Tuesday, February 13, 2007

Svenskar i Alabama


När man bor utomlands är det ganska naturligt att undra om det finns fler svenskar som bor på samma plats. Vi sprang på en svensk kille på gymet då han hörde att vi pratade svenska. E bor här med sin amerikanska fru sedan ett år tillbaka men har tidigare bott i Pittsburg i 9 år. Igår hade Calle på sig sin Sverige t-shirt på gymet och då kom det fram en ny kille som vi inte tidigare hade träffat och undrade om vi var svenskar. Han var svensk men hade bott här i Birmingham, AL i 8 år redan. Han hade komit hit som student och gillat stället och sedan stannat. Vi önskade oss sverige t-shirts i julklapp av Calles föräldrar just för att kunna ha på oss då vi går på gymet ihop om att få napp om det finns fler svenskar här. Det verkar funka utmärkt! Själv har jag hittat en annan svenska via ett internet forum som bor här i Birmingham. Vi ska träffa henne på lördag. Det ska bli jättekul. Det är alltid roligt att prata med andra från ens hemland och utbyta ideér och erfarnheter och kunna umgås och prata med andra som pratar svenska känns helt enkelt bra. När vi först kom hit och hälsade på förra året frågade vi på International office om det fanns andra svenskar på UAB. Men enligt dem så fanns det inte det. Nu verkar det som de inte riktigt hade koll på detta. Man får helt enkelt leta upp svenskar på egen hand.

Hemma brukar vi hänga ut vår lilla svenska flagga. Jag märker att man blir mycket mer patriotisk då man bor utomlands. Många av amerikanerna har amerikanska flaggor hängandes utanför sina hus. De är väldigt mycket större än vår lilla svenska flagga men å andra sidan är faktiskt allting större här i USA. Vår flagga ser ut som om den har körts på förhög värme i tvättmaskinen och krymt jämfört med de amerikanska flaggorna. Det känns dock väldigt trevligt att ha en liten svensk flagga.

1 comment:

Anna said...

Hej Dess!
Vilken trevlig blogg du har! Jattekul att lasa om dina och Calles aventyr i Alabama!
Jag har haft liknande upplevelser har i San Francisco. Det ar alltid kul att traffa pa svenskar och fa prata sitt eget sprak en stund.
Sent igar nar jag och Keith var ute och promenerade i omradet dar vi bor, fick Keith syn pa ett hus som hade en dalahast i fonstret. Kanske ar de amerikaner som har varit pa semester i Sverige tankte jag. Sedan fick jag se att huset pa andra sidan gatan hade en typisk Leksandsljusstake och en svensk flagga i sitt fonster! Jag blev rejalt nyfiken pa vilka som bor dar, har jag kanske en liten dalakoloni i mitt eget kvarter? Funderar nu pa att satta pa mig Leksandsdrakten och ga dit och ringa pa...
Ett stalle jag alltid traffar pa svenskar ar i IKEA's "Swedish food store". Nar man star i kassako bredvid nagon med en hel vagn fullastad med Kalles kaviar - da vet man att de ar fran Sverige! Nar jag for tva veckor var pa IKEA och fick hora en man prata i telefon pa sjungande skanska blev jag helt tarogd och tankte: Gud vad vackert! Hmm.. vilken expat-fas har jag avancerat till tror du?

Kram fran Anna