midsommarvädet just nu: 14 grader och regn....

Trevlig midsommar!

Annika said...

Men LORDIE vad varmt ni HAR!!!
MY GOD!!
NU är det skillnad på våra stater. Här är det ännu en dag med--REGN!!
Börjar bli apigt LESS!!
OCH imorrn har vi poolparty för karolina, vi får se om det blir av...
FÖ håller jag bara med dig; vad gjorde man utan AC:n? (inte för att den behöver anstränga sig här i skrivande stund, men...). Den är oumbärlig under sommaren. Hettan och fukten är ju så tunga!!
Grillning är mysigt, ska grilla lite både lö och sö (om vädret vill...PUST).
Ta det lugnt i värmen, Desiree...
OCH så läser jag Petras kommentar om deras värme...Jag kan knappt föreställa mig. Det var ju så hett och fuktigt i april!!!
KRAMAR!!!

Marianne said...

Hu så varmt! Ni har det varmare än vi, vi har "bara" 35°C. Su urbota dumt att ordna ett bröllop utomhus, där gästerna till och med ska stå upp under hela ceremonin! Det har jag aldrig hört talas om tidigare. Hur ska de klara av det? Och inte kan man väl komma släpandes på en flaska vatten för att hålla vätskebalansen, det skulle väl inte se klokt ut. Jag är inte avis på de gästerna. Inte brudparet heller förresten, de vill väl vara fräscha på sin stora dag.

Den där BBQ-såsen skulle jag haft i går! Men det får bli nästa gång vi grillar, för det låter som en perfekt sås. Receptet är sparat.

Kramar!

Camilla said...

Hej,
Kom in på din blogg genom någon annan (minns inte vilken nu). Måste säga att den där BBQ-såsen måste jag prova, verkar jättegod.
Jag har inte hunnit läsa så mycket av din blogg ännu, men jag kommer definitivt att fortsätta läsa.
Ha det gott
Camilla

Desiree said...

Petchie, javisst verkar det helt idotiskt att ha bröllop utomhus då det är i princip 50 grader! Jag skulle som sagt inte vilja vara gäst på ett sådant bröllop. Jag tycker det låter klokt att ni väljer att gifta er lite mer på höstkanten i Spanien. Som brud vill man ju vara fin i sin klänning och inte få svettfläckar och känna hur smink, hår ect förstörs/smälter bort i hettan. Stackarsbrudgummen har det nog inte så lätt heller i sin frack eller mörka kostym, huga. Din stackare hoppas du inte smälter bort fast jag fattar att det känns som om du håller på att göra det.

Jag förstår till fullo att du längtar efter att grilla och är sugen på det. Men snart är du hemma i Sverige och då kan du köra mycket grillat. Det är faktiskt knappt så att jag tror att det är möjligt att ni har ÄNNU fuktigare! Shit! Snacka om ångbastu. Här är det mer torrbastu fast vi har en del fukt så är det ju inte alls på era nivåer tack o lov får jag säga.

Saltis, ja här är det superhett. Imorse skrev de på väderprognosen "Sizzling" jag känner mig som en gående Chicken tika Masala på en sådan där sizzlingbärda som den brukar serveras på. Svalt är ok men man vill ha lite uppehåll och inte ihållande regn det förstår jag absolut. Kommer ni vara ute och fira midsommar något imorgon? Kanske beror det på vädret vad ni väljer att göra och hur mycket ni väljer att fira. Inte kul att vara ute om det regnar.

Millan, önskar att det vore lite mer lagom. Önskar jag kunde skicka lite värme till Stockholm som verkar behöva det och lite sval luft från Sverige hit.

Marie, ja om jag kunde skulle jag verkligen för här har vi så att det räcker och blir över.

Annika, ja nu verkar det vara någon gräns som går här vid södern när det gäller gassande sol och hetta. Hoppas att ni får uppehåll på poolpartyt och även till helgen. Ja shit jag fattar knappt heller att stackars Petra har det ännu fuktigare och varmare.

Marianne, ja det låter inte klokt med det där utomhus bröllopet. Man blir ju orolig för om det finna gammla för de kan ju rent av vara livsfarligt för dem eller små bebisar klara ju inte heller sådan hetta. Tänk om gästerna svimmar eller kollapsar i värmen, det är ju fullt möjligt. Du brukar ju ha hett och är van vid värme vet jag men jag antar att eran värme i Egypten är lite mer torr iallfall och då är den ju lite lättare att hantera.

Camilla, kul att du hittade hit och tyckte att recpetet lät gott. Kika gärna in igen.

Suzesan said...

Vilket fräschigt recept det ska jag prova. TACK!


Jag önskar er en trevlig midsommar vad ni än nu ska göra.

GLad Midsommar Desiree

Kramar
/Susanne

Marianne said...

Vet du, här i Egypten skulle ingen ens komma på idén att ha ett bröllop utomhus på dagtid under sommaren. Här har man bröllopsfester på sena kvällar och nätter när solen sover och temperaturen är så låg som möjligt. Inte ens när det är lyxiga bröllop på lyxhotell har man dem mitt på dagen, det är sena kvällar och nätter som gäller då också.

En ny kille på kontoret gifte sig förresten i fredags. Dvs paret skrev kontrakt och välsignades av imamen. Så de är lagligt och religiöst gifta nu, men det räknas inte riktigt, så de får ännu inte vara tillsammans "för mycket", det får de först efter bröllopsfesten som är till helgen som kommer. Då är det vit klänning och allt som gäller. Klas är bjuden tid, men vi vet ännu inte om jag då är bjuden per automatik eller inte. Vi måste ta reda på det i morgon.

Nu ska jag läsa ditt sommarinlägg.

Kram!

Marianne said...

Tur att jag hittade det här receptet! Jag hade inte sparat det eller sparat det under ett underligt namn. NU har jag det. Det ingår i planeringen för kvällen, så det var som sagt tur!

Kram och tack för recept!