Friday, February 23, 2007

Enorma tvättmaskiner


Eftersom allt är större i amerika så är naturligtvis också tvättmaskinerna större. När vi skulle köpa tvättmaskin så såg de inte så stora ut i affären eftersom man jämförde med övriga tvättmaskiner som fanns där. Det var först när de körde hem tvättmaskinen och torktumlaren till oss som vi insåg riktigt hur stora de var. Vi har en liten tvättstuga i anslutning till köket och där går det med nöd och näppe precis stänga dörren när maskinerna var på plats. Vi behöver inte längre tvätta lika ofta som i sverige eftersom dessa maskiner är lika stora som de som finns i tvättstugor i flerfamiljshus. Tror att det går in ca 10 kg tvätt i maskinen utan problem, så det tar ett tag innan man fyller en maskin här.

Vanliga amerikanska tvättmaskiner tvättar ganska dåligt. De är oftast toppmatade och liksom bara vaggar tvätten fram och tillbaka. Det är svårt att få bort enkla saker som kaffefläckar om man inte vill andvända klorin. Dessutom är det få tvättmaskiner som värmer upp vattnet ordentligt. I en normal amerikansk tvättmaskin så väljer man inte gradantal utan bara hot, warm, eller cold. Hot blir endast så varmt som det kranvatten du får ut i kranen. Så det beror helt på hur pass varmt vattne du kan få där du bor. Jag antar att många andvänder ganska mycket klorin just för att få bort fläckar men också för att tvätten ska kunna bli hygieniskt ren.

Vi valde dock att köpa moderna maskiner av högsta kvalitet. Vår tvättmaskin klarar av att värma upp vattnet till 75 grader celcius som högst. Det går inte att få tag på maskiner här som värmer upp vattnet till 90 grader. 75 funkar dock ok. Våra maskiner är också frontladdade och funkar som vanliga europiska maskiner som inte bara vaggar tvätten fram och tillbaka.

No comments: