Friday, February 16, 2007

Sopor och återvinning

Här ligger amerikanarna ett något efter. Här bränner man inte sina sopor utan alla sopor körs till så kallat landfills vilket är enorma områden där man helt enkelt gräver ner sina sopor och låter de förmultna. De verkar inte ha några värmeanläggningar där man förbränner sopor. Vanliga hushålls sopor sopsorteras inte direkt. Utan man blandar plast, metal, glas och papper med trägårdsavfall i en och samma tunna. Där vi bor har vi en sådan där grön plasttunna som man också har i sverige. Den är dock självklart lite större än vad tunnorna i sverige är. Sopbilen kommer och hämtar upp soporna två gånger i veckan (tisdag och fredag). Vi brukar aldrig lyckas att fylla våran soptunna. Den är många gånger inte ens halvfull då sopbilen kommer. Våra grannar därimot har alltid fyllt sin tunna till bristningsgränsen. Även om de är 4 personer så undrar vi ofta hur de lyckas överfylla sin tunna varje gång. Har kommit fram till att många amerikaner andvänder mycket mer engångsförpackningar än vad vi gör i sverige. Våra grannar köper tex hem vatten i 30 cl plastflaskor för att dricka. Vattnet i kranen är helt ok att dricka. Dessutom finns det på nästan alla kylskåp så att man kan få vatten som är kylt och filtrerat. Som svensk hade man antigen gått och hämtat ett glas med vatten från kranen eller från kranen på kylen alternativt köpt hem vatten fast på enlitersflaskor och inte hållt på med små petflaskor varje gång man kände sig törstig.

Grovsopor lämnar man också till sopbilen. Här finns inga tippar som man själv kan åka och lämna tex trädgårdsavfall eller andra grovsopor. Har man mycket grovsopor får man dock ringa innan och meddela så att de kan skicka en specialbil för detta.

Det går inte heller att lämna in gamla mediciner till apoteken för destruktion. Calle gick faktiskt till ett apotek och frågade om detta. De tittade på honom som om han vore en utomjording och undrade varför de skulle ta emot hans gamla medicin. Du får väl hälla ut den i toan eller vasken fick han till svar.Så var det med det.

No comments: