Wednesday, February 21, 2007

Lite fakta om Alabama


Huvudstad: Montgomery
Största stad: Birmingham
Guvernör: Bob Riley
Folkmängd: 4.5 millioner (2002)
Area: Rankad som 30:e, totala arean är 135 756 km2. Detta motsvarar ungefär storleken på England.

Smeknamn: The Yellohammer State eller Heart of Dixie
State bird: Yellowhammer
Flagga: Vit flagga med ett rött kryss. Alabamas flagga antogs 1895, och innehåller andreaskorset, som också återfinns på Floridas flagga, vilket var en symbol för sydstaterna under det amerikanska inbördeskriget 1861-1865.

Alabama inträdde som 22:a staten i unionen i december 1819.

Slogan: Welcome to Alabama the Beutiful
Alabama gränsar till Tennessee i norr, Georgia till öster, Mississippi till vaster och Florida till söder samt till Mexiskanska golfen. Tidigare odlades mycket bomull men numer odlas mest sojabönor, majs, vete, persikor och jordnötter. Man satsar också stort på kreatur och fjäderfäuppfödning samt mejeriprodukter. Skog täcker stora delar av alabamas yta. I Huntsville i norra Alabama har rymdindustrin etablerat sig med ett eget space flight center där NASAS raketutveckling äger rum. Alabama satsar stort på finans, utbildning (UAB tillhör de bättre universiteten i landet), sjukvård (också här är UAB ledande). Alabamas industrier producerar framför allt papper, kemikalier (bl.a. mediciner), gummi och plastprodukter. Bland produktionen av råvaror är kol, järn och stål viktiga.

Klimatet: definieras som subtropiskt med mycket varma sommrar men milda vintrar. Oktober är torraste månaden och Mars den med mest nederbörd. Både orkaner och tromber är vanliga också.

Kort Historia: Alabama fick sitt namn från en av indianstammarna som bodde här Alibamu. Här bodde också andra indianstammar som Cherokee, Chickasaw och Creek. De första europeerna som kom till Alabama var Fransmännen som kom till Mobile 1702. Södra Alabama tillhörde de Franskakolonierna 1702 till 1763, Engelskt 1763-1780 och Spanskt 1780-1814. De norra delarna av Alabama var Brittiskt 1763-1783. Var sedan en del av amerikanska mississippi fram tills dess att det blev en del av unionen 1819. Bomullsplantagerna var en viktig inkomstkälla fram tills efter inbördeskriget 1865 då alla slavar blev fria. Alabama förblev en fattig stat som livnärde sig mest på jordbruk fram tills andra världskrigets slut då eknomin blommade upp. Alabama hade många decenier problem med rasmotsättningar och segregation.

Religion: 92% är kristna av dessa är 80% protestanter. Hälften av protestanterna är Baptister näst vanligast är Metodister.

Politik: Alabama är en republikansk stat.

Kända personer från Alabama:

Truman Capote- författare
Nat King Cole- musiker
Courtney Cox- skådespelerska
Lionel Hampton- jazz musiker
Helen Keller- författare (döv och blind)
Carl Lewis- friidrottare
Rosa Parks- medborgarkämpe för de svarta
Condoleezza Rice- utrikesminister
Lionel Richie- musiker
Dinah Washington- sångerska

1 comment:

Camilla Borg said...

Hejsan

Satt och surfade runt lite om Alabama och hamnade på din blogg.
Trevligt att får läsa lite om Södern och få se bilder.

Har bara varit i Alabama en gång men skulle gärna åka dit igen.
Har tappat mina egen bilder därifrån så tack för titten här.

Hälsningar Från
Camilla Borg
www.palmkeywesternplace.com